Суфле с картофи
Продукти:
500г кайма
1 филийка сух хляб
2 глави лук
20мл маргарин
черен пипер
червен пипер
20мл олио
500г картофи
2 супени лъжици брашно
1/4 бульон
200г сметана
100г настърган кашкавал
галета
Начин на приготвяне:
1. В купа поставяте каймата и накисната и изстискана филийка.
2. Обелвате лука – едната глава я нарязвате и пържите с 10мл маргарин.
3. Опърженият лук го прибавяте към каймата, подправяте със сол, черен пипер и червен пипер.
4. Омесвате добре и оформяте 6 кюфтета.
5. Изпържвате ги в сгорещеното олио
6. Намазвате с мазнина огнеупорен съд и нареждате по средата кюфтетата.
7. Картофите ги сварявате, обелвате и нарязвате на филийки.
8. Подреждате около кюфтетата.
9. Маргарина го разтапяте в съд, запържвате в него брашното, добавяте нарязаната на дребно втора глава лук.
10. Разреждате с бульона и сметаната.
11. Подправяте със сол и черен пипер и заливате картофите и кюфтетата.
12. Поръсвате с настъргания кашкавал и галета, отгоре поставяте няколко парченца маргарин.
13. Печете в предварително загрята фурна около 20-30 минути при 200 градуса.
14. Гарнирате с магданоз и салата според сезона.
Маргарина може да замените с масло.
Аз вместо 500 гр. картофи сложих 1.5 кг, кюфтенцата вместо 6 ги направих около 12, защото иначе стават много големи. Бульон не сложих изобщо, а вместо сметана сложих прясно мляко 300 г
Снимка може да видите тук