Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Тийнейджъри и страсти

  • 14 280
  • 87
# 75
  Всъщност в началото говорих, точно за този различен начин на разбиране на понятията. Когато не е точно лъжа, а съвсем различно възприемане на понятията. И не е гонене на кой е по прав, а търсене на единна гледна точка и език.
   Но понеже поста на Янечек ме провокира в точно един реален момент и пренесох нещата в другата плоскост.
   
Виж целия пост
# 76
Такааа....как става да НЕ искаш детето да си признае, но да коригира поведението си? Не става дума да прави самоцелно сълзливи самопризнания пред мама и след това да продължава както си знае.

В нашия конкретен детски случай- как да запазя достойнството на първолака, когато системно твърди, че в учебната тетрадка по математика имат за домашно само скритите картинки, а учителката, която би трябвало да е на ясно, че детето редовно е без домашно ми заявява: "Много е добра по математика. Това, че е без домашно говори зле само за чувството й на отговорност!"?
Виж целия пост
# 77
В последния пост на пролетен дъждец пише как, даже се оказва, че и психолозите са на същото мнение.
Просто казваш на детето, че учителката твърди, че тя редовно ходи без домашни, така че да не се обяснява, ами да сяда и да си ги напише. Или пък да не ги пише, зависи дали смяташ писането на домашни за нещо важно.
Виж целия пост
# 78
Учителка нищо не твърди, защото тя въобще не е забелязала системната липса на домашни. Аз забелязвам (да, държа да е с домашно) и искам домашното да бъде довършено. Дъщеря ми упорито настоява, че няма какво да дописва. Предприемането на съответното коригиращо действие за мен е признаването на лъжата и това е, което изисквам. И какво правим, когато отсрещната страна продължава да твърди, че пропуск няма? При това ситуацията се повтаря редовно, а учителката, след като я осветлявам за проблема, не предприема нищо.

Виж целия пост
# 79
Коя е отсрещната страна? Детето ти ли? Много жалко ако е така, аз съм на страната на децата ми, не сме в протовиположни отбори.
Виж целия пост
# 80
  Янeчeк, твоето дете ходи ли системно без домашни.
Виж целия пост
# 81
Детето е е първи клас! В първи клас нашата госпожа ежедневно раздаваше на лист домашната, от втори я пишеше на сайта! Изобщо не очаквам от първолак да е чак пък толкова отговорен, че да му прилагам коригиращи действия;) не съм на работа все пак. Да, била съм в ситуация щерката на черното бяло да казва, заявявам, че съм наясно със ситуацията и номерата не минават! Детето си го мотивирам да учи, оттам нататък всичко си идва на място.
Това го пиша по конкретната ситуация по горе.
И в крайна сметка щом първолака не си знае домашното, заедно ще звъннем кой на приятелите, кой на майките и ще изясним има ли, няма ли:)
Виж целия пост
# 82
 Янечек, аз пък мисля, че именно за доброто на децата ми е наложително да коригирам  неприемливото поведение. Не обичам конфликтите, особен с близки хора, но и не се притеснявам да бъда "отсрещната страна" в такава ситуация.

MIK, ситуацията е в далечното минало. Споделих я само по повод оплакванията на авторката, защото тогава наистина бях изумена, че детето може така  безочливо да продължава да поддържа лъжите си. Госпожата не беше на мястото си и не проверяваше домашни. След като 3 години изпълнявах  и нейните функции, сменихме училището (бяха се натрупали и други "минуси"). В новото училище при липса на домашно пишеха забележки  и конкретният проблем отпадна.
Виж целия пост
# 83
Ами то като се е запънало детето и на шиш да го въртиш, няма да каже какво му е домашното (в конкретния случай). Моят син също ги правеше тези номера в началото и това, което правехме, е да се обадим на някоя от другите майки или съученици и да питаме какво е домашното (заедно).

И изобщо, тезата, която Янечек застъпва, аз също, е не, че не трябва да има коригиращи действия, а че те трябва да се предприемат без преди това да се провежда разследване и въртене на шиш цял ден, за да се стигне до истината.
Ако има как да се стигне до нея по някакъв начин (обаждане на съученик) - да се направи.
Ако не (синът ми твърди, че цигарите, които съм намерила не са негови, а на приятел) - както писах по-горе: обяснявам му, че няма как да докажа, че са негови, но идеално знам, че са, така че, ето какво мисля за пушенето: (конско и лекция).

И двете ситуации са реални при мен и са давали резултат.
Виж целия пост
# 84
Оффф, какво въртене на шиш за лъжа, съшита с бели конци? Какво обаждане на другарче? Какво е домашното в учебните тетрадки, които са за попълване,  беше очевадно. Това, което аз очаквах е без големи драми работата да бъде довършена. При това даже  нямаше затруднения с предмета. Да, ама не! Тя пък явно (и съвсем правилно) тълкуваше довършването на домашното като скрито признание, че не е била права. И се запъваше, при което непоколебимо ме гледаше в очите и държеше на нейното. Първите няколко пъти даже й се вързах, защото не очаквах, че е възможно чак така да не трепва.

Сега си спомням с усмивка, но тогава хич не ми беше весело.
Виж целия пост
# 85
ОК, не се сърди, от първоначалния ти пост съвсем друго разбрах.
Виж целия пост
# 86
Здравейте!
Майка съм на момче,на 13 години /всъщност пола едва ли има значение/.
Днес получих поредния урок в живота..
Моето сладко и малко дете ме лъже,гледа ме в очите и ме лъже.
Второ дете ми е,с баткото не съм имала този проблем,е поне не съм разбрала..
Разбирам ,че всяко дете си носи своя характер и индивидуалност,но растат в едно семейство,каквото за едното,това и за другото.Имам в предвид не само материално ,а  и общуване ,ценности ,възпитание.
Седми клас е,иска да учи в училището на баткото,то е в топ 10 за София.Трябва да положи труд ,така говорихме и се разбрахме.Започна школа по БЕЛ и МАТ/и баткото беше там/.Днес разбирам,че се е явил без домашно/школата уведомява/.Прегледах тетрадките,оказа се ,че го е написал ,но забравил да занесе.За това мога да разбера,надявам се да не повтори.Все пак е положил труд,друго ме смути..
В събота,след уроците го питах как е минало.Подробно ми обясни.Зададох конкретен въпрос дали е правил пет минутка по МАТ/любимо на преподавателя/.Гледаше ме с големите сини очи и веднага отговори с 'НЕ'
Е,днес докато преглеждах тетрадките от школата,намерих пет минутката.Беше проведена и оценена на 4.
Тази оценка най -не я харесвам,никаква.Не ме разбирайте грешно,не съм майка истеричка.Оценката не е драма,а факта ,че ме гледа и без никакъв проблем ме лъже.В събота не разбрах,че малкото дете ме лъже,съвсем нормален разговор.До днес....
Това е моето дете,добро или лошо,аз все ще го обичам.Но се чувствам странно,колко пъти до сега ме е лъгал и аз не съм разбирала?Колко неща не  съм разбрала?Как може да не съм разбрала!!
Това личице и гушкане,още е дечко..Май съм живяла в хартиена къща...Къща изградена с толкова любов.
Стресирана съм,не бях готова за тази изненада.Много ми е мъчно.
Има те ли такива проблеми с вашите деца и как ги преодолявате?
Здравей, имайки в предвид дъщеря ми-14 год. колко не я влечат ученията и има наклонности към рисуването и изкуството като цяло мога да ти кажа, че според мен ти го притискаш с това безмислено бележкарство. 4 си е 4, нали не е 3? най-мразя пет минутките , как може да караш някой да си събере акъла за пет минути и да реши задачите имайки в предвид трудната възраст. моля те, дай му свобода. HeartYellow Heart
Виж целия пост
# 87
Случвало ми се е детето да ни лъже, случвало се е и да разберем. Обясняваме се,че не бива, обичайните неща. Не си правя илюзии - като всички хора, ще се усети, че лъжата понякога спестява неприятности, ао по-често ти ги докарва на главата. Няма смисъл от драматизиране, всеки трябва да си мине по пътя. Не си правя илюзии, че при нас ще е различно.
В случая за петминутката, мисля, че повода е маловажен, а драмата голяма. Няма нужда от такива генерални изводи, чак за наркотици и прочие. От поста лъха такова разочарование от това дете, а то просто е излъгало, защото знае, че за четворка го чака конско или поне обяснения колко кофти оценка е, нещо, което явно вече е слушало нееднократно. На всичкото отгоре и сравнението с перфектното по-голямо дете едва ли му е неизвестно. Явно се старае да е като него, и то в топ 10 училището, и то несъздаващо неприятности и затова не е посмяло да каже колко има.
По-скоро вината е в родителя, отколкото у детето.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия