Боза

  • 1 130
  • 1
Боза???? kak
Виж целия пост
# 1
Тази рецепта съм свалила от нета - ако ти се рискува - пробвай Simple Smile

БОЗА
Бозата е типично за България и Балканския регион гъсто, слабоалкохолно питие с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от различни брашна (ечемик, овес, царевица, пшеница), но най-качествена и най-вкусна е бозата от просено брашно.
Предлагаме ви описание за приготвяне на боза в домашни условия. Рецептата е за 5 литра.
 
 
БОЗА
Необходими продукти   
•   5 л вода
•   2 чаши брашно
•   2 чаши захар
•   1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
 
 
 
 Закваска за бозата
Необходими продукти   
•   1-2 лъжици препечено брашно
•   1 чаша хладка вода
•   1 лъжица захар
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.
Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая).
Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.
За да станете добър бозаджия, очевидно трябва да експериментирате.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия