15-минутни ястия - идеи и рецепти

  • 209 492
  • 772
# 30
Рецептите са за две детски порции. Предупреждавам, че може да не се приемат от мъжете, аз ги правя за децата и мен като сме самички.

Паста с бял сос:
Сварявам паста по избор, понякога слагам и замразен грах във водата при макароните.
Разбивам 1 яйце с няколко лъжици заквасена сметана. Добавям черен пипер, зехтин, настърган кашкавал.
След като се сварят макароните отцеждам, връщам на котлона, добавям яйчена смес и бъркам за минутка. По желание може да се ползва пармезан накрая, да се добави друг зеленчук, песто ...

Mac and cheese
Пак сварявам макарони. Успоредно в малко масло запържвам някакво брашно, добавям мляко около чаша, провира за минути, добавям много (поне чаша) настърган кашкавал. Бърка се да стане като крем, макароните се отцеждат и се добавят при соса. Оригиналната рецепта е след това да се запече на фурна с хлебни трохи, но никога не съм стигала до там.

Спагети от тиквички:
В масло пускам една скилидка чесън, след минутка добавят морков, нарязан с белачката на лентички (може и без моркова), задушавам, след 2-3  Мин добавям и тиквичката на лентички. Задушавам до готовност. Сервирам със кашкавал или сирене или пармезан, конопено семе.

Вариации с полетна:
Във вряща вода слагам полетна на око и бъркам да се свари на каша. Успоредно задушавам зеленчуци: лук, чушка, морков, каквото има. Като се свари полентата разтилам в чинии, тя се втърдява. Отгоре слагам зеленчуците, сирене.

Бърз омлет ала Джейми Оливър
В тиган задушавам лук, добавям замразен грах. Готви се няколко минути, изливат се разбъркани 2-3 яйца, черен пипер. Поръсва се с настърган кашкавал или сирене. Като се сготви го сгъвам на две и го вадя в чиния.
Виж целия пост
# 31
Бу, сиренето го слагам в сосиера,както и крутоните .Тоест при сервирането: в/у подложна чиния имам купа с крем супа и до нея двете сосиери-с крутони и сирене- и лъжица:)(Това е за пред гости:)) Кой колкото иска,толкова си слага:)Аз моите хора си ги знам кой колко яде,така че за тях направо добавям сиренето и крутоните в купата със супата.Пестя време и от миенето после Grinning Grinning Grinning
Виж целия пост
# 32
само читавият бешамел отнема толкова време.

Ако идеята е да пишем бързи рецепти, мога много да напиша, но за 15 минути е различно. от всичко написано има не повече от 5 рецепти за 15 минути.

да не говорим, че всичко, което е на фурна, е невъзможно да стане за 15 минути, защото тя за толкова не може да загрее и опече.
Виж целия пост
# 33
Крем супите от замразени зеленчуци и картофи са също добър вариант.

Любима крем супа от червена леща
Задушавам лук, после морков. Добавям накисната и измита червена леща. Вари се. Важни са подправките: сол, черен пипер, джиндифил, куркума, кимион и индийски орехче. В блендера. Сервира се с лим сок
Виж целия пост
# 34
Задушавам до готовност. Сервирам със кашкавал или сирене или пармезан, конопено семе.
Вариации с полетна:
Във вряща вода слагам полетна на око и бъркам да се свари на каша. Успоредно задушавам зеленчуци: лук, чушка, морков, каквото има. Като се свари полентата разтилам в чинии, тя се втърдява. Отгоре слагам зеленчуците, сирене.
Като каза полента, с полента правя качамак, ако нямам обикновен царевичен грис Simple Smile

Сварявам по инструкции в подсолена вода с масло. Докато още се вари, трябва да се бърка постоянно, за да не стане на бучки.
Свалям го от огъня, преди да се сгъсти докрай.
Запържвам червен пипер в масло, заливам качамака, добавям и доста натрошено сирене - по принцип 100 грама, но аз слагам 150 и отгоре. Разбърквам го вътре в качамака (някои го сервират на плочка отстрани), сервира се горещ.
Виж целия пост
# 35
Забравих за любимата си царевична кашаSimple Smile Слагам вода да заври,добавям царевично брашно разредено малко с водичка,да покъкри3-4 минути после добавям и запържено масло(на другия котлон го запържвам)и сол.Сервирам с краве сирене и  хляб:))) Към кашата може да се добави и малко мляко(става малко по-рядка,като крем супа).
Виж целия пост
# 36
Бу, изпревари ме Grinning
Виж целия пост
# 37
В тези 15 минути влизат ли и миенето на зеленчуци, белене на лук и т.н. ? Simple Smile
Докато се приготвят продуктите може да се нагрее фурна, тиган и т.н.
Крем супа от броколи наистина става много бързо..
Сещам се и за рецепти в блендер. Таратор в блендер. Гаспачо.
И ризотто става бързо, даже не се налага миенето на ориза  Laughing

По организацията тези статии може да са от полза на някого: )

http://luluto.blogspot.it/2015/11/blog-post_3.html
http://nadiapetrova.bg/2014/08/mise-en-place/
Виж целия пост
# 38
Гювече в микровълнова с някакво "готово" месо тип хубава наденица или остатък пилешко (вече сготвено) от друга манджа и подобни определено може да се впише в 15 минути. Вкусът е малко по-различен от по-бавно сготвеното (в печка), но приличен. Важното е, че не бива да се отваря капачето на гювечето, докато е в микровълновата, ако желаете яйдето да е цяло (може да се пръсне и пада голямо чистене). Т.е. или се пече с капачето, или яйцето се разбърква в съдържанието.
И да не съм голословна, ето какво слагам най-често: "готово" месо на кубчета, лъжица лютеница (овкусява по-добре от доматения сос), шепа натрошено сирене, 1 или 2 яйца (забележките по-горе за яйцата!).
Непременно да му се даде малко време да "почине" след изваждане и да се разбърка добре, както при всички храни, готвени на микровълнова.

За бърза закуска, за възрастни (щото има много трици в нея), пак на микровълнова: 3 мин. подготовка, 6 мин. печене:
1 с.л. пшеничени трици
2 с.л. овесени трици
1 с.л. натрошено ленено семе
1 яйце
1-2 с.л. кисело мляко
чубрица или каквато подправка обичате
"готово" месо или шунка, нарязано на кубчета - 2 кръгчета, дебели колкото кутре, нарязани на кубчета
екстри: няколко маслини, нарязани на кръгчета (1/2 мин. допълнително за рязане), лъжичка лютеница, лъжица-две натрошено сирене, извара, кисела краставичка и прочие остатъци от хладилника.
Разбърква се хубаво.
Плоска голяма чиния се постила с хартия за печене.
Изсипва се сместа и леко се изравнява с лъжица.
Посоченото количество покрива добре голяма стандартна плоска чиния и в готов вид е като онези малките кръгли пици от детството ми като големина.
Пече се 6-7 минути на макс. мощност според микровълновата.
След което хартията се хваща и се обръща в същата или друга чиния, за да се отлепи по-лесно.
Оставя се да изстине добре.
Става чудесно и в печка, но по-бавно.
Удобството за майки е, че пълнежът е включен в основната маса и може да се яде в движение.
За обикновените хора, вкл. майки с поникнали деца, може да се направи само като "хлебче" (без добавките - месо...) и да се гарнира като класически сандвич.
Виж целия пост
# 39

Например, интересно ми е, Как' Сийка споделя как слага доматите, сиренето и яйцето заедно. Ако се сложат така, яйцето ще запечата всичко и когато то стане готово след 5-10 минути, другите 2 съставки ще са се загрели тъкмо и ще почнат да пускат вода, която или няма да има откъде да изври (запечатана е с яйце), или пък няма да изври цялата и яденето ще остане воднисто.

Ами не, не запечатва, все пак не разпределям яйцето по цялата повърхност. Обикновено му правя "ямичка" и го чуквам там.
Второ, не слагам домати, а доматен сок, домашен, който е достатъчно гъст, за да има нужда тепърва нещо да извира. Пък и сиренето не пуска чак толкова много вода. Освен това, захлупвам гювечетата, така че няма какво откъде да извира - нали това е целта, да се задушат продуктите в тях и да се сготвят по-бързо. Затова и бързи гювечета правя с продукти, които не изискват кой знае каква топлинна обработка - колбаси, сирене, яйце. Ако се ползва сурова кайма или месо, вече е друго и не влиза в списъка на бързите ястия.

А това за 15-те минути, не издребнявате ли? Не бъдете такива буквалисти. Мисля (а и явно не само аз), че темата е за бързи ястия, които да улеснят работещата жена, а не някой да ѝ засича времето с хронометър в ръка и да ѝ се кара, че е сготвила някое ястие за цели 20 минути, а не за 15, каквото е било условието.  Laughing
Виж целия пост
# 40
Аз съм навита в името на науката да засичаме тези, които досега не сме правили, за да видим за колко стават Grinning
Трябва да си изровя "Готварска книга за мъже" от 80-те. В нея на принципа, че мъжете кухня са виждали само от далеч и не знаят от кой край се хваща титанът, има много лесни и бързи рецепти.
Като имам време, мога да правя разточително дълги манджи, но обичайно след 11 часа извън дома, това е последното, за което имам сили Grinning
Шакшука, от рода на миш-маш, става бързо и лесно - по принцип за около 40 минути, но със сгъстени готови домати, каквито споменава Как'сийка, от консерва или бутилка, времето ще падне до може би 20 (ще тествам и кажа).
Виж целия пост
# 41
Мисля, че повечето ястия за да станат бързо трябва да има налични предварително обработени продукти, консерви риба тон, консерва грах, доматен сок в шишенца или доматени консерви и т.н.
Шакшука правя с доматен сок зимата  Peace

С предварително печени патладжани на фурна (или на жар, или на котлон) става İmambayıldı в тенджера Simple Smile
Виж целия пост
# 42
Аз си замразявам зелен лук и зелени подправки във фризера. Спестявам много време така от миенето и нарязването им.
Замразени зеленчуци също имам най-различни, гъби... Когато купувам пресни продукти, взимам по-голямо количество и излишното го замразявам. После само вадя и мятам в тенджерата.
Виж целия пост
# 43
Не съм съгласна, че всичко трябва да е предварително готово. Има достатъчно много ястия, които могат да се сготвят бързо от нулата (Джейми направи милиони от това Laughing въпреки че съфорумките да готови да го оборят във всеки произволен ден).
Зимата по принцип готвя с консервирани домати от край време, но ако има време, нищо не пречи да се заменят с пресни.
Виж целия пост
# 44


Пилешко филе със сметана и броколи.
...

По същия начин става и пилешко филе с фъстъчено масло или пиле със сос от 4 сирена(сосът е готов на Кнор).

Пилешкото филе става много вкусно и мариновано с кисело мляко и горчица. Peace

Понеже само за разни меса/риба на скара/грил тиган се сещам за 15-ина мин., скарата може да се замени с тефлоноф тиган, покрит с морска сол.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия