Какво хапвате, за да осигурите всичко необходимо на бъдещите бебета :)

  • 21 782
  • 132
# 120
Естлар, има разлика между захарите на зеленчуците и плодовете и захарите на сладкишите, пържените картофи и сладоледа. Но консумацията на червени меса също влияе върху формирането на диабет от втори тип. Съотношението между мазнини, въглехидрати и белтъчини също е от значение за работата на целия организъм, вкл. на сърдечно съдовата система => на начина, по който се кръвоснабдява плацентата.

Протеинен дефицит на днешно време може да има единствено при недохранване, както и при определени генетични или метаболитни заболявания. Дори финансово затруднените хора са в състояние да си набавят необходимите белтъчини - бобовите са в пъти по-евтини от от животинските продукти.

Chrissie, комбинирай зеленолистните със сурови източници на вит. С. Така ще подпомогнеш усвояването на желязото. Сушените кайсии и смокини също са много подходящи.
Виж целия пост
# 121
Да, акушерката и тя това ме посъветва за вит. С. Аз пия и таблетки желязо, та винаги пия и фреш от портокал след тях.
Виж целия пост
# 122
Здравейте!
Обмислям да си взема червено цвекло за да си набавя желязо. Има ли някаква специфика? Чисто ли да го пия или да добавям моркови, ябълки?
И друго - не обичам дроб, а искам да си набавя вит Б12 на време, за да не се наложи да си боцкам и дупето. Идеи?
Виж целия пост
# 123
Плясмляс, вит. В12 може и на таблетки.

Червеното цвекло има специфичен, земен вкус. Ще го омекотиш, ако обелиш цвеклото, нарежеш го и го накиснеш в сок от портокал и лимон за 12-24 часа. След това можеш да добавяш цвеклото сурово към салати, сокове, смутита. Ето няколко предложения:

Диня, червено цвекло и прясна мента



Покълнала спелта, сурово червено цвекло (мариновано в цитруси), авокадо, медена мандарина, магданоз, хималайска сол, 4 вида пипер



Витаминна бомба от кореноплодни (моркови, червено и жълто цвекло, джинджифил), цитруси (лимони, портокали), ябълки и банани

Виж целия пост
# 124
Фея мерсииииииииии, страхотно инфо Hug Последния вариант ще го пробвам задължително!
Б12 на таблетки можеш ли да препоръчаш производител? Само б12 или Б комплекс да търся?
Виж целия пост
# 125
Плясмляс, щом В12 е витаминът, който искаш да набавяш, вземи само В12. Не съм запозната с продуктите на БГ пазар, така че не мога да препоръчам конкретен продукт. Гледай да е метилкобаламин.

Желязо има също в бобовите (комбинирай с червени чушки) и в спанака (комбинирай с цитруси).
Виж целия пост
# 126
Има много неща които трябва да се избягват по време на бременността и съвети от рода на "Яж каквото ти се яде" (понякога с продължението - сега ти се е паднало). Ще изброя част от забранените: всякакви сурово сушени/пушени колбаси и недостатъчно термично обработени меса, меки сирена - моцарела, камембер, риби с високо съдържание на живак. Тестено и сладко трябва да бъдат сведени до минимум. За цигарите и алкохола няма нужда да споменавам. Много трябва да се внимава с билки, някои са особено вредни по време на бременност.
Моцарелата може да се яде, нищо че е мека като консистенция. Сирената, които не се ядат са тези с мухъл и такива, които не са преминали термична обработка. Бри - сирене Не се хапва, както и синьо сирене.
Виж целия пост
# 127
Има много неща които трябва да се избягват по време на бременността и съвети от рода на "Яж каквото ти се яде" (понякога с продължението - сега ти се е паднало). Ще изброя част от забранените: всякакви сурово сушени/пушени колбаси и недостатъчно термично обработени меса, меки сирена - моцарела, камембер, риби с високо съдържание на живак. Тестено и сладко трябва да бъдат сведени до минимум. За цигарите и алкохола няма нужда да споменавам. Много трябва да се внимава с билки, някои са особено вредни по време на бременност.
Моцарелата може да се яде, нищо че е мека като консистенция. Сирената, които не се ядат са тези с мухъл и такива, които не са преминали термичн

а обработка. Бри - сирене Не се хапва, както и синьо сирене.

А защо Бри и тези с мухъл не може, или говорите наизуст? Може, не се ядат всеки ден, плюс това в БГ няма в търговската мрежа сирена от непастьоризирано мляко.  Peace То е опасното, не мухълът или мекотата.
Виж целия пост
# 128
За мухъла виждам логика, все пак това са паразитни гъбички и въпреки, че тези в сирената са годни за консумация от здрав човек, все пак ми звучи логично да представляват опастност за бебе, особено в първите 3 месеца от бременността. Знам, че плесента в сирената се води "благородна" и че по тази логика трябва да се избягват и бира, вино и колбаси, но те така или иначе не са сред препоръчваните храни по време на бременност. Тук някакви специалисти се изказват по въпроса:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1385741
Аз лично не съм се вживявала прекаленно и ядях всичко, включително миди, но някак си със синьото сирене като му гледам мухала, просто не ми се рискува, а иначе го обичам. След няколко дни ми е термина, надявам се всичко е наред с беб, че не съм се ограничавала особено с храненето, пия понякога и микроколичества алкохол...(по няколко глътки бира и вино), поне цигара не съм докосвала през живота си и така или иначе избягвам близост с пушачи. А по темата - ям всичко, което ми се яде, junk food-a никога не ме е привличал, но пък си имам слабост към тесто, правя си разни домашни питки и хлябове, поне знам какво слагам вътре, ям големи количества сезонни плодове, които се старая да купувам от производители и избягвам супермаркетите, редовно прясно мляко на Балкан или Домлян (не повече от седмица-две годност) и при всяка възможност - селско, кисело мляко истинско още не съм си намерила, отвреме навреме на Хармоника, че ми изглежда по-реалистично, сирене на "Съединение" признавам само, зимата е доста по-ограничен избора, но от зеленчуците ям основно броколи, брюкселско зеле, цедя си отвреме навреме сок от моркови, ям с голямо удоволствие зелеви сарми и постни пълнени чушки, за месо не се сещам често, но хапвам свинско, пилешко, агнешко и веднъж-два пъти в седмицата прясна речна риба. Обожавам и печен дроб. Яйца ям също в големи количества - отново от жена, която си гледа кокошките на село пазаруваме, предимно влизат в състава на хляба и другите неща, които творя редовно, откакто съм в 45 дневен преди термин  chef Цикорията (на прах) и какаото са противоречиви, но са почти ежедневно в менюто ми. Но в идеалният случай, ако не трябваше да се съобразявам със сезонните ограничения, щях да карам на ягоди, диня, грозде и всякакви сочни плодове, пресни печени картофки с копър и зелена салата с репички и яйца - но истински, свежи такива, каквито има на пролет, а не разни парникови недоразумения, които се продават из супермаркетите в момента. Иначе сега баба ми готви супа от коприва и ориз със спанак - все неща, които мисля, че ще са полезни за бебето Simple Smile Друго хубаво нещо, за което се сещам, е сокът от нар, там е малко мъка с извличането на сока, поне за мен, но си вземам понякога от магазин за фрешове до нас.
Виж целия пост
# 129
Дробът трябва да се избягва по време на бременност заради големите количества витамин А  Peace
Виж целия пост
# 130
Здравейте, момичета! bouquet
Оказа се, че глюкозата ми е на горната граница. Започнах да чета и да внимавам. Ядях много плодове до преди седмица. Сега съм ги ограничила на 1-2. Закусвам с тъмен хляб, запечен с яйце и извара. Обядвам супа или салата, или месо със салата. Вечерям с мюсли и кисело мляко. В мюслите има овесени ядки, сушени плодове, ядки.
За съжаление изобщо не ям риба, месо не всеки ден.
Мога ли да подобря още нещо в менюто, за да не се окаже, че ми липсват важни витамини и да мога да смъкна глюкозата?
Виж целия пост
# 131
Аз пък се интересувам каква риба хапвате? Избягвам тази с високо съдържание на живак, но вече се изчерпах откъм идеи.
Виж целия пост
# 132
Доколкото знам, трябва да се избягват акула, риба тон и риба меч. Всичко друго може. Сьомгата е много полезна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия