Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Испанска и латиноамериканска литература

  • 17 066
  • 56
# 45
Да спомена един класически автор - Орасио Кирога. Не е обсъждан досега в темата Simple Smile
Аржентински писател, майстор на късия разказ, живял в края на 19-ти и началото на 20-ти век.
Имам един негов сборник с разкази "Нощ в райската градинa". Интересни и вълнуващи са.
Cтилът му на писане е по-различен, особен, а историите в разказите му са взети от живота на обикновения човек от народа - борба за оцеляване, безисходица, травми с непредвидими последствия...

Иcтoриитe, кoитo Кирoга разказва, cа ocoбeнo cамoбитни и най-чecтo вдъxнoвeни oт cамия живoт. B тяx xoра, живoтни и прирoда cъжитeлcтват в xармoния или cтълкнoвeниe, ала нeизмeннo oбрeчeни да cъщecтвуват заeднo. Aвтoрът e изкушeн oт загадъчнитe и нeoбяcними oбрати на cъдбата, кoитo пocтавят вcякo живo cъщecтвo на изпитаниe, изправят гo на ръба на eмoциoналнoтo и мoралнoтo падeниe или бeзжалocтнo гo пoгубват. Привлeчeн e oт миcтичнoтo, oт инcтинктитe и oт пoтайнитe, нeразгадани кътчeта на cъзнаниeтo и душата. B твoрбитe му прoбляcват, пoдoбнo иcкри, кратки мигoвe на щаcтиe и лиризъм. Глаcът на Кирoга звучи нeoбикнoвeнo cъврeмeннo, защoтo нeoбичайнитe му разкази дoкocват cъкрoвeни cтруни и oтправят мъдри пocлания, кoитo cа извън катeгoриитe врeмe и прocтранcтвo.
Виж целия пост
# 46
Прочетох "Двойникът". Не беше лесно, на 2 пъти дори си помислих, че може да се откажа, че Сарамаго не е "моят" автор, но...в крайна сметка бях поразена от финала. Определено ще продължа със Сарамаго, но точно сега имам чувството, че ми трябва малко почивка, за да осмисля още веднъж прочетеното и да се съвзема от силния емоционален ефект. Много малко книги са ми въздействали до такава степен.
Виж целия пост
# 47
Честита Коледа на всички в тази прекрасна тема!
Виж целия пост
# 48
Сетих се за темата, защото прочетох най-после нещо от Хуан Гомес Хурадо - Cicatriz. Доста приличен трилър според мен, убеди ме да чета и още книги от автора. Планирала съм Виктор дел Арбол. Запознах се и с Клаудия Пинейро (прочетох Tuya - нелош трилър). В момента съм на съвсем различен жанр - чета Derecho natural на Игнасио Мартинес де Писон.

Не съм коментирала тук, но останах много впечатлена и от Te di la vida entera на Сое Валдес - многопластов и въздействащ роман за Куба и животът след революцията.
Виж целия пост
# 49
В коя от книгите на Алиенде има най-много описания на страната и обществения живот?
Виж целия пост
# 50
В коя от книгите на Алиенде има най-много описания на страната и обществения живот?

MissChanandlerBong , "Моята измислена страна“ и "Паула" са автобиографични и според мен там има най-подробно описание на социалния и политически живот.
Виж целия пост
# 51
Паула не е ли за смъртта на дъщеря й?
Виж целия пост
# 52
MissChanandlerBong, спомням си, че беше разделен на две части романът. Първата - нещо като ретроспекция към семейната история, а втората - вече посветена на дъщеря й. Дъщеря й известно време е в кома и втората част вече е в момента, в който е ясно, че няма да излезе от кома.
Надявам се да не те подвеждам, че отдавна съм я чела.
Виж целия пост
# 53
Хулио Кортасар. Ако търсите нещо необикновено, странно и объркващо, това са неговите разкази.

Този автор ме заинтригува, какво бихте препоръчали като начало - гледам, че има доста негови книги издадени на български?

Гийермо Мартинез го описват като негов наследник, а книгите му определено ме грабнаха, особено сборникът разкази "Отблъскващо щастие".
Виж целия пост
# 54
Радвам се да намеря подобна тема Simple Smile Напоследък се пристрастих към книгите на Каре Сантос. Diamante Azul и Deseo De Chocolate много ми харесаха. Четох и El mejor lugar del mundo es aquí mismo, писана с Франсеск Миралес, но беше някак по-плоска като сюжет.
Сега чакам да ми попадне отнякъде Media Vida (ако някой я има, ще се радвам да я сподели). Четох отзиви, че не е така успешна, но пък съм любопитна Simple Smile
Виж целия пост
# 55
Отново чета Сарамаго. Този път "Слепота". Върви ми доста по-леко сега, когато вече съм запозната със специфичния стил на автора.
Виж целия пост
# 56
Bonjour Paris!, ако ти е харесала El mejor lugar del mundo es aquí mismo, препоръчвам да дадеш шанс и на   Un rayo de esperanza от Франсеск Миралес Simple Smile Пише добре дори и самостоятелно, книгите му за Япония също са интересни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия