15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 184 814
  • 753
# 465
Сега я правя с кори от Теско, в България не помня какви купувах, май Фамилия. Корите са ми 250г на 12 листа средно. За това количество ползвам 3 или 4 яйца според размера им и колко имам у нас, малка кофичка ( 300г) извара /тук е като парченца сирене в мляко/ или сирене. Ако е сирене определено слагам по-малко от него, но тогава задължително яйцата са повече. Прясно мляко - на око, олио - на око.
Та, включвам фурната да загравя. Мия яйцата, чупя ги и ги разбивам, добавям изварата или натрошеното сирене, малко олио и прясно мляко. Плънката гледам да е по-рядка, за да се разнася и прониква по-лесно, но пък не и прекалено рядка. Намазвам тавата с малко олио. Половината кори ( в случая 6 ) буквално ги накъдрям в тавата една до друга развномерно. Сипвам малко заливка и гледам хубаво да я разнеса, слагам другите 6 кори пак накъдрени една до друга, заливам ги с остатъка. Понякога с вилица или нож малко поръчквам тук-там, където ми се струва, че може да не е проникнала заливка. Пека 30мин на 210о. Към края я вадя, напръскам с малко вода и я слагам за някоя друга минута. След като я извадя от фурната, ако няма много гладни, може да я завия с тензухена кърпа за 10-15 мин. Преди слагах сода в заливката, вече не. Ако ползвам извара, слагам сол допълнително в заливка/плънката. Подготовката от миенето на яйцата до слагането на баницата да се пече дори и да не е 5 минути, не е много повече, под 10 е. 
Сега, случвало се е ако много бързам, някъде да има останал по-сух участък, но на домашните не им закача. За гости се старая повече. Иначе на свекърва ми витата баница ми харесва, но е голяма играчка за мен.
Виж целия пост
# 466
Аууу, Блу, чудна си. Обяснението ти е много подробно и ясно, тъкмо като за пишман готвачи като мен. Много благодаря (+огромен букет) Simple Smile
Виж целия пост
# 467
Момичета, гледайте задължително грамажа на корите. На опаковка 400г кори ще сложа 5 яйца. С повече яйца става по-хубава баницата. По-меките кори се накъдрят по-лесно, но дори и да са по-изсъхнали и чупливи, няма страшно.
Виж целия пост
# 468
Момичета, гледайте задължително грамажа на корите. На опаковка 400г кори ще сложа 5 яйца. С повече яйца става по-хубава баницата. По-меките кори се накъдрят по-лесно, но дори и да са по-изсъхнали и чупливи, няма страшно.
Блу, може ли да покажеш корите с които правиш баницата?
Виж целия пост
# 469
Мони,
Скрит текст:
Това са корите, които ползвам https://www.tesco.com/groceries/en-GB/products/250829305
А ако имаш на удобно място турски магазин, виж там какви кори продават. От турски магазин съм купувала изключително фини и меки кори, които съм запомнила като... гръцки.
Виж целия пост
# 470
По повод баниците, една идея. Ако някой пазарува в "Млекаря" или подобни млекарници и магазинчета, там се продават едни "Домашни кори". Хитрото при тях е, че една кора е с размерите на кръгла покрива за масичка, т.е. за да приготвите баницата, ви трябват само две кори. Нагъвате едната на хармоника, изсипвате плънката, покривате с втората кора, нагъвате и нея, мажете с масло, олио, плънка или кой с каквто я маже и мятате във фурната. Мързелива работа. Можете и да изсипете плънката върху кората и да я навиете на охлюв- става за секунди вита баница без много зор. chef
Виж целия пост
# 471
Мони,
Скрит текст:
Това са корите, които ползвам https://www.tesco.com/groceries/en-GB/products/250829305
А ако имаш на удобно място турски магазин, виж там какви кори продават. От турски магазин съм купувала изключително фини и меки кори, които съм запомнила като... гръцки.
Много ти благодаря!
Виж целия пост
# 472
Във Фейса има страници за поръчка на продукти от Турция, ако някой държи на турските.
Виж целия пост
# 473
мъфини от юфка със сирене и кашкавал
2 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 1 с.л. олио/масло, 2 плочки сирене, малко кашкавал, половин пакет юфка - препечена, може да се добавят подправки - аз слагам чубрица.
Всички продукти се разбъркват в купа. С четка намазваме форма за мъфини с разтопено масло и разпределяме сместа.
Печем на предварително загрята фурна на 180градуса за около 20мин Simple Smile
Рецептата е от кулинарна група във Фейсбук,много са вкусни!
Виж целия пост
# 474
lady, като банички ли стават?
Виж целия пост
# 475
Да, като банички са.
Правя подобни  с останали кори или с юфка и смес за плънка на баница.
Вкусни са, бързо се изпичат
Виж целия пост
# 476
Ех, как не съм се сещала! Имам 2 пакета юфка, дето се чудя какво да ги правя, че вече не искат да закусват с нея! Благодаря за идеята!
Виж целия пост
# 477
Един вариант за сладка баница с домашна юфка и от мен.

Пакет юфка се изсипва в тавичка и се поръсва с разтопено масло. Запича се за кратко във фурната, докато покафенее добре.6-8мин. на 200гр. През това време се разбиват яйца със захар и се прибавя прясно мляко. Изважда се юфката от фурната, залива се с тази смес . Връща се във фурната като градусите се намаляват на 180 и се допича до готовност. Някъде към 30мин.
Нужни са
пакет домашна юфка
4-5-6 яйца, според размера им.
200гр захар
1л. прясно мляко.
За поръсване пудра захар и ванилена захар.
Добър апетит!


Виж целия пост
# 478
Снощи правих едни чушки които точно 15 мин да ми отнеха. Не знам дали са споделяни някога в темата. Аз в едно списание за фитнес видях рецептата и си я побългарих. Ако е публикувано някога, моля за извинение.

Имах суров червен пипер (като за пълнени чушки). Разрязваме на две по средата. Осоляваме лекичко. В отделна купичка разбих яйце, сирене (ако имах и извара, щях и малко извара да смеся) подправки на вкус (аз сложих сух чесън, лук, малко червен, черен пипер и ситна чубрица; но всичко е пожелание). Гъстота като за принцеси със сирене и яйце. Кашкавал на тънки листчета се застила в разполовените чушки (сигурно може и настърган, а може и да не се сложи въобще). Изсипваме част от сместа върху застланите чушки. И мятаме в тостера като принцеси. Като се зачервят, са готови. На моя тостер съм му заслала фолио върху решетката и да текне нещо, там е. Не знам ако се сложат на решетката дали няма да се оплекса. Но при мен нищо не се разтече. Това според мен може и във фурната в тавичка на горен реотан да стане. Станаха върха на вкус, а и на вид.

Понеже ми беше за първи път, мисля че бих направила следното подобрение. Преди още да напълня чушките, така както са разполовени бих ги метнала в тостера да се пекнат, докато приготвя плънката и тогава да напълня и пека (това, понеже на мъжо му били като сурови, но пипера ми беше пък и супер дебел, та не знам ако е по тънък може и да не трябва). Но на мен много ми допаднаха, най-вече защото станаха бързо.
Виж целия пост
# 479
Интересна идея за пълнени чушки по този начин!
Което ме подсети за любима моя рецепта от детството, която майка ми често правеше: яхния от печени чушки с прясно мляко.
Задушаваме лук, добавяме брашно и запържваме и него. Слагаме нарязани на ивици печени белени чушки и разреждане с прясно мляко до гъстота като яхния, а не гъсто като каша. Оставяме да поври на слаб огън за 5 Мин и подправяне със сол, чер пипер и накълцан магданоз. Натрошаваме и сирене накрая.
Ммм много вкусно става и отнема 15-20 Мин всичко!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия