Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Православието като начин на живот-6

  • 49 911
  • 741
# 735
Нил напусна темата, последно тя беше поела ангажимент да я пуска. Имахме хубавата традиция в първия пост да събираме статиите, както и линковете към книги и филми, които са споделяни тук. Отдавна вече никой не го прави.
Да напомня, че в началото това място беше отделено с идеята и за извършване на някакъв начален катехизис. Участваха и богослови, което много ни помагаше. Трябва да го признаем всички.
Пишеше се основно с любов и много малко с наставление. Вече ярко се усеща обратното. Това е основната разлика преди и сега.
Много е трудно форум да бъде такова място или поне то да остане дълго такова. Опита ми в бг мамата сочи, че рано или късно страстите се развихрят. Дали, поради недоразбран пост, дали поради волна или неволна правокация и най - сговорчивите хора могат да си изпуснат нервите. Нашата тема е като цяло спокойна въпреки нахлуването на разни елементи, което пък понякога смятам за полезно. Хубаво е да си говорим за любов, но начина на живот на православния не е само това. Живи хора сме и ежедневието ни сблъсква с какво ли не и когато си кажем мнението за нещо последното, което очаквам е някой да се фрънцне и да се разсърди. Примера за останалите ще е много лош...А и темата е като брака - в началото много любов, но с времето ежедневието взема връх Mr. Green
Виж целия пост
# 736
Аз рядко се включвам в темата, по-често чета...Досега никъде не усетих някой да говори с наставление. .
По-скоро ако някой сподели проблем и има нужда от помощ усещах загриженост в съветите и наистина желание да се помогне,  макар и само виртуално. ..
Много пъти съм намирала решение за чисто житейски ситуации, или просто утеха...
Нямам представа за какво е била създадена темата, но ми се струва, че Православието преди всичко друго (пост,  молитвено правило, милостиня, Св.Литургия,  изповед и т.н..) е Любов ...към Бога и към ближния. Ако спазваме всичко, а любов нямаме не сме нищо повече от фарисеите... Бог да ни е на помощ.
Та много е полезно да има богослови в темата, но ми се струва, че и други обикновени хора могат да бъдат полезни, както за мен Mama Barba неведнъж е била Heart
Виж целия пост
# 737
Използвам това, че темата още не е заключена, за да се обърна с молба към богословите, които участваха в нея. Надявам се все още да четат.
Търси се богослов като преподавател в часове по религия в ОУ в малко градче до Варна, както и за водене на неделно училище към храма в града. Досегашният преподавател напуска поради лични причини, свързани със семейни ангажименти извън областта.
Моля, ако някой проявява интерес да ми пише на лични.
Виж целия пост
# 738
Умишлено не влизах в темата известно време. Усетих, че се разпалвам и има опасност да се заинатя и да тръгна да трия сол на някого на главата. Grinning

Много се паля на тема семейни отношения. Включих се в дискусията, защото лично съм преживяла трудности в семейния си път. Няма да навлизам в подробности. Форумът е обществен, може някой да ме познае и не е етично да злепоставям съпруга си. Повярвайте ми беше много тежък период. Няма подкрепа от никъде, утешавах се само с "Болка и любов към съвременния човек" на стареца Паисий. Не знам как издържах докрай. Но издържах с Божията помощ. И сега се радвам, че го направих.

Често отбелязвате мненията ми като полезни. Страхувам се да ви благодаря да не излезе, че у мен има скрита гордост. Честно казано няма гордост, има страх. Дано Бог да допълва това, което аз не умея да изкажа! Защото да наклоняваш везните в една или друга посока е голяма отговорност. А във форума често човек се изкушава да представя своята истина като единствената правилна.

И още нещо за общуването онлайн: забелязвам, че когато човек е на различно мнение от нас се дразним и пренасяме негативните си емоции от спора върху човека и той ни става неприятен. В един идеален свят ще оборваме идеите, но ще обичаме човека. Аз самата се боря с това. Бог да помага!

Редактирам се, защото писах, брисах и така и не се извиних. Не искам да звуча наставнически, ще внимавам повече в бъдеще. Simple Smile
Виж целия пост
# 739
Моля Ви не заключвайте темата ....
Толкова би била полезна за някой, който тепърва навлиза в Православието като мен...
Много моля някой по вещ да направи нова...Обещаваме,че няма да се отклоняваме от основната тема...
Аз веднага бих влязла с въпрос към всички с малки и не малки деца : Как се справяте със светското образование ( ако мога така да се изразя)...
Живея в един от големите градове и пуснах тепърва дъщеря (4,6г.)си на детска градина.. Тя отиде  с такова желание,че ще си играе с децата и ще рисува, а се върна натъжена и разочарована. Израснала е в спокойна и мирна среда с много любов и е много трудно да се адаптира в света, където по-силния оцелява, където се празнува Хелуин ( в градината  😱), а неотдавна учители са били само свещениците...Така ми се иска да съществува нещо като Православна детска градина..  Точно това ми е въпроса: Има ли в някои от големите градове такава градина или християнски родителски кооператив...?
Немога да и кажа,че е нормално да те блъскат и ти да се защитаваш ,за да оцелееш...Много ми е тъжно, как да я опазя от света?
Виж целия пост
# 740
Ама защо се споменава заключване на темата;  тя не влиза в  разрез с правилата на Форума и не мисля, че има риск да бъде заключена. Просто някой,  който иска, е добре да създаде продължение на вече създадената, за да можем да общуваме, подържайки православния дух. Според силите и знанията на всеки един от нас.
Лично аз нямам смут да създам новата тема, но не съм много сигурна дали ще се справя добре.
mama Barba,  Hug прочетох те внимателно и ми се прииска да ти напиша нещо от мен. Първо, много се радвам за твоето семейство!  Че е оцеляло и се поддържате, че си минала през изпитания , в които  вярата те е крепяла. Сигурна съм, че всеки личен разказ тук би бил най -силния залог за претворяване на вярата ни в съвременния свят, в който живеем. Това, че някой може да те подозре в хиляда и една скрити душевни кривини,  гордост,  превъзнасяне и какво ли не, е негов проблем. Не е твой. Пиши  спокойно, каквото ти идва от отвътре, според твоята вяра. Така си най - истинска. . След като много, и аз включително,  ти пишем, че публикацията ти ни е била полезна, че ни е дала светлина, а не усещане за смут или мрак, би следвало да се радваш. Поне аз съм така. Усещането ми за полет, лекота и радост така се усилва!  Simple Smile
Antonia M, твоите безпокойства са  и мои. Само вярата ме крепи.  Бих още писала, с повече подробности ( лични) , но се опасявам, че много силно ще зaдълбая. Имам тази способност и съзнателно се ограничавам.

Виж целия пост
# 741
Направих нова тема. За първи път правя тема, така че сигурно ще има нужда от редактиране, но като за първо време поне да има къде да пишем.

новата тема
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия