През последните години все повече жени се възползват от специални пакети за проследяване на бременността към утвърдените центрове за женско и семейно здраве.

Акценти:
- Изключително важно за всяка бременна е да направи поне три специализирани изследвания при висококвалифициран специалист по фетална морфология през 9-те месеца. Това дава възможност за ранна диагностика и предотвратяване на потенциални усложнения.
- При бременност с еднояйчни близнаци е много важно всяка жена да прави чести прегледи при специалист, за да се избегнат усложнения като трансфузионен синдром – нежелана животозастрашаваща аномалия, която се среща при всяка пета бременност при еднояйчни близнаци.
- През последните години български специалисти извършват успешно вътреутробно лечение на плода при състояния като трансфузионен синдром, диафрагмална херния и анемия на плода.  

Важно е да знаете:

1. Всеки преглед при проследяващия ви акушер-гинеколог включва ехографско изследване, измерване на тегло, артериално налягане, обиколка на корема на бременната и проследяване на нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия. Допълнително бъдещата майка получава специализирана акушер-гинекологична консултация с препоръки за протичане на бременността. До петия преглед или 22–26 г. с., ако бременността протича нормално, проследяването се извършва веднъж месечно.

2. Между 11–13 г. с. се прави биохимичен скрининг заедно със ехографски преглед. Изследването е задължително и дава важна информация за развитието на плода и протичането на бременността.
 
3. Около 16–22 г. с. се прави високоспециализрано изследване с 3D или 4D ехограф, което дава възможност за ранна диагностика на нежелани аномалии и успешното им последващо лечение.

4. По преценка на лекуващия лекар между 20–24 г. с. бременната жена може да се насочи към извършване на фетална ехокардиография – специализирано ехографско изследване на сърцето на плода.

5. След 28 г. с. към редовната месечна женска консултация на всеки две седмици започва да се мониторира сърдечната дейност на плода – т.нар. запис на сърдечни тоновe (NST).

6. През 30–32 г. с. се прави късна фетална морфология с доплерово изследване. Така се проследява общото развитие на бременността и кръвотока на бебето и плацентарната система.

7. Практиката показва, че абонаментните пакети са по-сигурният и същевременно по-икономичният модел при проследяването на бременността. Не бива да забравяме, че много от болниците, разполагащи с родилно отделение, правят допълнителни отстъпки при раждането, когато бременната жена е използвала повече от една услуга преди това. Един от най-оптималните варианти за проследяването на бременността предлагат в Медицински комплекс Д-р Щерев. В болницата предлагат ценова оптимизация при последващо раждане в наскоро реновираното и разширено родилно отделение.

Любопитно
В Сектора по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев” спасяват бебетата още в майчината утроба.

В началото на април тази година в Комплекса, благодарение на миниинвазивна лазерна хирургия, бяха спасени близнаци, чиято бременност е протичала с аномалия, наречена трансфузионен синдром. При състоянието сраствания на кръвоносните съдове на плацентата обричат бебетата на гибел. Д-р Петя Чавеева, първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер спаси близнаците. Процедурата вече се смята за успешно внедрена в България, след като преди това бяха спасени и други бебета.  

Чудесата в Сектора по фетална медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ не свършват дотук. Наскоро в Комплекса спасиха бебе, страдащо от диафрагмална херния, чрез миниинвазивна технология и раздуването на балон с размерите на оризово зърно под гласните връзки на бебето. В началото на март 2015 г., благодарение на вътреутробно преливане на кръв, екипите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ дадоха шанс за живот на бебе, диагностицирано със състояние на анемия заради конфликт между кръвната група на бебето и тази на майката. След успешната манипулация, за радост на родителите си, се роди прекрасно бебе.
Виж целия пост