Кисело зеле...Как?

  • 7 504
  • 23
Моля, кажете как да сложа кисело зеле. В смисъл колко сол на колко вода и т. н. Това ще бъде "коледния подарък" за мъжа ми, който от 6 месеца е в чужбина и ще се прибере малко преди Коледа. Сигурна съм, че ще бъде много доволен, като разбере, че му е осигурена салатката за ракийката за месеци напред.
Виж целия пост
# 1
Много лоша тема! Не съм  preggo , обаче като ти прочетох заглавието ми се увеличи слюноотделянето. Тук киселото зеле "го пускат" в много ограничен брой магазини дни преди Коледа и дотогава трябва си остана само със слюноотделянето. Миналата година мъжът ми без малко да ме изгони, защото бях  умирисала къщата на кисело зеле, та правенето при домашни условия се изключва като опция. Ох, спирам до тук, защото наистина много ми се прияде салатка с кисело зеле. Ммммммм.
Виж целия пост
# 2
Buba4ka, eто
рецепта за кисело зеле


Лаура, за салатка можеш да си направиш зеле без да умиришеш къщата.
За еднолитров буркан: накълцваш зеле, слагаш една пълна супена лъщица сол, наливаш вода. Всеки ден бурканът се обръща. За около седмица е готово.
Тук има зеле в деликатесните магазини. Ако има руски или полски магазини, задължително ще намериш. Винаги виждам, че има  кисело зеле в Real Canadian Superstore, но не сме купували.
Сега и на мен ми се прияде салата с червен пипер и олио Grinning.
Виж целия пост
# 3
Цитат на: LiveJazz
Buba4ka, eто
рецепта за кисело зеле


Лаура, за салатка можеш да си направиш зеле без да умиришеш къщата.
За еднолитров буркан: накълцваш зеле, слагаш една пълна супена лъщица сол, наливаш вода. Всеки ден бурканът се обръща. За около седмица е готово.
Тук има зеле в деликатесните магазини. Ако има руски или полски магазини, задължително ще намериш. Винаги виждам, че има  кисело зеле в Real Canadian Superstore, но не сме купували.
Сега и на мен ми се прияде салата с червен пипер и олио Grinning.


Абе аз си купувам немско в буркан от супермаркета (има различни видове, но аз съм си харесала един вид, което не е много кисело; малко е по-скъпо но няма значение), но не е същото. Хайде да приключим със зелките, защото наистина много ми се прияде. Кога ще дойде Коледа!!!!
Виж целия пост
# 4
Мами в чужбина, извинявайте за "неприятната" тема, но това е традиция, която мъжът ми много уважава.
LiveJazz, благодаря за линка. Знам, че е елементарно,но искам да се застраховам от грешки, а и да направя най-вкусното зеленце!
Виж целия пост
# 5
ако е само за готвене можете да направите манджата с прясно и да сложите лимотозу (не много да не стане много кисело), става си направо готвено с кисело зеле
Виж целия пост
# 6
спор няма ама това си е добра алтернатива за готвене извън "сезона на киселото зеле"
Виж целия пост
# 7
Цитат на: klia
Laura наистина можеш да я пробваш тая рецепта за нарязано зеле в буркан - можеш преди да го залееш със солта и водата да го понамачкаш с още малко сол - за една седмица става - супер е и за готвене и за салата - за около седмица става.


Наистина става супер така! Едно допълнение- ако не ти се чака цяла седмица, слагаш бурканите в банята (защото там е по- топло), обръщаш ги по гореописания начин и зелето ще е готово за 3 дни.
Виж целия пост
# 8
А как да си направя ненаряzано кисело zеле, т.е. цяла zелка, zа да мога след това да правя и zелеви сърми?

Цитат на: Laura
Абе аз си купувам немско в буркан от супермаркета (има различни видове, но аз съм си харесала един вид, което не е много кисело; малко е по-скъпо но няма значение), но не е същото. Хайде да приключим със зелките, защото наистина много ми се прияде. Кога ще дойде Коледа!!!!

Но немското винаги е наряzано. Confused
Виж целия пост
# 9
Ние сложихме в понеделник зелето в бидон и с нетърпение чакам да стане, че така ми се ядат сърмички  Simple Smile
По принцип пропорцията е следната 100л вода - 4.500-5 кг сол. Повече не, защото става много солено. Зелките се почистват и кочана отдолу се реже на кръст. Хубаво е да се сложи във водата 1 кочан царевица. Също така ако някой обича чорбата се слага и 1 червена зелка за цвят /ние това го пропуснахме/.
След 4-5 дни започва да се претака /преточва - незнам коя от двете думи е по-правилна/ около 5-7 пъти през 2-3 дни. След това вече се оставя докато стане.
Продават много хубави малки бидончета с канелка и преточването е супер лесно. Ние имахме такова, но са ни разбили мазето и сега си взехме ново, но пък за сметка на това огромно бидонище  Laughing
Вкъщи много го уважаваме киселото зеле - на манджички разни, а и за салатка е супер.
Хайде успех в приготвянето и дано съм била полезна!
Виж целия пост
# 10
Цитат на: rosa
А как да си направя ненаряzано кисело zеле, т.е. цяла zелка, zа да мога след това да правя и zелеви сърми?

По студентстике ми години, понеже не слагах зеле в бидон си правех мързеливи сърмички - от нарязаното зеле и сместа за сърмите - слагаш в тавичка и печеш  Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Цитат на: jutoo
Ние сложихме в понеделник зелето в бидон и с нетърпение чакам да стане, че така ми се ядат сърмички  Simple Smile
По принцип пропорцията е следната 100л вода - 4.500-5 кг сол. Повече не, защото става много солено. Зелките се почистват и кочана отдолу се реже на кръст. Хубаво е да се сложи във водата 1 кочан царевица. Също така ако някой обича чорбата се слага и 1 червена зелка за цвят /ние това го пропуснахме/.
След 4-5 дни започва да се претака /преточва - незнам коя от двете думи е по-правилна/ около 5-7 пъти през 2-3 дни. След това вече се оставя докато стане.
Продават много хубави малки бидончета с канелка и преточването е супер лесно. Ние имахме такова, но са ни разбили мазето и сега си взехме ново, но пък за сметка на това огромно бидонище  Laughing
Вкъщи много го уважаваме киселото зеле - на манджички разни, а и за салатка е супер.
Хайде успех в приготвянето и дано съм била полезна!


И ние така - даже още в неделя го сложихме. Пропорцията ВОДА:СОЛ е 1 литър : 50 грама.
Ние слагаме и коренчета хрян за резливост.
Виж целия пост
# 12
Роза, и аз така се чудя как да си направя за сърмички кисело зеле. Защото нарязано си правим в буркан и за салатка има  Grinning
Виж целия пост
# 13
Цитат на: rosa
А как да си направя ненаряzано кисело zеле, т.е. цяла zелка, zа да мога след това да правя и zелеви сърми?

Цитат на: Laura
Абе аз си купувам немско в буркан от супермаркета (има различни видове, но аз съм си харесала един вид, което не е много кисело; малко е по-скъпо но няма значение), но не е същото. Хайде да приключим със зелките, защото наистина много ми се прияде. Кога ще дойде Коледа!!!!

Но немското винаги е наряzано. Confused


Лесно- откъсваш цели зелеви листа, по няколко ги свиваш на руло и ги нареждаш в буркана. Нещо много важно, за да не хване мухъл: заливаш с водата до като прелее буркана и тогава затваряш.
Виж целия пост
# 14
Цитат на: Laura
Миналата година мъжът ми без малко да ме изгони, защото бях  умирисала къщата на кисело зеле


сещам се за едни познати тук дето си правили к. зеле на терасата Laughing съсед испанец отгоре им рекъл веднъж като отхлюпвали капака на бидона :какво сте сложили вътре,да не сте утрепали някой...така смърди! Laughing  Laughing  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия