Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Почитатели на исторически филми, period drama и екранизации по романи - 12

  • 83 532
  • 502
# 495
Точно тези филми за Аспаруховци, Асеновци и подобни ми бяха най-ужасни. Може би защото чисто кинематографично бяха мъчно гледаеми. Аз бих гледала нещо не за самите владетели, а за обикновените хора по онова време. Как са живели, бита им.
Виж целия пост
# 496
Аз бих гледала сериали по книгите на Вера Мутафчиева. Особено "Летопис на смутното време" ще е много интересен. Може да се направят и не толкова драматично-черни, примерно по "Чичовци", нещо забавно за годините след Освобождението. В една документална книга имаше толкова интересни неща за бита в София в края на 19 и началото на 20 век.
Виж целия пост
# 497
Ама историята на България не се изчерпва само с двете световни войни и османското владичество... 😁 много е смешно да се каже, че “няма какво да се екранизира”. Да не говорим, че и войните не са само военни действия. Това, че в момента само Ботев, Левски и Паисий са “модерни” като тема, а някои учители не могат да предадат на учениците ценността на останалата част от 13-вековната ни история, не прави историята ни безинтересна. Прави я непозната, включително сред хората, които създават кино и сериали, завършили са университети и уж са чели много книги.
Съвсем отделно е финансирането принципно за такъв тип “костюмни” драми. Да не говорим, че има такива сериали и те са много добри за времето си. Не по-различни от тези на аналогична тематика в другите държави.

Аз бих гледала, стига да са направени добре и ако може актьорите да не са като на сцена в театър, защото декламирането ясно и отчетливо дори и във въпросният лекарски сериал, ме убива!
Виж целия пост
# 498
Това с декламирането ме отказа да гледам бг сериали преди години. Затова казах, че всичко е много драматично и т.н. Grinning
Виж целия пост
# 499
То в старите сериали/филми декламирането беше още по-голямо. Да не говорим, че диалозите бяха едни такива безумно книжовни.
Виж целия пост
# 500
"Дървото на живота" беше един много добър сериал.
Виж целия пост
# 501
За Дървото на живота автора на книгите беше много огорчен как са му изкривили романа и не са се съобразили с него. Аз опитах да го гледам, много изкуствено ми стоеше. Книгите от поредицата съм ги чела частично - те се развиват в много дълъг период от време, общо три части са. От това, което съм чела, може да се направи много интересен сериал, но не и с декламиращи артисти и бутафорни декори.

А тук сме имали и траки, и въобще толкова богата история - само за сюжети.
Виж целия пост
# 502
  Филмът за Аспарух, ако не се лъжа, е по книгата на Вера Мутафчиева- "Предречено от Пагане". Книгата е интересна, динамична и много силна. Филмът е стар, но за времето си добре направен.
 В нашата история има много материал за филми. Аз искам да видя съвременен филм за Калоян и Балдуин I (според легенда, убит заради любовна интрига, заплетена от българската царица). Залавянето на граф, кръстоносец, от български цар в комбинация с любовни трепети и интриги, може да стане добър сценарий.
 Скиптично съм настроена не към историята ни, по-скоро ми липсва доверие в правещите кино в България.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия