Темата вървеше много добре, хора с опит и познания се включваха, даваха съвети и идеи с менюта, но се изпуснаха малко нерви и... настана тишина.
Колкото повече чета и се информирам относно Зоната, толкова повече се убеждавам, че ефектът от нея е резултат на калорийна рестрикция и създаване на навици за балансирано разумно хранене. Нищо чак кой знае чудодейно няма. Говори се за "пълни с енергия" и "килограмите падат", но това е само резултат от горните неща. Направих си труда да почета малко Сиърс и той самият казва, че т. нар. блокове са изчислени така, че една средностатистическа жена да приема 1200 кк дневно, мъж- 1500. Еми нормално е с този калориен прием нещата да потръгнат, то това е минимумът все пак. Съчетано с хубава, качествена храна, без джънк, сокчета и ограничаване на празни калории- резултатът е на лице. Всъщност, нуждата от чести хранения се обуславя именно от намалените порции /за много хора 3 блока пилешко месо или риба поне в началото е сериозна рестрикция/ и по този начин се избягва прегладняването. Подход, който лежи в основата при много нутриционисти. И така- човек започва да се храни добре, съответно кг намаляват, енергията се възвръща, чувства се добре и воала- Зона. Казвам го с най- добри чувства.
Това са си мои разсъждения и не искам да обременявам никого с тях, бълбучкам си просто.
Аз съм на нещо като "Зона", но по- скоро го карам интуитивно и на око. Какво имам предвид под "интуитивно"- често не мога да се насиля да закусвам еди- колко- си време- след- ставане. Храненето под час не е моето, ако съм сита, не виждам смисъл да се храня. Храня се, когато усещам, че скоро ще огладнея, като се старая да контролирам количествата. Като цяло, имам три, често 4 хранения на ден. Но пък се храня балансирано, или поне така си мисля. Също, залагам на пълномаслените продукти, като не добавям допълнително мазнина- в това отношение така и не успях да разбера логиката на Професора- теорията я знам, но не ми е достатъчно убедителна.
Да, сега видях и коментара на shrek5. Прави впечатление, че много хора в Зоната /предполагам не само в нея, а и по принцип/ като че ли малко преекспонират полезнастта или неутралността на тази все още не чак дотам достатъчно добре проучена билка. И щом така и така е въглехидрат, не е ли по- добре да се замени с мед?