kak da prigotvia kisel?

  • 6 718
  • 26
Момичета вече сигурно някой е обяснявал за киселите, но тъй като на нас сега ни е време да го включим се интересувам как да си приготвя домашен.Педиатърката ни каза, че трябва да го приготвя с вода и пшеничено нишесте и да добавя плодово пюре, общо като количество да е около 200мл..Ако добавя 80мл.плодово пюре как да направя 120мл. кисел-какво съотношение вода-нишесте, и как точно.
Съжалявам за глупавия въпрос но с готвенето съм скарана, а нишесте никога не съм правила за нас:-)
Виж целия пост
# 1
Виж тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1200
Виж целия пост
# 2
Кисела го приготвях така:
В желаното от мен количество още студено плодово пюре (предпочитах аз да си го правя, защото в готовите има нишесте) слагах 1 сл натурално царевично нишесте. Слагах на газовия котлон (или електрически, но затоплях предварително). Бъркаш докато стане кремче. Рецепти за кисели има из bg-mamma.com, biberonbg.com.
Провери и там. Има разнообразни идеи.
Също става и с компот - пасираш го, като предварително отделяш малко студен сок, за да разтвориш нишестето. След като компота заври, слагаш разтвореното нишесте и бъркашц
Виж целия пост
# 3
Аз го правех с царевично нишесте |има го в Била-25ст| понеже в пшеничното имо глутен.На 120мл.вода слагах 4 лъжички адаптирано мляко и 1супена лъжица нишесте.Вари се до получаване на по-гъста смес и после се смесва с пасиран плод или плодово пюре.
Виж целия пост
# 4
виж тази тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7877

не че там е моят вариант за кисел, просто има идеи, изпитани от нас, а не рецепти от книжки......

аз се принудих да давам кисел вече около две седмици в опита си да мина на сурови пасирани плодове. но онзи ден модифицирах рецептата си по следния начин: кипвам много малко вода, слагам нарязана на кубчета ябълка за 1-2 минути само да си промени цвета; дърпам от котлона, изсипвам излишната вода, пасирам само плода, добавям 1-2 л. нишесте, разтворено в малко студена вода; отново кипвам за малко и дърпам от котлона; тогава слагам 1-2 л. ад. мляко.

това става и в микровълнова.

така постепенно ще махна нишестето, ще намаля варения плод, ще увелича суровия и един ден трябва да минем само на суров плод....надявам се....
това само като идейка ти го давам, защото моята бебка ме изненада неприятно в памперса след опита ми да и дам сурова ябълка. иначе с банана нямаше проблеми....

приятно бъркане!
голямо е удоволствие!
Виж целия пост
# 5
забравих:
слага се царевично натурално нишесте. не пшенично. продавя се навсякъде. една кутийка струва 15-20 стотинки
Виж целия пост
# 6
Цитат на: siya
Аз го правех с царевично нишесте |има го в Била-25ст| понеже в пшеничното имо глутен.На 120мл.вода слагах 4 лъжички адаптирано мляко и 1супена лъжица нишесте.Вари се до получаване на по-гъста смес и после се смесва с пасиран плод или плодово пюре.


ад. мляко нали не трябва да се вари?
поне аз така знам
Виж целия пост
# 7
Stuck Out Tongue  Zdraveite, mili mami. Tane, ot kade nameri carevichno nisheste? Az vse popadam na pshenichno. I kakvi iabalki varish? A drug plod probvala li si? A adaptiranoto mliako po predpisania na pediatarkata na sina mi Daniil, sas sigurnost ne se vari.
Виж целия пост
# 8
Цитат на: Kati
Stuck Out Tongue  Zdraveite, mili mami. Tane, ot kade nameri carevichno nisheste? Az vse popadam na pshenichno. I kakvi iabalki varish? A drug plod probvala li si? A adaptiranoto mliako po predpisania na pediatarkata na sina mi Daniil, sas sigurnost ne se vari.


царевично нишесте се продава почти навсякъде. не помня фирми производители, но обикновено са малки пакетчета по 20-25 стотинки....
последното си го взех от Пикадили от щанда със сухите млека и сметани: зелени картонени опаковки....
Виж целия пост
# 9
Blagodaria, Tane.  Heart Eyes  Az dnes kupih draga opakovka mekichka pak zelena na Denica Plovdiv. Shte probvam s nego, predpolagam he niama da ima koi znae kakva goliama razlika, da ne kaja nikakva.  Laughing
Виж целия пост
# 10
Ето аз как го правя, една доза, за следобедното хранене:
1 с.л. нишесте (натурално пшенично или царевично)
1с.л. (непълна) захар, може и по-малко
150мл.вода (преварена, затоплена)
 Слагам го в по-голям буркан в микровълновата, бъркам хубаво да се разтвори нишестето. Пускам на 600 за минута(или по-малко), като дебна да не изкипи и после на около 300 за половин минута. И е готово - посгъстило се е. Сипвам го в купичката и прибавям 3 мерителни лъжички адапт. мляко. Към него прибавям около половин бурканче (от 190г) плодово пюре, което може да е готово, може и аз да съм го направила. Може и вместо плодово пюре да сложиш настърган плод.
Виж целия пост
# 11
А какаво би станало, ако към плодовото пюре де добави адаптирано мляко, без да се слага нишесте?
Няма ли да е по-здравословно?
Виж целия пост
# 12
Аз да попитам само. Каква е ползата от такъв кисел и трябва ли задължително да го давам на бебчо хич не ми се иска да му блъскам стомахчето с нишесте.
Аз просто незнам какви са предимствата на кисела затова питам извинявам се.
поздрави
Виж целия пост
# 13
Цитат на: lidia78
Аз да попитам само. Каква е ползата от такъв кисел и трябва ли задължително да го давам на бебчо хич не ми се иска да му блъскам стомахчето с нишесте.
Аз просто незнам какви са предимствата на кисела затова питам извинявам се.
поздрави


Киселът е "празни калории" според мен. Значи не стига, че от царевицата не е останало нищо, ами и като свариш плодовете и от там нищо. Да не говорим за кисел с плодово пюре - два пъти варени плодове...

Само пълнеж за стомаха.
Виж целия пост
# 14
Цитат на: Raya
Цитат на: lidia78
Аз да попитам само. Каква е ползата от такъв кисел и трябва ли задължително да го давам на бебчо хич не ми се иска да му блъскам стомахчето с нишесте.
Аз просто незнам какви са предимствата на кисела затова питам извинявам се.
поздрави


Киселът е "празни калории" според мен. Значи не стига, че от царевицата не е останало нищо, ами и като свариш плодовете и от там нищо. Да не говорим за кисел с плодово пюре - два пъти варени плодове...

Само пълнеж за стомаха.


Мммда, и за мен е така.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия