Юлски бебета - тема 31

  • 61 032
  • 741
# 720
И двете ми деца пиха (ядоха) АМ до десетмесечна възраст. Аз съм пила кисело мляко до доста голяма, срам ме е да кажа и ученичка съм била.
Колева, как е Елин?
Весе, благодаря за отговора, така, ще направя, въпреки, че и Агнес е права за свода и дебелината на крачето. Но като я гледам, Марина си е стандартна.
Преди мислех, че разликата, която имат моите деца /6г./ е златна. Но все повече се убеждавам, че не е така. До момента нещата са чудесни- голямата помага за малката, играе с нея, гледа я и пр., но в даден момент, точно като тръгне да влиза в пубертета малкото ще тръгне на училище и тогава ще бъде галимация, сигурна съм. Не знам, моят извод е, че всяка възрастова разлика между децата си има плюсове и минуси.

Eто ви нещо интересно:
http://www.dnes.bg/mish-mash/2015/04/07/edin-harem-edna-vejda-ed … 9826,image1#photo
Виж целия пост
# 721
Аз спрях АМ отраз, по съвет на една от собственичките на австралийската школа за ранно детско развитие. Забравих как се казваше, а там смятах да караме зимата. Доволна съм, че го спрях, то беше такава страст... Но топличък айрян върши същата работа и засега няма проблем.

И аз имам шоф. книжка доста от отдавна, но все по-рядко се навивам да карам кола. Не ме бива за тази работа, а се мислех за роден талант.

И на мен ми е любопитна рецептата с нахут. Месеци наред един пакет отлежава вкъщи, все не събурам кураж да го сготвя, имам подозрения, че няма да става за ядене това чудо.

Това с увеличаването на млечните в ДГ ми се види резултат от техническия прогрес и глобализиацията - с други думи, повсеместно включване на палмово масло.
Виж целия пост
# 722
Бемол, основното при готвенето на нахута е, че първо задължително трябва да го накиснеш да набъбне. Раздува се поне двойно. После си го готвиш както искаш - има различни варианти - на супа/чорба, както ти е казала Скарлет, аз го правя като боб яхния по-скоро, може хумус да си направиш ако обичаш (там е пасиран), може предполагам и на кюфтенца, като лещените.

За рецепта:
400гр нахут (сухия пакет, изкиснат във вода една нощ)
1гл лук
1-2 моркова
1/2-1 чушка при желание
сол и олио според количеството, което слагаш (аз изливам на око обикновено)
джоджен още в началото, а като се сготви добавяш да поври последните 2-3 минути и чубрица.
Това го правя в херметическа тенджера.
А, да и вода Wink И нея на око я наливам - да има поне колкото да покрие нахута и да кажем още един пръст отгоре. Аз все гледам да има повече сос, та слагам и малко повече.

Аз по същия начин сготвих и грах веднъж и ММ както не искаше да яде, взе че му хареса. Само дето му беше странно, че яде грах (който по принцип не обича) с вкус на бобена манджа. Ама аз така си правя и боб, и грах, и нахут, че и лещата. На нея само добавям и чесън.

За книжките, аз бях запален шофьор преди да забременея първия път. Не давах на никой друг да кара колата. А сега въобще не ми се кара - качвам се зад волана само при необходимост, иначе съм го предала на ММ и ми е много добре. Не знам какво ми стана.

Аз АМ така и не дадох. Минахме направо на КМ, сирене, извара и т.н. Сега яде по половин кофичка КМ и още нещо млечно през деня - или извара, или сирене. Напоследък много яде моцарела - голям и е фен. Аз му взимам на топченца и си я нагъва натюр. Също и кашкавал му давам.
Виж целия пост
# 723
Гемавар, стават кюфтета от смлян нахут, фалафел се казват. Аз съм готвила нахут на манджа с месо, също и на салата. В Турция често има салати с варен нахут и разни неща от сорта на печени чушки, домати, лук, с нещо като туршия също.

АМ го спряхме на 11 месеца. Даваме сирене, кисело мляко и прясно мляко вечер от доста време. Моя приятелка е пила мляко в шише с биберон до първи клас. Вечер, преди заспиване.
Бемоли, така и не каза защо тая жена от Киндиру те посъветва да спреш АМ? Много ми е любопитно как се мотивира?
Шофьорска книжка имам от 20 години, не карам кола.
Купих си готварска книга на италиански, а не знам италиански. Ще ползвам гугъл преводач. Цялата е за паста, има много видове теста за паста и много красиви снимки.
Днес взех 3-тия комплект Лего Дупло. Лелеее, какво чудо построихме с Юлия! Вече имаме 130 части и можем да се развихрим. Ужасно ми е интересно. Тя преди половин година само разглобяваше, после започна да захваща по 2-3, рядко 4 елемента един за друг, но сега строи наравно с мен. За последните 10 дена незнайно как изведнъж се усъвършенства, стана много сръчна, има идеи, една умислена и целенасочена - реди, строи... Струва ми се, че понеже аз си играя много с Легото и тя от мен се запали. Сега едва склони да легне да спи. Иска да строи.
Виж целия пост
# 724
A, Пинке, Легото се оказа голяма краста. Бях против тази прескъпа играчка, но признавам им го на датчаните, страхотно е. (През ноември 1989-та, точно по време на първите митинги, си паднах по един датчанин, ама много. Даже майка ми дойде в залата, където се провеждаше турнирът, а аз се подвизавах като преводач, конферансие и какво ли още не, да ми каже, че навън сменят системата, а аз зяпам спортистите... Оттогава всичко датско ми е много мило. Още се тюхкам как щях да живея в техния дъжд.)

Киндиру се казваше, да! Виж ти как помниш! Аз тогава споменах, аргументът й беше именно, че води до пристрастяване. Може би е свързано с това, че е свръхкалорично и доста сладко. Аз й споделих притесненията си за хиперактивност. Тогава ми беше на дневен ред. Тя ме посъветва да го разкарам. Чувала го бях и от мои приятелки, та съм доволна, че го направих.

На мен ми е любопитно как се прави нахут с месо, като боб яхния не ми се пробва.
Виж целия пост
# 725
Вярно за хиперактивност нещо споменаваше. Абе, то си е един изкуствен зоб, дето формат А4 не стига да му изпишат съдържанието и все в лаборатория расли.

Виж какво съм писала и снимала за месо с нахут
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg9041935#msg9041935

Ето ми я салатата, но нахута трябва да е много по- малко, за сметка на другото, не както е при мен с преобладаващ нахут. Освен това свежите зеленчуци като репички и краставици не подхождат толкова, колкото печени чушки, домати, кисели крастваички.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg5540039#msg5540039
Виж целия пост
# 726
Виж какво съм писала и снимала за месо с нахут
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg9041935#msg9041935

Т.е. ти не ги готвиш заедно, а само ги сервираш дружно? Аз нещо не мога да се оправя с готвенето на месо с гарнитура на куп - не ми се получава и това е. Постните яденета или отделно месо ми стават къде къде по-добре, а аз съм си месарче и не обичам да ям постно...

Знам че съм безкрайно нахална в молбата си и че наскоро Скарлет помоли за същото и мисля Бени и изрови линка, ама може ли и аз да помоля за рецепта за козунак в хлебопекарна, че ми се ще да се пробвам.
Виж целия пост
# 727
Гемавар питай мен  Mr. Green рецептата на Пина е супер икономична, мързелива за такива начинаещи като мен, и мнооого вкусна. Ето http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg3459477#msg3459477
като забележка казвам, че това е за машина 1300гр моята е 900гр затова намалих всички продукти на 80%, като от 2те яйца едното слагам вътре с другото /жълтъка, но днес правя опит с белтъка/ мажа отгоре. И е забравила да пише тук, че като се плете се маже всеки фитил с олио, но това го прочетох на едно друго място, май пак от нея е казано.   bouquet
Виж целия пост
# 728
Скарлет, мерси много!! Да питам, да питам, ама нали трябва да направя сложната логическа връзка, че като си питала за рецептата и са ти дали линка, после ще го имаш и може да го взема от теб.  hahaha Какво да ти кажа - бременен мозък!   Joy Те за това бременните са защитени от закона срещу уволняване.  Mr. Green
Виж целия пост
# 729
За нахута с телешко:
Скрит текст:
Накиснах нахута предната вечер и сварих на сутринта в тенджера под налягане за около 30 мин. Отделно варих телешкото (за детето така процедирам; за нас такава комбинация не съм готвила). В трета тенджера задуших лук с морков и доматено пюре, добавих отцедения нахут и залях с телешкия бульон. Оставих малко да поври, а накрая извадих няколко лъжици, намачках ги и върнах в тенджерата, за да се посгъсти ястието. Добавих нарязаното телешко. Подправки по вкус: джоджЕн Wink, магданоз, копър; харесвам и малко кимион.

И аз забелязвам промяна в менюто в ДГ в сравнение с преди 2 г. към по-добро (повече плодове, млечни, пълнозърнест хляб).
ШофЬорският курс не е толкова по желание, а по необходимост. С 2 деца в немалък град е много по-трудно да завися само от ММ.
Виж целия пост
# 730
Благодаря на всички за рецептите с нахут. Има много рецепти в нета, но ми се щеше да се допитам за нещо изпробвано.
Бемол, аз правя хумус (нахут, тахини или сусамова паста, лим. сок, сол, чесън) и фалафели (понякога пържа, друг път пека) но искам да го предложа на В. като нова храна.
Виж целия пост
# 731
Цоп Simple Smile
Привет на всички от новата къща, голям зор видяхме да се преместим за три дена, ама пък сега е много гот. Емито има огромна стая, цял ден търчи като невидяла, аз пък имам огромна кухня, даже и празни шкафове останаха (чудо!), изобщо кеф. Само дето едвам мърдам, ръце, крака, кръст, нищо не остана здраво. Но пък с ММ веднага сефтосахме новата баня и спалня Embarassed Друго си е на пенест матрак без пружини, ей! И да живее голямата кола - изнесохме цялата квартира точно на три курса с двете коли, като в малкото Пижи трупахме само торбите, голямото събра количка, стол, огледало и шкафове накуп, направо  Shocked
По темите накратко: помня повечето, дето сте го описвали, ама баща ми имаше приятели моряци и малко по-добре бяхме откъм продукти и неща. Все пак имахме касетофон и видео - само с една касета клипове от МТВ, ама все пак Simple Smile Иначе баща ми смени хиляда работи (и такси даже), че да сме добре, обаче можех да стоя ако искам до 12 долу да играя, улиците бяха спокойни и не те беше страх, че ще те оберат и убият.
Близначе, щом така си решила, добре, все пак има и ФБ Simple Smile
Виж целия пост
# 732
За козунака - наистина не съм писала, но понеже рецептата беше в тема за майсторки, които месеха ежедневно от години и такива подробности си се знаят. Не е описана като за начинаещи. То без олио не може нито самия фитил да се оформи, на плота ще залепва, та да при оформянето се работи с олио по ръцете и по плота.

Хера, честито!
Виж целия пост
# 733
Пина, не си извинена! Naughty Изпрати една мостра по Еконт, заедно с клипче как  я правиш и може и да проявя великодушие да ти простя пропуска! Wink
Скрит текст:
ей, шегувам се, да не ми се обидиш

Хера, честита ви нова къща!! Да сте много щастливи в нея и още поне един двукрак обитател да и осигурите! Wink Пусни снимки във фейса да й се порадваме и ние.  Praynig
Виж целия пост
# 734
Хера със здраве да си ползвате новата къща! И Мадлен е права, при толкова голяма стая има място поне за още едно дете  Naughty
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия