СЕМОЛИНА - откъде?

  • 26 672
  • 30
# 15
Дори, можеш ли да снимаш пакета и да покажеш?  bouquet
1,29лв./800гр. https://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t34.0-12/13084151_11788 … 6&oe=572462FC
                      https://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t34.0-12/13115371_11788 … c&oe=57246CBA
Виж целия пост
# 16
благодаря ти, Доли Simple Smile Ще потърся на тази фирма тук
Виж целия пост
# 17
Има го в магазини Т-маркет.
Виж целия пост
# 18
ние нямаме такива тук. Ако не открия, ще поръчам на младите човеци да вземат от там при следващото ходене в СФ
Виж целия пост
# 19
На Дивела съм ползвала и аз, но е по- едро и не става така хубаво като на De Cecco, което съм купувала от Италия и не съм срещала тук, макар да има продукти на тази марка. С него е страхотно!
Виж целия пост
# 20
Здравейте. Днес случайно открих в шкафа с подправки
ей този http://dahapna.co.uk/%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%81-%D0%91%D0%B8%D0%BE … %D1%82-200-%D0%B3грис- биосет, на който пише и семолина!
Виж целия пост
# 21
Семолината на Дивела, която се продава в Метро и Била е мниго едра и пастата не ми става хубава. Семолината в Т маркет ми е странно светла на цвят и пастата няма хубавия наситен жълт цвят на италианската паста. На първа страница има линк към българско пълнозърнесто брашно от твърда пшеница, то е добро, но няма нищо общо със семолината.
Хубава семолина, внос от Италия, продават в магазините на млекарница Добрев, имат и доставка, но тя е само за София.
А оригиналната рецепта е в пропорцията 100 гр. семолина с 1 яйце.  Тестото трябва да престои поне 30 минути в хладилник.
Виж целия пост
# 22
Никакво друго брашно ли не се слага в пастата,само семолина ли?
Виж целия пост
# 23
Аз съм правила само със семолина Де чеко и става най- хубаво. Дивела е едра, наистина. С нея освен да се смесва с българско бяло брашно.
Виж целия пост
# 24
Мерси
Иска ми се да пробвам да направя първо кори за лазаня.Ще проверя при Добрев за хубава итал.семолина.
Виж целия пост
# 25
Никакво друго брашно ли не се слага в пастата,само семолина ли?
50:50
Виж целия пост
# 26
Никакво друго брашно ли не се слага в пастата,само семолина ли?
Никакво, ако искаш да е истинска италианска паста и имаш хубава семолина.
Аз я правя така и най-много ни харесва.
Нищо не пречи да смесваш и с други брашна, то и само с бяло някои я правят, но вече не е същото.
Преди да открия семолината при Добрев, Дивелата за да не ми е едра и заради това да добавям друго брашно, я минавах през екектрическа мелничка за кафе.

Кори за лазаня или пък нарязана, суша на сушилката за паста около 2 часа и готвя. Равиоли също суша за малко преди да готвя, понякога замразявам за бързо готвене вечер през седмицата
Виж целия пост
# 27
Никакво друго брашно ли не се слага в пастата,само семолина ли?
Никакво, ако искаш да е истинска италианска паста и имаш хубава семолина.
Аз я правя така и най-много ни харесва.
Нищо не пречи да смесваш и с други брашна, то и само с бяло някои я правят, но вече не е същото.
Преди да открия семолината при Добрев, Дивелата за да не ми е едра и заради това да добавям друго брашно, я минавах през екектрическа мелничка за кафе.

Кори за лазаня или пък нарязана, суша на сушилката за паста около 2 часа и готвя. Равиоли също суша за малко преди да готвя, понякога замразявам за бързо готвене вечер през седмицата

Това не е вярно.Погледни итал. рецепти /истински/ , че и двата варианта са правилни и автентични.
Виж целия пост
# 28
Никакво друго брашно ли не се слага в пастата,само семолина ли?
Никакво, ако искаш да е истинска италианска паста и имаш хубава семолина.
......................
Това не е вярно.Погледни итал. рецепти /истински/ , че и двата варианта са правилни и автентични.

Markrit , правилно си подчертала истинска италианска паста, тя не се произвежда по рецептите, които и ти и аз четем, а по стандарт, който очевидно ти не си чела. Стандартът е въведен в Италия със закон от преди десетилетия и ИЗРИЧНО ЗАБРАНЯВА на италианските производители на паста да влагат брашна от мека пшеница, каквито са познатите ни бели брашна (няколко вида според едрината на смилането) и пълнозърнестите пшенични брашна, които са от мека пшеница ако не е отбелязано изрично на етикета, че са от твърда. Брашната от твърда пшеница, които се влагат в пастата са познати под наименованието семолина и са три вида, но да не навлизам в тези подробности.
Заради Евросъюза Италия променя стандарта си и забраната за влагане на мека пшеница отпада за паста, предназначена за други държави в ЕС и трети държави, но се запазва по отношение на пастата, продавана на местния италиански пазар, което за мене е истинска италианска паста. Затова в Италия не можеш да купиш италианска паста (каквато и да е - суха, прясна, с яйца, без яйца, с добавени зеленчуци и др. добавки), произведена от брашно, различно от семолина, но в България няма да ме изненада, ако има внесена от Италия такава паста. Добавянето обаче на брашно от мека пшеница променя структурата, вкуса, аромата и хранителната стойност на пастата - тоест качеството като цяло, защото меката и твърдата пшеница имат различен хранителен състав, аромат и  т.н. Именно това защитава стандарта - качеството на италианската паста и затова въвежда забраната за меката пшеница.
Иначе рецепти всякакви, но те са предназначени за домашно производство, което не се регулира от стандарта. У дома всеки може да произведе каквото си иска и да го нарече италианска паста. Не твърдя, че са "неправилни", няма "неправилни" рецепти, не оспорвам и автентичността им. Те може и да се определят като автентични за домашната кухня в северна Италия, където се смесва семолина и бяло брашно, дори и само от бяло брашно се произвежда паста в домакинствата там. В южна Италия обаче, където е "родена" пастата, домакинствата по традиция използват само семолина. Присъствала съм на едно такова домашно производство, в Терамо, хората използваха дори уред от едно време, дървен, който и на вид е различен от съвременните машини за паста.
Както и вкусове всякакви: на някого може да се харесва паста 100% семолина, на друг паста 100% бяло брашно. Вкусът обаче не е достатъчен за да твърди вторият човек, че паста 100% бяло брашно е истинска италианска паста.


Виж целия пост
# 29
Никакво друго брашно ли не се слага в пастата,само семолина ли?
Никакво, ако искаш да е истинска италианска паста и имаш хубава семолина.
......................
Това не е вярно.Погледни итал. рецепти /истински/ , че и двата варианта са правилни и автентични.

Markrit , правилно си подчертала истинска италианска паста, тя не се произвежда по рецептите, които и ти и аз четем, а по стандарт, който очевидно ти не си чела. Стандартът е въведен в Италия със закон от преди десетилетия и ИЗРИЧНО ЗАБРАНЯВА на италианските производители на паста да влагат брашна от мека пшеница, каквито са познатите ни бели брашна (няколко вида според едрината на смилането) и пълнозърнестите пшенични брашна, които са от мека пшеница ако не е отбелязано изрично на етикета, че са от твърда. Брашната от твърда пшеница, които се влагат в пастата са познати под наименованието семолина и са три вида, но да не навлизам в тези подробности.
Заради Евросъюза Италия променя стандарта си и забраната за влагане на мека пшеница отпада за паста, предназначена за други държави в ЕС и трети държави, но се запазва по отношение на пастата, продавана на местния италиански пазар, което за мене е истинска италианска паста. Затова в Италия не можеш да купиш италианска паста (каквато и да е - суха, прясна, с яйца, без яйца, с добавени зеленчуци и др. добавки), произведена от брашно, различно от семолина, но в България няма да ме изненада, ако има внесена от Италия такава паста. Добавянето обаче на брашно от мека пшеница променя структурата, вкуса, аромата и хранителната стойност на пастата - тоест качеството като цяло, защото меката и твърдата пшеница имат различен хранителен състав, аромат и  т.н. Именно това защитава стандарта - качеството на италианската паста и затова въвежда забраната за меката пшеница.
Иначе рецепти всякакви, но те са предназначени за домашно производство, което не се регулира от стандарта. У дома всеки може да произведе каквото си иска и да го нарече италианска паста. Не твърдя, че са "неправилни", няма "неправилни" рецепти, не оспорвам и автентичността им. Те може и да се определят като автентични за домашната кухня в северна Италия, където се смесва семолина и бяло брашно, дори и само от бяло брашно се произвежда паста в домакинствата там. В южна Италия обаче, където е "родена" пастата, домакинствата по традиция използват само семолина. Присъствала съм на едно такова домашно производство, в Терамо, хората използваха дори уред от едно време, дървен, който и на вид е различен от съвременните машини за паста.
Както и вкусове всякакви: на някого може да се харесва паста 100% семолина, на друг паста 100% бяло брашно. Вкусът обаче не е достатъчен за да твърди вторият човек, че паста 100% бяло брашно е истинска италианска паста.



Мерси , че ми каза. ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия