Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

  • 98 760
  • 772
# 585
Здравейте 😊. От преди няколко месеца разбрах за кефира и понеже имам проблем с храносмилането и нямам все още моя кефирена гъба ще помоля ако някой от вас има в излишък гъба ще се радвам да ми прати по куриер .
Имам някои въпроси относно кефира:
1. Само зърната или и произведения от тях кефир не трябва да се пипат с метал ? Мога ли да разбъркам готовия кефир с пасатор понеже нали в пасатора има метални ножчета ?
2. Ако не използвам гъбата 3-4 дена (най много 7 дена) мога ли само с вода да я налея или с вода и мляко. Как вие процедирате ако не използвате гъбата само за няколко дена ?
И тук намерих две твърдения в интернет да ви питам :
3. ,,След като я прецедите, е важно да я оставите да доузрее в хладилника за около 1-2 дена" Това доузряване с гъбата вътре в кефира ли става или без гъбата ?
4. ,,Гъстият слой, който се образува най-отгоре в съда е признак за добра ферментация" И при вас ли така става?
Виж целия пост
# 586
На мен най-гъстото ми е долу при гъбата.Има и мехурчета, като газирано Grinning
Аз оставям с мляко и вода в хладилника, но някой назад май писа, че ползва само вода.
Чувала съм, че на някои им се разделя кефира на прозрачна и плътна течност и след пасиране си става хомогенно и си е наред. Та вероятно само гъбата не трябва да се докосва. Готовият кефир може да се разбърка с лъжичщца или да се хомогенизира.
Виж целия пост
# 587
моята гъба е винаги отгоре.
там където е гъбата, там е най-гъсто.
дори да се отдели малко цвик, при прецеждането всичко си става кремообразно, пасатор не е нужен.

1. кефирът можеш да го пасираш, кефирените зърна не трябва да се допират с метални неща
2. слагам мляко и я оставям в хладилника
3. узрява прецедения кефир, кефирените зърна се заливат с прясно мляко и започва следващия цикъл.
4. няма значение как е при другите, важното е твоят кефир да е ок. Peace
Виж целия пост
# 588
Когато правя кефир винаги слагам капачка и е в кухнята, на стайна температура.Ако се държи с мляко в хладилник по-бавно става самия процес на закавасване и на растеж на гъбата.
Виж целия пост
# 589
Здравейте и от мен.
Искам първо да благодаря на  adamal  , която бе така любезна да ми даде гъбка.
Вече цял месец си правя кефир и нямам никакъв проблем.
Става гъст, но не прекалено и с много приятен вкус. Да си призная честно понякога ми се случва да нямам преварена или минерална вода вкъщи и я измивам под чещмата... а зная, че не трябва.
Отнов големи багодарности за гъбката и когато ми стане в повечко ще пиша, ако някоя от вас има нужда за да му дам. Simple Smile

Хубав и усмихнат ден.
Виж целия пост
# 590
Здравейте и от мен.
Искам първо да благодаря на  adamal  , която бе така любезна да ми даде гъбка.
Вече цял месец си правя кефир и нямам никакъв проблем.
Става гъст, но не прекалено и с много приятен вкус. Да си призная честно понякога ми се случва да нямам преварена или минерална вода вкъщи и я измивам под чещмата... а зная, че не трябва.
Отнов големи багодарности за гъбката и когато ми стане в повечко ще пиша, ако някоя от вас има нужда за да му дам. Simple Smile

Хубав и усмихнат ден.

Радвам се, че ти действа добре. Моята гъбка отново нарастна доста. Някой от гр. София ако иска пак мога да му дам.
Виж целия пост
# 591
Моята гъба я мия с чешмяна вода вече две години - както е в цедката под чешмата Grinning
Виж целия пост
# 592
Моята не я мия и може би и това спомага да ми расте мнооого бързо.
Виж целия пост
# 593
Здравейте, аз имам гъба от миналата седмица и кефира от нея ми харесва много повече от този на хармоника(той ми е много кисел, може да съм купила и по-стар). Моята гъба за тази седмица се удвои, аз не я мия между две дози, може би наистина това е причината. Но четох, че ставал по-гъст кефир така и реших да пробвам. Първият път я измих и си остана като леко пресечено прясно мляко, а сега е като гъст айран Simple Smile Обещала съм вече на приятелка гъба, но после ще пиша в темата ако някой иска.
Аз искам да попитам дали е проблем ако вторичната ферментация в хладилника е без да махам гъбата и прецеждам? Аз до сега така процедирах - прецеждам зърната от готовия кефир(около две супени лъжици и 700-800 мл мляко), 24 ч стои на плота и после направо прибирам в хладилника без да прецеждам за още 24 ч. Първият път бях извадила зърната преди вторичната ферментация и ми се стори неготов, за това реших, че трябва да си остане вътре гъбата.
Виж целия пост
# 594
Когато преди години започнах да гледам кефир, миех гъбата преди всяко зареждане с мляко. Както е в цедката директно под чешмяна вода. После започнах да я мия 2 пъти, евентуално 3 пъти в седмицата. Сега е оставена да почива във вода в хладилника.
Виж целия пост
# 595
Непрекъснато спорим с мъжът ми относно количеството кефир за пиене. Може ли повече от една чаша преди закуска и една чаша преди лягане? Някъде четох, че за отслабване го пият и литър на ден. Пием кефира за удоволствие и общо укрепване на организма.
Благодаря за темата. Започвам да ви чета.
Виж целия пост
# 596
След като кефирът е почивал в хладилник, по колко мляко се слага? Нали първите се хвърлят, но по колко мляко и за колко време?
Виж целия пост
# 597
Има ли някакъв признак , по който да позная , че кефира ми е готов освен това че кефира(млякото) се сгъстява . Вие как познавате ?
Виж целия пост
# 598
Има ли някакъв признак , по който да позная , че кефира ми е готов освен това че кефира(млякото) се сгъстява . Вие как познавате ?
Моя отгоре става много гъст, там се събират и кефиренире зърна и почва да мирише на кисело мляко. Но аз четох 24ч вън и 24 часа в хладилника и преди това не проверявам Simple Smile
Виж целия пост
# 599
След като кефирът е почивал в хладилник, по колко мляко се слага? Нали първите се хвърлят, но по колко мляко и за колко време?
Аз за първи път сега почвам да правя кефир и понеже жената, която ми даде гъбата каза,че гъбата е почивала аз така правя, за да я "събудя": За да не се хаби мляко може само да покриваш гъбата с мляко( аз слагам докато се покрие гъбата плюс още горе-долу три пръста нагоре мляко ) хем и по-бързо се получава кефира . И така три пъти правя кефир и го хвърлям
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия