Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебе суче 10 мин, дърпа се и реве

  • 2 056
  • 5
Здравейте,
Предварително благодаря за помоща, а ето и моята история.

Бебето ми е на 37 дни, родено чрез секцио. 5 дни в болницата беше изцяло на адаптирано мляко, въпреки опитите ми да засуче. След като се прибрахме започнах да се цедя и за 1-2 дни мина изцяло на кърма от шише.
Бях твърдо решена да се научим да я кърмя и след 2 дни сериозни усилия и рев и от двете ни се научи да суче със силиконови зърна, тъй като зърната ми са неоформени и ги отказваше. От тогава до сега е изцяло на кърма.
Роди се 3100гр, изписаха я 2950гр, а на 31-ят ден беше 3740гр.
Храня я на поискване, като храненията обикновенно траеха 40-50-60 мин, понякога след това заспива, друг път будува по 1-2-3ч (особено вечер), след което спи за около 3ч. Имало е дни, в които е спала и по-малко и след като се събуди отново търси и й давам да яде. Така имаме средно около 5, максимум 6 хранения за 24ч. Всеки път предлагам и двете гърди за по около 20мин на гърда. През ноща спи по 3-4ч.
Не давам нито АМ, нито вода, нито чай. Пробвах да й давам биберон-залъгалка, но тя го плюе всеки път.
Сменям памперса веднага след като се събуди, което пак е около 5-6 пъти за 24ч. Винаги памперса е или мокър или е наакан. Грубо казано около 4 памперса за 24ч са наакани.
Тъй като е на поискаване, всеки ден е различен.
В началото се изцеждах малко, само когато имах напрежение в гърдите. След това не съм усещала напрежение и спрях.
"Проблемът" се появи миналата седмица. В сряда следобяд сука 10мин от едната гърда, дръпна се ядосана и започна да реве. Сложих я на друга и отново сука 10мин, дръпна се ядосана и започна да реве.  Притесних се, че кърмата ми е намаляла и започнах да пия повече течности, започнах да се цедя по 2-3 пъти на ден, за да стимулирам лактацията. Не мога обаче да изцедя повече от 20-30мл. от гърда.
От тогава до сега е все така, като след известно време се успокоява или реве 3-4 мин и малко по-късно заспива.
От вчера пък реших да се учим да яде и без силиконовите зърна и когато е спокойна засуква, но след около 10-тата минута започва да реве и не иска да засуче без силиконовото зърно.
От както ни изписаха съм в страх дали яде достатъчно, тъй като постоянно търси да яде - плези се и си лапа ръчичките, в много случай дори и след хранене.
От това, което четох може просто да се наяжда за по-кратко време, но не си представям как за 15-20мин е възможно да изсуче 100-120мл, след като до скоро е яла по 40-50-60мин. И в един ден това да се промени.
Много искам да продължа да я кърмя и постоянно съм в страх да не я разболея от глад или с това, че няма режим.
Надявам се, да сте се сблъсквали с подобни проблеми и преди.
Виж целия пост
# 1
Здравей,

Честита дъщеричка. Нека расте здрава и усмихната Simple Smile

Дъщеря ти е щастлива да те има за майка - успяла си да стимулираш лактацията си в началото и да постигнеш хранене изцяло с кърма, а след това си успяла и да я върнеш на гърдата. Колко хубаво, че се стремиш да следваш потребностите й като я храниш според сигналите й. Притеснена си от скорошната рязка промяна в поведението й и дали е възможно да не приема достатъчно кърма.

Споделяш, че имате 5-6 кърмения за денонощие. Обичайно бебетата имат нужда да сучат поне 8-12 пъти за денонощие, като 8 е минимума. По-често сучат 10-12 пъти, а някой бебета дори по-често. През първите 6 седмици, докато лактацията все още се урегулира, понякога може да е добра идея и майката да инициира кърмения.

Дали би обмислила идеята да увеличиш броя на кърменията?

Споделяш, че си предлагала всяка гърда по 20 мин. Какво те ориентираше, че е време да преминеш на следващата гърда и че е време да прекратиш кърменето? Дали си следвала някаква препоръка?
В
 случай, че би искала дъщеря ти да получи повече кърма, би могла да обмислиш да повториш гърдите, от които е сукала вече по веднъж, ако тя има желание. Добра идея може да е първо да се увериш, че дъщеря ти е приключила с едната гърда, преди да й предложиш следващата.

Много майки намират за ефективно и прилагането на компресия на гърдата. Компресията на гърдата може да помогне на бебето да получи повече кърма на едно хранене и може да спомогне за по-пълното изпразване на гърдите, което може да стимулира производството. Компресията може да се прилага и при цедене. За компресия, гърдата се хваща под формата на буквата "С" в ОСНОВАТА на гърдата (палецът се намира в областта над зърното, а останалите четири пръста - в областта под него от гледна точка на бебето). Гърдата се притиска в ОСНОВАТА между пръстите (не трябва да боли), както се изтисква паста за зъби. Това може да спомогне повече мляко да достигне до изхода. Гърдата се държи в компресия докато бебето суче (или докато кърмата тече, ако се цедиш). Когато престане да суче (тече при цедене), компресията се отпуска. Пръстите може да се завъртат около основата на гърдата с цел по-добро изпразване на различни участъци докато бебето вече не суче активно дори с помощта на компресия. Ето линк към едно видео, което може да предствлява интерес за теб - Видео на Д-р. Джак Нюмън: https://www.youtube.com/watch?v=ObT5MELLqGA.

Как ти се струва идеята за прилагане на компресия към края на кърменето, когато прецениш, че може да започне да се изневя и да видиш дали притока на повече мляко ще й допадне?

Друга идея е това да бъдеш с дъщеря си възможно най-много контакт кожа до кожа. Този контакт, особено изпълнен в биологичната поза, би могъл да насърчи по-често кърмене. При контакта кожа до кожа се отделя хормона окситоцин, който отговаря за освобождаването на кърмата и така дъщеря ти може да получи повече кърма на едно хранене.

Някои майки избират да си направят т. нар. "ваканция за кърмене". Това са няколко дни на често кърмене и гушкане с бебето. Дни, в които майката е освободена от останалите си задължения, ако е възможно.

Това, че си започнала да стимулираш гърдите с допълнително цедене е още един вариант за увеличаване на производството. Много майки го избират, ако мерките описани до тук не дадат задоволителен резултат. Обичайно майките, които биха искали да стимулират производството с цедене, се стремят да имат поне 8-10 изцеждания за денонощие, като поне едно от тях да е през нощта между 3-7 сутринта, когато нивата на хормона отговорен за производството на кърма са най-високи. В началото може да не забелязваш големи количества, тъй като досега организмът ти е произвеждал толкова, колкото е приемала дъщеря ти. С уеличаване на стимулацията и с времето би следвало количествата да нарастнат. Това е като да си поръчаш храна за дома. Правиш поръчката сега, а храната пристига след известно време.

Споделяш, че правиш опити за махане на зърната. Това, че правите опити, когато тя е спокойна, е добра идея. Може да обмислиш и контакта кожа до кожа, тъй като той би могъл да отключи вродените й инстинкти за сукане от гърда. Ако смяташ, че махането на силиконовите зърна не е подходящо на този етап, вариант ли е да изчакаш, докато се увериш, че тя приема достатъчно кърма със зърната и след това да направиш опити да ги махнеш? Ако прецениш, може да обсъдим и други идеи за махане на зърната, в случай, че представляват интерес за теб.

А дали би споделила как изглежда сукането на дъщеря ти?

Стимулирането на производството на кърма е възможно. Хубавото е че майката също има думата и може активно да участва в регулиране на производството си Simple Smile Обичайно с известна доза позитивизъм, постоянство, търпение и време, нещата се подреждат по начин, който работи за майката и бебето й.

Ще се радвам да пишеш как се развиват нещата при вас и ако успееш да отговориш на въпросите ми Hug
Виж целия пост
# 2
Здравейте arvense,
Много благодаря за обстойната информация и подкрепа.  Hug

Тъй като чак сега успях да пиша за този период някои неща при нас се промениха.
Относно броя храненията обикновенно са около 5-6, тъй като след като се събуди сменяме памперс, след което е храненето, имаме периоди на будуване, а когато спи и по 2,5ч/3ч минава доста време до следващото хранене. В последно време има и доста дълги нощни паузи за сън - 4-5-6ч.
От 12.03 изцяло премахнахме силиконовите зърна, за да може сукането да е по-пълноценно.
Последвах препоръката и увеличих броя на храненията, но максимумът, който мога да стигна е 8 хранения (като за хранене броя по около 10мин на гърда).
Прилагам и компресия по време на кърмето, когато забележа, че бебка започва да се ядосва от намалелия поток на кърма, но ми е малко трудно да я държа с една ръка (тъй като понякога започва да рита и да се дърпа).
Тъй като в последно време доста се притеснявам за наддаването на бебка реших, че е най-добре да мина през педиатъра да споделя страховете си и да я прегледат и измерят (въпреки, че след 10 дни сме на преглед по график). И така на 23.03 бяхме на консултация (бебка на 48 дни) и от 06.03 до 23.03 е качила 390гр (или 1380гр от изписването на 08.02), което според лекарката е в нормите (тъй като си е и дребничка). Прегледа я и каза, че всичко изглежда наред. Препоръча ми да я слагам на гърда по-често. Опитвам се да намирам време и за изцеждане, но не успявам да го правя след всяко кърмене.
Към момента отново съм с чувството, че кърмата не й стига - тъй като след като суче около 10мин, усещам, че притока е намалял и бебка започва да се ядосва, тогава сменям гърдите и това се повтаря. Ще продължа да я слагам да яде максимално често и се надявам да не се налага да давам добавка, тъй като знам, че в даден момент кърмата съвсем ще намалее.
Отново благодаря за препоръките и се много надявам да продължим с кърменето успешно.
Виж целия пост
# 3
Здравей,

нямах възможност да пиша по-рано и тъй като е минало известно време от както си ми писала, дали би споделила как са нещата при вас към момента? Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Здравей arvense,
И аз съжалявам, че сега пиша, но не ми остава време за компютъра.
Нещата при нас вървят някакси - продължаваме да е само на кърма. Започвам с това, че на 04.04 Вики навърши 2 месеца, а на 05.04 бяхме на консултация и теглото й беше 4570кг (качила е 830гр за 1 месец) и 55,5см  (4см за 1 месец). Според лекарката това е в горната граница, бебето е здраво, жизнено и няма нищо притеснително.
До тук нещата са добре, но аз съм постоянно притеснена, че кърмата не й стига.
Последният месец тя си наложи нейн режим - вечер след къпане към 20-21ч хапва, заспива около 22ч и спи до 5-6ч. Съжужда се, хапва и пак спи 2-3ч и съответно през деня е кукуряк. Спи 1-2 пъти по 30-40мин + 1 спане от 2-3ч.
Така през ноща има една много дълга пауза без ядене, която се опитвам да компенсирам през деня с хранения на около 2-2,5ч. Постигам 6-7 хранения дневно (някои доста кратки) като за храненето сутринта рано знам, че й стига кърмата, тъй като гърдите са ми наляти. През дневните хранения източва и двете гърди, дразни се, че струята е намаляла или я няма изобщо, но като я дръпна се успокоява и не търси.
Опитвам се да стимулирам всеки ден - цедя се след вечерното хранене, както и след сутрешното. През деня ме е страх да се цедя, тъй като във всеки момент може да поиска да суче. Ежедневно пия по 1,5л вода, 0,5л лактогонен чай, ям овесени ядки, кисело мляко и жито.
Сменям 5-6 памперса дневно, като 1-2 са пълни, а останалите са с малко ако, но винаги има пишнато - някой повече, някой по-малко.
Няма как да й наложа хранения в точно определени часове, тъй като тя будува през деня и не спи в точно определени часове. Много съвестно ми е, че няма режим, като бебетата по книгите и постоянно се притеснявам, че не я гледам правилно. От друга страна лекарите казват, че е здраво дете и всеки ми повтаря, че това, че спи през ноща означава, че е нахранена и трябва да се радваме, че й ние си почиваме.
Страх ме е да ставам през ноща да се цедя, тъй като ако тя се събуди по-рано няма да й стигне кърмата.
Старая се да й дам най-доброто, но всеки ден е изпълнен със съмнения и въпроси.
Виж целия пост
# 5
Здравей,

Към момента много рядко влизам във форума, тъй като се върнах на работа. И ето, че е минал почти месец откакто си ми писала Sad
Дали би искала да се чуем по телефона в работни дни и да обсъдим, ако все още имаш някакви притеснения?

Изпращам ти номера си на лично съобщение, в случай, че решиш да звъннеш Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия