Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 560
  • 1 151
# 810
Шоколадови мъфини с парченца шоколад, препоръчани от Meredith_Grey

Продукти за 6-8 мъфина:

1 чаена чаша брашно

½ чаена чаша кисело мляко

½ чаена чаша разтопено масло

1 яйце, на стайна температура

½ чаена чаша захар

3 с.л. какао

1 прахче ванилия

1 ч.л. бакпулвер

100 грама натурален шоколад


Приготовление:

Брашното, какаото и бакпулверът се пресяват и се оставят на страни

Яйцето и захарта се разбриват с миксер или тел до побеляване. Добавят се киселото мляко и разтопеното масло, прахчето ванилия. Всичко се разбърква добре и към сместа постепенно се добавя брашнено какаовота смес. Шоколадът се начупва на праченца и се добавя към кексовата смес, като се разбърква леко. Във формичките за мъфини се поставят хартиени чашки и сместа се разпределя между тях. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути или докато клечка за зъби забита в центъра на мъфина излезе суха. Преди да се сервират се оставят да се охладят напълно.
Виж целия пост
# 811
Тиквички и патладжани с млечен сос на Barefoot Kontesa

Просто ги нарязах на филийки, посолих и поръсих със зехтин и настърган Пармезан и запекох на фурна като полу-чипс. След обръщането им и запичането и от другата страна им сложих сос от кисело мляко, чесън , краставички и копър и мням
Виж целия пост
# 812

Кюфтета на фурна от Sesylle

Около 2с.л. галета слагам в около 50мл мляко и оставям за няколко минути да набъбнат. (стават на каша) и така слагам в кюфтетата. Обърквам си ги с яйце, лук, подправки. После ако ще пека във фурна пак ги овалвам в галета, малко мазнина и пека.
Виж целия пост
# 813
Тиквички на фурна от tuty

тиквички на фурна пека в алуминиева тавичка.
Нарязвам ги на лентички, като за скара. Посолявам и ги поливам с олио като салата. Преседяват така известно време и после ги редя в тавичката. Пека не вентилатор и ги обръщам. Ми като пържените ми стават.
Виж целия пост
# 814
Кето пица на JACKLIN*

90 гр брашно ( по 30 бадемово, киноа и сусам, всичко смляно в кафе мелачка) 2 яйца, 120 гр моцарела, настъргана на едро ренде, 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер, 2 ч.л.  разтопено масло, това е блата.
Разстила се върху кухненска хартия, по рецепта веднага се реди кой каковто иска, в нашия случай - бекон, чушка, гъбка, домат, запича се на 180 градуса с вентилатор, когато е почти готова се поръсва с кашаквал и се допича.
Следващия път ще опитаме да запечем първо леко блата. Беше адски вкусна! Подправки- риган, босилек, каквото ви харесва.
Това е количество за двама човека.
Виж целия пост
# 815
Кето шоколадов кекс “Монки” с орехи и канела, препоръчан от JACKLIN*

Ние добавихме 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица кокосово масло и шоколада ни беше 100гр. 81% от лидълския.

1 черен шоколад (90 г, 78% какао);
3 яйца;
1 бакпулвер;
около 60 г сурови домашни орехи;
канела;
2 с.л. кокосово брашно.

Яйцата първо разбих с миксер, като към тях добавих бакпулвера, кокосовото брашно, канелата и разбърках отново. Шоколада натроших на малки парченца, орехите също, и накарая ги добавих към останалата смес, точно преди да изсипя всичко в малка тава с размери 11х25 сантиметра, която бях покрила предварително с хартия. Оставих и някое парченце от шоколада и орехите, които пък ръснах най-отгоре, преди да сложа тавичката във фурната. Загрях предварително на 180 С и пекох 15 минути на долен реотан и вентилатор, след това още 15 минути на долен и горен в същия режим. Извадих кекса от фурната, оставих да се охлади, и гарнирах с много вкусна заквасена сметана и още канела за допълнителен аромат. Ако ви се стори недостатъчно сладък, може да добавите лъжица мед към сметаната или подходящ подсладител, който използвате в ежедневието си. Сметаната може да се замени и с любим тахан… ❤
Виж целия пост
# 816
Бананов сладолед на JACKLIN*

Банановия е адски прост- три зрели банана на колелца се замразяват във фризрера, слагат се в блендера, 3 пълни супени лъжици сметана от Лидл 30%, 1 л кокосово масло, блиндираш до гладкост и готово:) Добавки - орехи, какао всичко става. Любим е на всички:) и съвсем прилича на сладолед.
Виж целия пост
# 817
Идея за кето лазаня на mariat

Ако направите палачинки от смес от бадемово брашно, яйца и прясно мляко, после много лесно с тях може да сглобите и кето лазаня.
Импровизирайте с бешамела. Малко бадемово брашно и псилиум (за спойка), прясно мляко и/или сметана за готвене, бульон, малко разтопен кашкавал(пак за спойка)....
Виж целия пост
# 818
Вкусен постен сладкиш, препоръчан от zwarte tulp

Солен вариант - сирене+яйце или само сирене, сладък мини вариант и с ягоди.

За тестото:
2 - 2 1/2 ч.ч. брашно (използвам чаша 240 мл)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. гореща вода
щипка сол
захар за поръсване


1. Смесваме горещата вода с олиото, а брашното с бакпулвера. Замесваме тесто и оставяме да почине около половин час.

Ако тестото стане по-твърдо (използвате 2 1/2ч.ч брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако го замесите по-меко, с по-малко брашно (да кажем около 1.5-2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкиша от него става мек и нежен. Удобно е за руло. Аз предпочитам по-твърдото.

2. Тестото разточваме на кръг с диам. около 40 см. и го слагаме в тавичка. Имайте предвид, че плънката се слага в центъра и частично се закрива от краищата на разточения кръг. За да се застраховате, тъй като плънката обикновено е по-сочна и не е малко, оставете тестото в центъра по дебело, отколкото в краищата.

3. Загънете върху плънката свободните краища, прави се на гънки – както се получи. Ако оставите по-малки крайчета, има опасност да изпадне плънка, затова я прикрийте по-добре и оставете открит центъра. Между другото, най-вкусно е мястото, където плодовете са скрити с тесто. Горната част напръскайте с вода и поръсете със захар. Сгънете парче фолио колкото сладкиша, така, че да прикриете с него само центъра с плънката, без да закривате тестото.

4. Печете при 205 С примерно около половин час, след това разгънете фолиото и покрийте целия сладкиш. Върнете във фурната за още 7-10 минути.

5. Плънки (могат да бъдат сладки, солени, от плодове, гъби, извара, кашкавал и др):

Примерни плънки:

1.   От замразени вишни – размразете ги, извадете костилките, отцедете  сока в съд, добавете 100гр захар  и 2 с.л. брашно.С тел разбийте и сложете на огъня до сгъстяване, като гъст кисел.
Върху тестото в центъра поръсете с галета, сложете плодовете, а върху тях излейте сварения крем.
2.   Може да се сложат плодове и да се поръсят със захар.

Моите бележки:

Преведената рецепта изглежда дълга, но в действителност сладкишът се прави бързо. Не чакам тестото да почива, замесвам, оставям за малко, докато извадя буркана със сладкото, или приготвя плодове, и разточвам. Не се старая да оставям по-дебел центъра и по-тънки краищата. Премествам разточения кръг в тава, използвам с незалепващо покритие и не я мажа с нищо. Слагам плънката, загръщам краищата, намазвам с четка с вода и ръся захар. Фурната ми е включена, пека на 180-190 град в моята 30 мин без да завивам и отвивам сладкиша с фолио. Тестото е много приятно за работа, еластично, като се изпече, има вкус на маслено и така изглежда при срез, на пластове. От дадените продукти се получава един по-голям или два по-малки сладкиша, а може да се направят порционни кръгчета от тестото. Излизат около 20 бройки.

Много сполучлив сладкиш, почти от нищо, продуктите винаги може да се намерят вкъщи, без яйца, масло и захар е тестото, количеството захар слагате по ваше желание. И при този скромен набор продукти се получава чудесен сладкиш с превъзходен вкус.

И поредната импровизация - още един солен, много вкусен вариант с тестото, плънка от задушени лук и лапад, сирене и яйца, подправена с чер пипер, джоджен и дивисил. При това без бакпулвера, просто го пропуснах и видях пакетчето, когато соления пирог вече се печеше. Тестото стана хрупкаво, много приятно.



Виж целия пост
# 819
Патладжани по гръцки на vesela_veli

Печени, обелени и поръсени доволно със зехтин и сирене. Малко чесън и магданоз и стават невероятни.
Виж целия пост
# 820
Универсално тесто на rummi_pl

Това тесто става за всичко, правя си цяла доза, деля си я на няколко части и може да седи да 1 седмица в хладилника.



За кифличките правя плънка от сирене, кашкавал и белтък.
А жълтъка за намазване.
И с локум ги обичам.



Пица
Разточвам много на тънко, мажа с лютеница, отгоре моите харесват с бекон, топено сирене и кашкавал. Пека на силна фурна, върху хартия за печене в оная тава плоската, дето си е на фурната.


Виж целия пост
# 821
Гювеч на Куркума

Бланширам за около 8 минути почистени и нарязани зелен фасул, тиквички и пиперки, даже и свеж грах, ако имам. Отделно приготвям доматена заливка от смлени (или пасирани) домати и сол, а защо не и малко лук. Нарязвам магданоз. Осолявам филийки патладжан, изхвърлям отделения сок, след което задушавам в мазнина за около минута на страна. Ако имам - бланширам бамя.
После смесвам във всеки буркан зарзават от изброения, доливам на порции  със заливката до под гърлото на буркана и пускам щипка нарязан магданоз. Затварям и стерилизирам 15-25 минути. Готвя после с картофи и телешко, агнешко или шилешко.
Виж целия пост
# 822
Туршия на Down Under

Половин глава карфиол, половин зелка, няколко стръка селъри, няколко големи моркови (3-4), зелени и червени чушки - ползвам от капсикума - големите. Ако има зелени домати, слагам и от тях.

Накъсвам карфиола и нарязвам зелето, морковите селърито и чишките. Натъпквам всичко в бурканите на редове. После пълня бурканите с вода и я излияам в тенджера, добавям още около 1/4 ор количеството и, защото винаги извира. Наливам около 500 мл оцет, две-три супени лъжици сол, и една- две захар. Добавям и черен пипер на зърна  и дафиноф лист понякога.

Кипвам маринатата и заливам зарзавата с нея, докато е гореща, затварям капачките и обръщам. Бурканите са ми, каквито имам с винт, ако винта не е много ок, слагам от просрачното фолио под капачките. Обръщан и държа така до другия ден, после ги съхранявам в гаража. За около седмица става, ако е по-хладно - две. След отваряне, държа в хладилника.
Виж целия пост
# 823
Люти чушлета на 2в1

Слагаш на дъното на буркан 1с.л. сол и 2 с.л. захар. Натъпкваш го хубаво с чушлетата, отгоре по желание слагаш малко клонки от копър и заливаш до горе с оцет. Затваряш с капачка, разклащаш го 3-4 пъти, колкото да се поразтворят захарта и солта и го оставяш на хладно място. След 2-3 седмици можеш да си ги хапваш, но по принцип издържат и с месеци.
Виж целия пост
# 824
Огретен от тиквички на mariat

Заливката е сметана за готвене, лъжичка майонеза, малко прясно мляко, копър, половин кубче гъбен бульон, черен пипер, и 3 жълтъка(белтъци не ползвам, защото се пресичат). Но не заливам. Редя тиквички, плънка, после част от заливката, пушен кашкавал, пак от начало.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия