Instant Pot - магическият помощник в кухнята

  • 130 625
  • 879
# 645
Вчера пристигна и моя пот , поръчан на черен петък . Нямам време да го разучвам тези дни , но се чудя ще ме впечатли ли с нещо , освен стоманената купа . Имам Фърст и Амбиано и каменна купа на Олла . Керамичните купи на пота за препоръчване ли са или мога да си карам със стоманената ? Оф объркано стана , но адашчето ще ме разбере Smiley
Виж целия пост
# 646
Аз поръчах и керамична. В описанието пишеше, че може да се ползва и във фурната.
Виж целия пост
# 647
Вчера пристигна и моя пот , поръчан на черен петък . Нямам време да го разучвам тези дни , но се чудя ще ме впечатли ли с нещо , освен стоманената купа . Имам Фърст и Амбиано и каменна купа на Олла . Керамичните купи на пота за препоръчване ли са или мога да си карам със стоманената ? Оф объркано стана , но адашчето ще ме разбере Smiley
Адаш, напълно те разбирам Grinning, няма да те изненада кой знае с какво ИП, те всички под налягане са общо взето на един принцип и със сходни програми, тук има слоукук и програма за мляко, поне моя, той е 7 в 1. Керамична купа съм си поръчала, качествена е, ползвам я за пържене основно!!! Не, че в металната не може, но по не ми залепва, две години я имам не е мръднала....! Поръчала съм си и силиконов капак, и допълнително уплътнение! Доволна съм! Имам и капак за запичане, на Ола е, но е съвместим! Имама го от половин година и още не съм го изпробвала! Simple Smile
Виж целия пост
# 648
вчера сложих пиле с грах, покрих с вода и за 15 минути беше готово, даже май са му много.
обаче стана направо супа.
чудя се следващия път ако сложа малко вода , дори да не покрива продуктите дали ще се сготвят, да не останат половината сурови?
Виж целия пост
# 649
вчера сложих пиле с грах, покрих с вода и за 15 минути беше готово, даже май са му много.
обаче стана направо супа.
чудя се следващия път ако сложа малко вода , дори да не покрива продуктите дали ще се сготвят, да не останат половината сурови?
Ще се сготвят!
Виж целия пост
# 650
Ще се сготвят. Аз вчера правих прясно зеле с пилешко филе. Филето го сложих върху зелето отгоре, цяло парче, без да го докосва вода - сготви се. После само го накъсах. За днес ще правя телешко варено, за втори път, става чудно!
Виж целия пост
# 651
За днес ще правя телешко варено, за втори път, става чудно!
Може ли да помоля за рецепта?
Виж целия пост
# 652
Някой да е правил лазаня в пота?
Виж целия пост
# 653
Този сезон ползвам машинката основно за костен бульон. В случай, че някой друг иска да пробва, ето как го правя.

Съставки:
- кости, по възможност вече изпечени. Аз ползвам пилешки, пуешки, патешки, заешки, телешки - каквото съм готвила. Обезкостявам преди сервиране, като заделям настрана костите, хрущялите, кожата, вътрешностите и изобщо каквото няма да се яде;
- зеленчуци, на вкус и каквото имам. Обичайно слагам моркови, пащърнак, целина - глави, стъбла или листа, магданоз - корени, стъбла или листа, чушка, лук, скилидка чесън, пънчета от гъби;
- подправки на вкус - сол, черен пипер няколко зърна, дафинов лист, 1-2 зърна бахар.
- 1-2 чаени лъжички ябълков оцет на литър вода - оцетът е важен, за да извлече колагена от костите и хрущялите, без оцет бульонът остава течен и рядък.

Варя за 3 часа на силно налягане, след което го оставям да си изстива през нощта. На сутринта прецеждам през цедка с допълнителен тензух и насипвам в шишета. Съхранявам във фризера за по-дълго време, иначе в хладилника. Ползвам го за основа за супи и други ястия. Нерядко и си взимам бульон със семеня чия за обяд в офиса, ако ми се очертава дълъг ден и знам, че няма да имам време за истински обяд, ами трябва набързо и дискретно да консумирам нещо, докато работя. 

Бульонът се желира много добре, става гъст и изваден от хладилника не може ведната да се изсипе, трябва да се подържи малко на стайна температура, за да се повтечни. Най-хубаво се получава от домашно пиле.
Виж целия пост
# 654
За днес ще правя телешко варено, за втори път, става чудно!
Може ли да помоля за рецепта?
Проблемът е, че не намерих рецептата от първия път и направих каквото си спомнях, което не е много. Simple Smile Нарязах си месото, моркови и картофи на едри парчета, овкусих със сол, зърна черен пипер, червен пипер, мащерка и кимион на вкус, сложих вода и 20 мин на високо налягане + 10ина минути още преди да отворя и това беше. Само че ми липсваше някаква подправка или солта беше малко.
Вече ще си записвам някъде успешните рецепти, че иначе после е трудно. Simple Smile
Виж целия пост
# 655
Аз също много харесвам телешко варено в пот-а. Готвя на око, но ето ми рецептата:

Телешко месо, нарязано,  бейби моркови (цели), картофи на едри парчета (от "зимните", дето искат повече време да уврат), малки главички лук (арпаджик), кервиз, нарязан на ситно + глава целина. 
Подправки: черен пипер на зърна, сол, оцет (ако месото е джолан с кокал, иначе не),  телешки бульон (ако нямам кокал в месото, което е по-честия случай Grinning )

 
Приготвям:
Запържвам месото със зрънцата чер пипер (без сол) на saute без капак и после слагам капака (докато е още на saute) за около 5 мин. да ми омекне хубаво месото. Изпускам парата ръчно, отварям и добавям всичко останало + всички подправки. Слагам максимум вода, до линията и пускам на high pressure за 15 минути.
Виж целия пост
# 656
Оо ,не знаех че има тема за instant pot сега я виждам,записвам се при вас и се връщам да ви чета Grinning
Виж целия пост
# 657
Някой да е правил лазаня в пота?

Аз, най-редовно. Става много бързо и е много вкусна и сочна. Правя я във форма, която се откопчава (като за торта). Редувам доматен сос (който може да е с кайма ако обичате), ред кори (моите са сухи, готови кори за лазаня, които няма нужда да се варят първо), доматен сос, бял сос (направен е от 1 яйце + 1 чаша настъргана моцарела/кашкавал/пармезан/каквото сирене имам + 250 грама рикота/извара + сол ако е нужно + черен пипер + босилек/риган/каквото обичате), ред кори, пак доматен сос, бял сос, кори, доматен сос, бял сос...Моята форма е висока, та събирам няколко реда. Важното е да има доматен сос, за да не останат корите сухи. Като се напълни почти догоре, слагам кори, доматен сос и отделно настъргвам моцарела или кашкавал към половин чаша отгоре. Покривам с алуминиево фолио, слагам чаша и половина вода в пота, решетката и лазанята върху решетката. 20 мин на Манюал (високо налягане). Оставям налягането да се отпусне само (но ако много бързам го спускам ръчно, все пак не е месо и няма опасност да изсъхне), махам фолиото и понякога слагам във фурната на горен реотан за 5 мин да добие загар отгоре. Който има капак на Оля, може с капака да действа. Това е.
Виж целия пост
# 658
Благодаря много, записвам си го за бъдещо ползване.
Вчера потърсих из чуждестранни форуми, и пак препоръчваха да се нареди в силиконова форма, да се сложи на решетка, и тогава да се пусне на Манюъл. Да, но нямам такава форма, та реших да импровизирам. И стана грешка след грешка Grinning Първо се оказа, че нямам кашкавал. С две малки деца, едно от които болно, не ми се излиза до магазина, затова реших, че ще го пропусна. Направих си двата соса, в белия (класически бешамел) добавих 1/2 пръчка топено сирене. Наредих ги в гърнето на Крок пота, сложих отгоре и 1 чаша вода, пуснах 5 минути на Manual, и децата ме повлякоха, след 10-ина минути се върнах - установих, че съм забравила да врътна клапана на положение Заключено Grinning Изключих, нагласих както трябва, пак пуснах Manual за 5 минути. След 20-ина минути пак отидох да го нагледам - беше се самоизключил, с надпис за грешка E6. Изключих от тока, отворих - лазанята се беше сготвила чудесно! Има си още течност, но като поизстине, корите ще попият, те са сварени и омекнали перфектно. Така или иначе нямам кашкавал, няма да прехвърлям за запичане Grinning
Виж целия пост
# 659
Незнам какво е грешка е6, но според мен е нещо като burn (т.е. загаря отдолу и не може да направи налягане). Вашата лазаня най-вероятно се е сготвила от изпаряването на видата и опита на тенджерата да направи пара, да затвори клапана и да вдигне налягането. Според мен направо в пота няма как да стане успешно. Всички такива неща, които са с гъсти сосове или няма как да им сложа вода (лазаня, огретен с картофи, руло стефани и други), ги готвя в съд с фолио и на решетката. Нямам провал. Не е нужно да имате форма, става и с йена, която влиза. Само трябва да е съд за печене.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия