Кисело зеле...Как?

  • 7 507
  • 23
# 15
Цитат на: Anonymous
Цитат на: Laura
Миналата година мъжът ми без малко да ме изгони, защото бях  умирисала къщата на кисело зеле


сещам се за едни познати тук дето си правили к. зеле на терасата Laughing съсед испанец отгоре им рекъл веднъж като отхлюпвали капака на бидона :какво сте сложили вътре,да не сте утрепали някой...така смърди! Laughing  Laughing  Laughing

аз съм

аз го правя в големи буркани с морска сол Simple Smile
Виж целия пост
# 16
ха ха ха, Хара уби ме,много се смях. Те и без това освен паейа с 4есън друго незнаят,данеби да мирише по¬хубаво Close
и аз смятам да правя тази зима,ама от онова зеле,къдравото 4е е много хубаво.ще ти пиша на ли4на като ми дойде музата да го правя и закъсам Rolling Eyes  Wink  Embarassed
Виж целия пост
# 17
Цитат на: 6o6i
Роза, и аз така се чудя как да си направя за сърмички кисело зеле. Защото нарязано си правим в буркан и за салатка има  Grinning

Добре че момичетата тук помагат със съвети. Wink
Виж целия пост
# 18
Цитат на: Erica
Лесно- откъсваш цели зелеви листа, по няколко ги свиваш на руло и ги нареждаш в буркана. Нещо много важно, за да не хване мухъл: заливаш с водата до като прелее буркана и тогава затваряш.

Значи ако вzема 1 л. буркан, колко сол трябва да сложа? А колко zелеви листа, трябва ли да е по-свободно в буркана? Със студена вода ли трябва да напълня? Трябва ли да сменям водата? След колко време горе-долу ще са готови?
Съжалявам, че zадавам беzбройни въпроси, но такова нещо не съм правила и си нямам никаква представа. Embarassed
Благодаря много zа отговорите. Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Цитат на: rosa
Цитат на: Erica
Лесно- откъсваш цели зелеви листа, по няколко ги свиваш на руло и ги нареждаш в буркана. Нещо много важно, за да не хване мухъл: заливаш с водата до като прелее буркана и тогава затваряш.

Значи ако вzема 1 л. буркан, колко сол трябва да сложа? А колко zелеви листа, трябва ли да е по-свободно в буркана? Със студена вода ли трябва да напълня? Трябва ли да сменям водата? След колко време горе-долу ще са готови?
Съжалявам, че zадавам беzбройни въпроси, но такова нещо не съм правила и си нямам никаква представа. Embarassed
Благодаря много zа отговорите. Simple Smile

Ами за 1л вода около 50гр едра сол ти трябват, но на теб сигурно ще ти трябва и по-малко от 1 л вода, така че си сметни пропорцията - например за 0.500л е 25гр сол.
Не трябва да е свободно, защото листата олягат. Най-добре е да разтвориш солта във водата - студена. Обръщаш го буркана "така и онака" Laughing хехехе - как го обасних. Ако го държиш на топло ще стане бързичко - за 1 седмица.
Ако още нещо те интересува - питай  Simple Smile
Виж целия пост
# 20
Аха, zначи водата не се сменя.  ТРябва ли често да обръщам буркана?
Много ти благодаря zа отговора! Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile
Виж целия пост
# 21
И аз ще се пробвам! Имам голям буркан (1 л) от немско кисело зеле (прилича на бъчвичка). Само да не ме изгонят, че тук вече стана доста студено...... Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing
Виж целия пост
# 22
Предлагам и моята технология, която вече е 2-3 години изпитвана и доказана.

Използвам малко пластмасово бидонче с кранче на долния край за по-лесно претакане. Зелките се изчистват от външните листа, кочана се разрязва на кръст и се подреждат в бидона. Заливат се догоре с вода, като се изчислява колко литра са били необходими за напълването (лесно става с бутилки от мин. вода). Съотношението вода:сол е: 10 литра вода : 400 гр. сол. Като се източва малко вода от вече налятата във бидона и в нея се разтваря солта.
Обикновено налагането е на Динитровден, после се претака всеки ден. Малко преди Коледа е готово.
Аз не слагам нищо допъл;нително, но съм яувала за кочан царевица за твърдост, ябълка за аромат, черв. цвекло за цвят....
Виж целия пост
# 23
Цитат на: rosa
Аха, zначи водата не се сменя.  ТРябва ли често да обръщам буркана?
Много ти благодаря zа отговора! Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile

Ами по веднъж на ден е достатъчно - въртиш го по няколко пъти  Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия