Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 119 661
  • 754
# 735
Заповядай     https://www.amazon.co.uk/313130-Pressure-Cooker-Press-Thermometer/dp/B0168I2PD2/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1533034269&sr=8-3&keywords=ham+maker

О много благодаря . Не подозира,  че я има и в амазон
Виж целия пост
# 736
Хора, здравейте! Сдобих се и аз с шунковар.  https://www.emag.bg/shunkovar-klausberg-1-5-litra-termometyr-10- … earch-Action=view

Вчера вечерта беше готова първтаа ми шунка. Бях се подготвила теоретично от вас, но има неща които не ми харесаха, както и вупроси;
Първо да ви кажа как подходих:
1. Нарязах пилешко филе и свински врат на кубчета оклоко 800гр общо 50:50.
2. Разтворих сол около 20гр. и други подправки, в малко вода околкко 100мл.
3. Обърках двете горните добре и оствих в хладилника за 24 часа.
4. Варих на 80 градуса повече от 2 часа може би към 4. Етотук е първият ми въпрос. Трябвали да е изправен шунковара? Нямах толкова висок съд, и го сложих легнал. Май беше грешка.
5. Като се охлади след варенети го метнах за 12 часа, заедно с шунковара в хладилника, не изцедих водата изобщо. Май тук имама грешка.
Недоволствато ми е че мазнината беше останала по торбичката и изчече доста желе.
Къде сгреших? И Може ли да слагам месото без торбичка. Освен всичко и ми се струва че не се притиска добре, но в/у това нямам контрол.
Виж целия пост
# 737
Защо толкова дълго я варѝ? Аз я варя до достигане на температура на месото най-много 70° С, около час и четиридесет минути. По минута на милиметър от диаметъра на изделието - това е писал Дядо Хаджия, това правило спазвам, шунката винаги ми става хубава. Каква стана шунката, сочна ли беше? При толкова дълго варене няма ли да стане просто сварено месо? Thinking
 Дали натискът на пружината е достатъчен - не знам, аз гледам да натъпча плътно месото в плика при пълненето, не разчитам само на пружината. Без плик няма да можеш да извадиш шунката цяла. Не знам защо мазнината е останала по торбичката и е имало много желе, при мен почти няма желе/вода(не повече от 50 мл), мазнина пък изобщо. Thinking
Аз слагам шунковара изправен във висока тенджера, а и термометърът на моя шунковар се забожда през капака, гледам, че на твоя има страничен отвор, та може и легнал сигурно, знам ли.
Виж целия пост
# 738
Здравейте на всички! Опитвам се да открия рецептите на Бушмена. Не се попада лесно на така изпипана работа!
След като попаднах "случайно" преди година и изпробвах някои неща от блогът му, сега идва сезонът на мезетата, а съм неподготвен теоретически..., изчезна безследно този ценен опит! Някой знае ли нещо?
Бушмен, надявам се да си жив и здрав там, някъде!- този народ има нужда от съзидателни като теб...
Виж целия пост
# 739
Защо толкова дълго я варѝ? Аз я варя до достигане на температура на месото най-много 70° С, около час и четиридесет минути.
Не не се развря, но понеже мазнината и желето са се отделили стана суха , но не много.
Виж целия пост
# 740
Не ме разбра. Wink Казвам, че в рецептите, вкл. и в книжката на шунковара, пише, че шунката е готова при достигане на Т от 70 - 72° С. След това се охлажда веднага в студена вода. Защо е нужно да се вари 4 часа, като за приблзително час и половина е готова. Естествено, че ще стане суха, ако я вариш повече. Simple Smile
Виж целия пост
# 741
Разбирам, ще опитам другият път и пак ще пиша . Благодаря!
Виж целия пост
# 742
Някой прави ли си шунка без консервант? Ще съм благодарна на рецепти.
Виж целия пост
# 743
Здравейте, някой има ли рецепта за русенско варено в шунковар? Погледнах рецептите в началото на темата има линк там но няма рецепта само снимки.
Виж целия пост
# 744
Първият ми опит с шунковар беше с рецепта за русенско и съм го споделила в първата тема май още. Ползвах тази на Пепи http://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html , с адаптирани количества спрямо вместимостта на шунковара.
Виж целия пост
# 745
Има ли шунковар от стомана без торбички? Искам да избегна изцяло пластмасата.
Благодаря!
Виж целия пост
# 746
Има ли шунковар от стомана без торбички? Искам да избегна изцяло пластмасата.
Благодаря!
Те повечето са изцяло от инокс, проблемът е, че без торбичка не може да се извади шунката. Има различни торбички. Някои, за хранителни цели, нямат общо с пластмасите, тези, които съдържат вредни вещества.
Виж целия пост
# 747
Има ли шунковар от стомана без торбички? Искам да избегна изцяло пластмасата.
Благодаря!
Моят е инокс и не слагам торбички - вади се шунката без проблем. Друг е въпроса, че съм го ползвала само два пъти, защото не мога да регулирам температурата на варене на газовия котлон.
 Може да погледнете тук
Виж целия пост
# 748
Има ли шунковар от стомана без торбички? Искам да избегна изцяло пластмасата.
Благодаря!
Моят е инокс и не слагам торбички - вади се шунката без проблем. Друг е въпроса, че съм го ползвала само два пъти, защото не мога да регулирам температурата на варене на газовия котлон.
 Може да погледнете тук

Много благодаря! Точно този сме харесали. Колкото и да е готварска пастмасата все си е пластмаса. А няма безвредна такава, колкото и да пишат. Ще си го купя и почвам да чета рецепти назад по темата Simple Smile А гледам, че тенджерата е точно като за него. Тя отделно ли се продава?
Виж целия пост
# 749
Скрит текст:
Има ли шунковар от стомана без торбички? Искам да избегна изцяло пластмасата.
Благодаря!
Моят е инокс и не слагам торбички - вади се шунката без проблем. Друг е въпроса, че съм го ползвала само два пъти, защото не мога да регулирам температурата на варене на газовия котлон.
 Може да погледнете тук

Много благодаря! Точно този сме харесали. Колкото и да е готварска пастмасата все си е пластмаса. А няма безвредна такава, колкото и да пишат. Ще си го купя и почвам да чета рецепти назад по темата Simple Smile
А гледам, че тенджерата е точно като за него. Тя отделно ли се продава?

Да, тенджерата е отделно и отлично пасва на шунковара. Много е удобна и  за варане  на спагети. Имам приятелка в Прага и ми ги взе от Чешкия орион. Всичко ми излезе около 80 лв. , доколкото си спомням. Тогава сравних цените на подобни тенджери тук и реших, че така ще ми е по-изгодно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия