Запържване и задушаване

  • 5 124
  • 12
За какво иде реч:
Купих си аз книжка за детското хранене,тъй като категори4но отказах да запиша детето на детска кухня.Разглеждам си аз в маршрутката към вкъщи и останах  малко...хм... newsm78...у4удена.В пове4ето рецепти лукът се задушава в масло(аз на това му казвам запържване-всъщност така готвя и за нас),брашното се запържва в мазнина и т.н.Питанката ми е има ли разлика м/у запържване и задушаване в масло,например?Нали уж затова детето на годинка-годинка и нещо не яде от общата храна,ина4е аз мога да му давам и от нашите яденета,просто ще ги готвя безсолни или с по-малко сол и ние ще си добавяме newsm78
И нещо друго-фрикасето присъства стабилно в храната от детската кухня,имам предвид тази ,която е с купоните,там дали не запържват зелен4уците или брашното при готвене???
Виж целия пост
# 1
Запържване е, когато се запържва само в мазнина,а задушаване когато към мазнината има и вода.
Виж целия пост
# 2
Естествено има разлика
При запържването мазнината е с много висока температура и храната се пържи в нея, възможно е ако е по-продължително мазнината да започне да изгаря и от това идват стомашните проблеми и вредата на пържените храни.
При задушаването се започва на висока температура за първоначална обработка (за кратко), след това се добавя вода или бульон, похлупва се и се доготвя на по-ниска температура.

А по отношение на фрикасето, аз запичам брашното в сух тиган и след това добавям масло и бульона от пилето
Виж целия пост
# 3
Запържване е, когато се запържва само в мазнина,а задушаване когато към мазнината има и вода.
Така е, аз например задушавам зеленчуците в зехтин и вода. Запържването го избягвам дори и за нашите манджи.
Виж целия пост
# 4
Аз на всичкото запържване и задушаване му викам ПЪРЖЕНЕ и не го правя. Не пържа нищо и ако добавям мазнина в ястието (краве масло, олио или зехтин) го правя когато изключа котлона и слагам и зелените подправки.
Виж целия пост
# 5
Има разлика. Задушаването го правя със зехтин и вода (или бульон). Запръжки правя от време на време.
Виж целия пост
# 6
За какво иде реч:
Купих си аз книжка за детското хранене,тъй като категори4но отказах да запиша детето на детска кухня........Нали уж затова детето на годинка-годинка и нещо не яде от общата храна,ина4е аз мога да му давам и от нашите яденета,просто ще ги готвя безсолни или с по-малко сол и ние ще си добавяме newsm78
И нещо друго-фрикасето присъства стабилно в храната от детската кухня,имам предвид тази ,която е с купоните,там дали не запържват зелен4уците или брашното при готвене???

Ще кажа нещо от опит, защото и аз преди време отхвърлих детската кухня. Просто не вярвам тяхната хигиена да е по-добра от тази, която ти може да си осигуриш в къщи. Още повече, че тук точно когато сина беше малък, детската кухня беше затворена от ХЕИ за около месец-да не обяснявам за какво, но от това човек си вади изводите.

Не пържи и не задушавай нищо, намали солта да остане около 30% от това, което слагаш за вас. Намали и мазнината (олио, зехтин-той се слага накрая) с около 50%. Брашното си го препечи във фурната в тава и винаги ще имаш под ръка готово. Зеленчуците най-си запазват витамините, като се варят на пара. Сега има такива тенджери - за готвене на пара (не само за зеленчуци, става и за месо). Сега като им дойде сезона си приготви в торбички и замрази, като във всяка си сложиш няколко вида зеленчук-нарязан така, че после просто го слагаш в тенджерата.
Виж целия пост
# 7
За какво иде реч:
Купих си аз книжка за детското хранене,тъй като категори4но отказах да запиша детето на детска кухня........Нали уж затова детето на годинка-годинка и нещо не яде от общата храна,ина4е аз мога да му давам и от нашите яденета,просто ще ги готвя безсолни или с по-малко сол и ние ще си добавяме newsm78
И нещо друго-фрикасето присъства стабилно в храната от детската кухня,имам предвид тази ,която е с купоните,там дали не запържват зелен4уците или брашното при готвене???
Не пържи и не задушавай нищо, намали солта да остане около 30% от това, което слагаш за вас. Намали и мазнината (олио, зехтин-той се слага накрая) с около 50%. Брашното си го препечи във фурната в тава и винаги ще имаш под ръка готово. Зеленчуците най-си запазват витамините, като се варят на пара. Сега има такива тенджери - за готвене на пара (не само за зеленчуци, става и за месо). Сега като им дойде сезона си приготви в торбички и замрази, като във всяка си сложиш няколко вида зеленчук-нарязан така, че после просто го слагаш в тенджерата.
Не ти трябва и специална тенджера, аз имам едно като разгъваща се метална решетка- метални пластинки на дупки, в зависимост колко е разгънато пасва на разни големини тенждери. Супер е евтино и удобно за варене на пара! 8-9лв някъде го взех, и го ползвам с всичките си тенджери.
Виж целия пост
# 8
Не ти трябва и специална тенджера, аз имам едно като разгъваща се метална решетка- метални пластинки на дупки, в зависимост колко е разгънато пасва на разни големини тенждери. Супер е евтино и удобно за варене на пара! 8-9лв някъде го взех, и го ползвам с всичките си тенджери.
А от къде я купи тази решетка? От домашните потреби, тук в БГ ли?
Виж целия пост
# 9
такава решетка видях в онлайн магазина ТСМ,ще взема да си взема май една такава...
Виж целия пост
# 10
Пепчо виждала съм я в повечето магазини за домашни потреби (посуди).
Виж целия пост
# 11
Във всеки магазин за тенджери има въпросната решетка.
Виж целия пост
# 12
Аз на всичкото запържване и задушаване му викам ПЪРЖЕНЕ и не го правя. Не пържа нищо и ако добавям мазнина в ястието (краве масло, олио или зехтин) го правя когато изключа котлона и слагам и зелените подправки.

И аз така  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия