Рецепти за бавно готвене, или т.нар. слоу кукинг (= slow cooking)

  • 39 088
  • 40
# 15
За зелеви питах, благодаря!  bouquet
Но понякога при зелевите слагам и малко лозови и ги варя заедно. Ще пиша скоро,  в сряда-четвъртък трябва да си взема тенджерата. Grinning
Виж целия пост
# 16
Ето малко рецепти и съвети от мен/на английски са/:
http://www.bettycrocker.com/recipes/preparation/slow-cooker-recipes
http://allrecipes.com/recipes/253/everyday-cooking/slow-cooker/
http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-top-tips-using-slow-cooker
Виж целия пост
# 17
Направих си първото ястие! Страхотен бял боб Grinning На 8 часа, всичко накуп предварително изкиснат бял боб, доматче, червен пипер, морков, лук, олио. Накрая на обикновена пренесена тенджера сложих за 5 минути да поври с джоджена (ако можех щях така да е последните 15 мин. в кукъра, но не можех). Инфо почерпих и от пепчо и от на титова блоговете Wink

Момичета, помолих модератор на добави линковете, ако не: по-натам!
Виж целия пост
# 18
Здравейте и от мен,

Записвам се! Simple Smile

Първо да споделя - новак съм, опитът ми за сега е една рецепта. Но пък съм много доволна.
Правих телешко месо със зеленчуци - моркови, картофи, пащърнак, лук, с вода, колкото да ги покрие. Първо запечатах телешкото на тиган от всички страни, пуснах го на high на около 7 часа, защото месото беше на две големички парчета. Е.. много се оказаха - месото стана мозък, но пък зеленчуците, които бяха доста едричко нарязани се развариха и направо се разпадаха като ги "боднеш" с вилицата. Поне беше вкусно!
Мисля си, че ще трябва всичко да е нарязано на горе долу еднакви парчета.. Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Благодаря за темата. Много ще ми е полезна, че нямам никакво въображение. Ще чета с интерес (и ще готвя, разбира се Simple Smile )

Виж целия пост
# 20
Здравейте на всички.

Едва от вчера имам този невероятен уред и вече спретнах първата си гозба в него. Малко импровизирах, но мисля, че се получи доста добре.

Та става въпрос за свински пържоли с гъби и картофи.
Нарязах на парчета 2 картофа, 2 глави лук, около 400гр. гъби и един морков. На пържоли нарязах и 650гр. свинско филе. Всички зеленчуци сложих в гърненцето и обърках със сол, чубрица, сминдух и олио. Отгоре наредих пържолите, леко оваляни в олио, подправени със сол и с малко черен пипер. Не съм добавяла никаква течност. Затворих съда и готвих 1ч. на силно, после го сложих за още 6ч. на слабо и накрая понеже ми се видя че иска още добавих 1ч. на силно.
За всички, които решат да изпробват да Ви е сладко.
P.S. Аз още се облизвам.

Ама никаква течност ли не слагаш? Не "загоряха" ли картофите? Извини ме за глупавия въпрос. Някъде четох, че картофите трябва да са покрият с течност Два пъти ги правих така, и не ми харесаха, блудкави бяха. Но ако без течност стават по-вкусни, ще пробвам.
Виж целия пост
# 21
Аз до тук нямам кой знае калви фалове с крока. Правих прясно зеле с пилешко наскоро, но бутчетата ги варих предния ден.Другите неща няма да ги повтарям, традиционни БГ рецепти- боб, леща, грах, ориз, картофи с месо и т.н.
Вчера правих кюфтенца с доматен сос- станаха супер. То соса му е цаката де, но аз до сега никога не бях правила. Ето моята скромна рецепта:
2 консерви домати, 1глава лук, 2-3 стъбла целина (просто ми беше останала от преди), 1 шепа замразен микс моркови и грах, 2 скилидки чесън, олио, сол, чубрица, малко захар и 2-3 чаши вода.
Оставих на силно за към 4ч (от закуска докато се приберем за обяд).
Като се прибрах метнах 8 кюфтенца на оребрения тиган да се позапечатат и в това време сгъстих соса с малко брашно, добавих и магданоз. Готовите кюфтета направо от тигана заминаваха в крок пота. Изключих го и докато оправя масата и челядта за обяд (10-15мин) манджата беше абсолютно готова.
Виж целия пост
# 22
Вкъщи много се харесват пържолите, приготвени по този начин:
http://luluto.blogspot.bg/2011/12/blog-post_20.html#more

Копирам и директно рецептата, като искам да уточня, че вместо червено, аз слагам бяло вино:


Задушени пържоли с червено вино
    6 вратни пържолки с или без кост (в конкретния случай моите са без)
    3 скилидки чесън
    30 гр краве масло
    70 мл червено вино
    50 мл вода
    Сол, розмарин, кимион, черен пипер или други подправки по избор


Пържолите се запичат по 3 минути от страна в сух тиган. В никакъв случай не обръщайте, не бучкайте с вилица, не им байте! Просто ги оставете за 2-3 минутки, обърнете и пак не
пипайте.
Подредете на дъното на съда, в който ще приготвяте. Посолете и поръсете с подправки. Залейте с червеното вино и водата. Върху всяка пържола, сложете по парченце масло.

Включете crock pot-a на I за 8 часа или на II за 3,5 часа и си отидете на работа или излезте на разходка. Когато се върнете ще имате най- крехките и ароматни пържоли, които сте яли.
Ако не разполагате с такъв уред, подредете месото на дъното на тава, залейте по гореописания начин, покрийте с фолио и оставете за 1-1,5 часа на 160 градуса. Махнете фолиото и печете още 20 минути, като поливате от време на време, за да не се изсуши месото

И в двата варианта може да довършите ястието, като приготвите сос. Просто сгъстете събралата се течност на дъното на съда с 1 с.л брашно.
Виж целия пост
# 23
Здравейте,
Моля някой, който е правил пълнено пиле със сирене и кашкавал, да сподели рецепта. Благодаря!
Виж целия пост
# 24
виж в блога на Мина Ангелова, мисля че тя прави
Виж целия пост
# 25
Здравейте,
Вчера взех агнешки бут, над 3кг е, и ми се иска да го направя в крок-пот. Харесах си на pep-4o рецептата. Само се чудя, като гледам моето бутче има много дебел слой мазнина и не знам дали ще се запече хубаво в крок пот. Дали после да не го сложа във фурната, с пресни картофки примерно,да се препече и да се получи коричка. Pep-4o, моля за съвет. Твоето само в крок пота ли го прави?
Също имам големи съмнения, че моето ще се събере цялото в крок-пота (който е 4,7 литра) и се чудя на два пъти ли да го правя, какво ли....

Весели празници на всички Simple Smile
Виж целия пост
# 26
Така или иначе накрая трябва да допечеш във фурната за тен. Изцепи мноооогото тлъсто, но да не остане  без мазнина по него. И ако те се събира наведнъж, по-добре намазвай и слагай във фурната - първо 30 мин на 220*, после намаляш на 140 и печеш 3 -4 часа. С 2_3 пласта фолио
Виж целия пост
# 27
Пп пресните картофки си направи отделно, в плик
Виж целия пост
# 28
Така или иначе накрая трябва да допечеш във фурната за тен. Изцепи мноооогото тлъсто, но да не остане  без мазнина по него. И ако те се събира наведнъж, по-добре намазвай и слагай във фурната - първо 30 мин на 220*, после намаляш на 140 и печеш 3 -4 часа. С 2_3 пласта фолио

Благодаря много! Реших във фурната да го направя този път, пък в крок пота ще опитам по-натам с по-малко количество. В този случай има ли нужда пак да изцепвам многото тлъсто или ще се стопи и ще стане коричк? А пресните картофи в плик как се приготвят? Слага ли им се вода, мазнина....? Съжалявам за глупавите въпроси Simple Smile
Виж целия пост
# 29
И още един въпрос? Като го правя във фурна, колко вода и вино трябва да сложа в този случай за 3кг. бутче? И трябва ли по време на печенето да повдигам фолиото и да го поливам с течност? Благодаря Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия