Хляб/питка от просо

  • 12 652
  • 21
Здравейте,
Преди няколко дена яд ах в едно заведения питка от просо. Беше уникално вкусна...с печени чушки и сирене. От тогава не ми излиза от главата, искам да си направа в къщи, но никъде не срещам рецепта за питка/хляб само от просо. Та моля ако някой може да помогне ..Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Здравейте,
Преди няколко дена яд ах в едно заведения питка от просо. Беше уникално вкусна...с печени човки и сирене. От тогава не ми излиза от главата, искам да си направа в къщи, но никъде не срещам рецепта за питка/хляб само от просо. Та моля ако някой може да помогне ..Simple Smile

Да разбирам ли, че човките всъщност са чушки? Щото ако е така, питката се прави от варено просо, към което се добавят там другите добавки (сирене, чушки, моркови, лук, разни подправки и т.н.). Оформят се малки питки и лично аз после ги пека във фурната върху лист хартия, ама съм чувал, че някои ги пържат.

Ако сте яли това в ресторанта, то тогава не търсете хляб от просо, щото такъв се съмнявам, че ще намерите.
Виж целия пост
# 2
Благодаря, за отговора ще направя довечера. Съжалявам за правописните грешки. В момента пиша от телефон и дадох проверка на правописа и да замести ама ...да не спамя.
Виж целия пост
# 3
За пръв път чувам за подобни питки. Много обичам просо. Имам едно питане, обаче. Зеленчуците трябва ли да са сварени? Или да са леко попарени? Чушките, предполагам, са печени.
Виж целия пост
# 4
За пръв път чувам за подобни питки. Много обичам просо. Имам едно питане, обаче. Зеленчуците трябва ли да са сварени? Или да са леко попарени? Чушките, предполагам, са печени.

Аз лично ги варя. Да, чушките са печени. Всичко обаче е въпрос на вкус и желание.
Виж целия пост
# 5
Рецепти, снимчици нещо? За тези, които не са виждали и не са яли.  Grinning
Виж целия пост
# 6
За пръв път чувам за подобни питки. Много обичам просо. Имам едно питане, обаче. Зеленчуците трябва ли да са сварени? Или да са леко попарени? Чушките, предполагам, са печени.

Аз лично ги варя. Да, чушките са печени. Всичко обаче е въпрос на вкус и желание.
Благодаря за бързият отговор!
Аз много вероятно ще ги задуша. За по-бързо. Докато варя просото ще задуша зеленчуците! Само дето не знам, дали ще сколасам тази вечер да ги направя!  chef
Снимки от мен, ама по-нататък Wink
Виж целия пост
# 7
Рецепти, снимчици нещо? За тези, които не са виждали и не са яли.  Grinning

Много отдавна съм ги правил и не съм сигурен, че съм ги снимал. Ама сто на сто в нета има нещо. Само да обърна внимание, че просото се изкисва минимум 12 часа иначе нагарча.
Виж целия пост
# 8
Рецепти, снимчици нещо? За тези, които не са виждали и не са яли.  Grinning

Много отдавна съм ги правил и не съм сигурен, че съм ги снимал. Ама сто на сто в нета има нещо. Само да обърна внимание, че просото се изкисва минимум 12 часа иначе нагарча.
Открих в долапа само брашно от просо. Ще си закупя днес и вероятно ще ги пробвам утре.
Имам амаранто. Дали да не пробвам с него  chef ще опитам какво ще се получи
Виж целия пост
# 9
Рецепти, снимчици нещо? За тези, които не са виждали и не са яли.  Grinning

Много отдавна съм ги правил и не съм сигурен, че съм ги снимал. Ама сто на сто в нета има нещо. Само да обърна внимание, че просото се изкисва минимум 12 часа иначе нагарча.
Открих в долапа само брашно от просо. Ще си закупя днес и вероятно ще ги пробвам утре.
Имам амаранто. Дали да не пробвам с него  chef ще опитам какво ще се получи

Ами според мен от всяко ядливо зърно става. Сигурно си спомняте, че такива подобни се правят и от овесени ядки.
Виж целия пост
# 10
Вчера направих питката. Имам и снимка,но ще я поместя следобед поради технически причини. Стана малко плоска и понеже добавих малко мая,нещо май не я доизкусурих. Ще погледна в нета за повече подробности за рецептата.
Виж целия пост
# 11
Вчера направих питката. Имам и снимка,но ще я поместя следобед поради технически причини. Стана малко плоска и понеже добавих малко мая,нещо май не я доизкусурих. Ще погледна в нета за повече подробности за рецептата.

Ми маята за какво ви е? В просото няма достатъчно глутен, който да я издържи.
Виж целия пост
# 12
Вчера направих питката. Имам и снимка,но ще я поместя следобед поради технически причини. Стана малко плоска и понеже добавих малко мая,нещо май не я доизкусурих. Ще погледна в нета за повече подробности за рецептата.

Ми маята за какво ви е? В просото няма достатъчно глутен, който да я издържи.
Правилно! Ама понеже се двоумих, та реших да я сложа.А и не си спомнях какво бях чела за амарантото.У дома нямам компютър. Няма мрежа за бърз интернет и няма и телефонна мобилна мрежа, която да използвам. Сега ще се разровя да видя какво мога да намеря.
Това е което направих.
Виж целия пост
# 13
Пак аз. Ето какво намерих в нета.
Скрит текст:
Как все още никой не се е досетил да пише за просото като суперхрана? Тази привидно простичка и селска храна е всъщност цяло съкровище на ценни съставки и то на супер достъпна цена за разлика от популярната чуждоземна киноа, с която доста се спекулира. Освен в салата (петата), може да си направите и чудни безглутенови просени питки, които са перфектния заместител на хляба, за хората, които го избягват или желаят да намалят консумацията му.
Ето и причините да включите по-често просо в менюто:
-просото е единствената алкална зърнена култура;
-просото не съдържа глутен;
-просото е ценен източник на белтъчини – 11 грама на 100 грама;
-просото е богато на витамините В, Е И К и минералите калций, желязо, магнезий, цинк, селен, мед и манган;
-просото е местна храна;
-просото е супер евтино – 500 гр струва около 2 лв.
А  ето и рецептата за 25 питки:
500 гр.просо или 2,5 чаши – заделете 1/2 чаша и го смелете на брашно
4 чаши вода
2 моркова – настъргани
2 стръка пресен лук – нарязан на ситно
4-5 стръка магданоз – нарязан на ситно
1/2 ч.л куркума
хималайска сол на вкус
Сложете просото и водата в тенджерка с вода и оставете да заври. Като кипне намалете на първа степен и затворете с капак да къкри. След като се свари просото го смесете с всички останали продукти и разбъркайте добре. Като поизстине, оформете малки питки и ги овалвайте в просеното брашно. Сложете ги в тава с хартия за печене и леко я намаслете със зехтин. Печете питките на около 180 градуса за около 20 минути и след това ги обърнете и продължете. Ако искате да станат с хрупкава коричка може накрая да ги запечете на горния реотан на по-висока температура. Стават хрупкави отвън и меки отвътре. Чудесни са със салата, а може да ги топвате и в суров дип!
Виж целия пост
# 14
Питка от Просо
 1 чаша  брашно от просо (около 200гр.)
 1 чаша кисело мляко Елена 2% (1/2от кофичката )
 1/4 tbl.sp (супена лъжица) сода бикарбонат (на др.Йоткер най-добре)
 1/5 t-sp (чаена лъжичка) стевия на прах - аз ползвах няколко капки течна
 1-2 t-sp (ч.л.) оризово или слънчогледово олио
 1 цяло яйце
Сипваш 200гр. кисело мляко в съд за бъркане на смес, добавяш сода бикарбонат и стевия  и го разбиваш. Изчакваш около 10минути да бухне, след което добавяш едно яйце, олиото и брашното от просо и разбъркваш. В момента, който започнеш да смесваш сместа включваш печката на 200 градуса. Сипваш сместа в съд покрит с хартия за печене и печеш  за около 15-25 минути в зависимост от това колко опечена искаш да е питката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия