Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 36 675
  • 288
# 255
Има плотове с разширителни зони на котлоните, т.е може и по-малък, и по-голям съд да се сложи. Повечето пъти разширената зона е овал, не кръг, но има доста чугунени тенджери с такава форма. Емайлът е ок, безвреден е. Няма проблем да се ползва чугун на керамичен плот. Всъщност чугунът е желязо-въглеродна сплав с висока твърдост, но е крехък и трябва да се пази от удар, т.е може да се ползва върху всякакви източници на топлина.  Малко по-бавно загрява, но после дълго време държи температурата и затова и готвенето в такъв съд е различно. Неемайлираният чугун е с по-трудоемка подръжка и трябва да се маже, за да се запази.
За мен плота трябва да има минимум три котлона, понякога двойките са много тесни и не се събира голям съд.
Виж целия пост
# 256
Овалните ги знам, за мен е безпредметна тази форма - трябва още поне един съд да държа вкъщи заради него. Предпочитам да има един дето се разширява от 21 до 26, но са много редки тези плотове. Може и 4ка.
В краен случай мога ли да взема чугунен тиган с дъно 23-24см и да го ползвам на 21 съм плоча или ще се изкриви?
Не става ли по-друг вкусът като е с покритие - а и четох че загарят повече от чистия чугун.
Виж целия пост
# 257
Аз имам този грил тиган  https://www.amazon.co.uk/gp/product/B005XHJEY8/ref=oh_aui_search … ie=UTF8&psc=1

Не го мажа след миене. Загрявам го добре и го мажа преди готвене и не ми залетват месцата. Много добре работеше на керамишните котлони. По-добре му се разпределяше топлината по края от индукцията, на която сега го ползвам, но и на нея става, просто на по-висока температура свикнах да готвя.
Виж целия пост
# 258
Овалните ги знам, за мен е безпредметна тази форма - трябва още поне един съд да държа вкъщи заради него. Предпочитам да има един дето се разширява от 21 до 26, но са много редки тези плотове. Може и 4ка.
В краен случай мога ли да взема чугунен тиган с дъно 23-24см и да го ползвам на 21 съм плоча или ще се изкриви?
Не става ли по-друг вкусът като е с покритие - а и четох че загарят повече от чистия чугун.

Не загаря емайлираният тиган... Ще се повторя, но тук чета за всякакви загорели неща. Ами в правилното загряване е номерът.
Няма да св изкриви, просто трябва да изчакаш да се загрее равномерно целият съд, бавно се нагрява, бавно изстива. За разлика от алуминия, бързо загрява, бързо изстива.
Виж целия пост
# 259
Точно, на същия принцип като загряването на стоманен тиган до правилната температура и после не залепва нищо.
Виж целия пост
# 260
За чугунения грил тиган да те питам, на колко градуса го загряваш? След това само омазняваш преди всяко печене и после за миенето- пускаш ли го в съдомиялна или само с топла вода?
Виж целия пост
# 261
Аз да се отчета.
Поръчах един оребрен тиган скепшулт и един за палачинки на Биол-украинските.
Скепшулт го върнах, защото надписа на дръжката не ми хареса. Една от буквите -т-то накрая не беше добре отбелязана и реших, че като давам 92 евро за един тиган, имам право да съм с претенции. Междувременно се навих за нова тенджера и тигана го върнах, а поръчах ето това
https://www.amazon.de/gp/product/B008I38O90/ref=oh_aui_detailpag … ie=UTF8&psc=1
Още не съм готвила в нея, мога само да кажа, че изглежда страхотно. Емайлът е от стъкло, питах във фирмата.
Украинският тиган беше супер евтин 16 евро с доставката, но беше просто ужасяващ, ето снимки. Рекламирах го и чакам да видим какъв ще ми пратят.




Суровият чугун трябва винаги да се маже след измиване и подсушаване.
Ако има доста патина, може и да се пропуска мазането някой път, но по принцип трябва винаги да се маже.
При съдове от емайлиран чугун като на льо Крюзе или Стоб има един ръб, технологично обусловен, който не е емайлиран. Добре е той да се маже. Иначе може да ръждяса. При моята тенджера на крюзе ръбътб ръждяса, понеже я мия в миялната. Обаче аз го опекох във фурната с олио и сега не ръждясва. Само че при печенето на ръба емайлът малко се лекьоса, но по-добре така, отколкото да я мия на ръка.
Новата тенджера нарочно я взех на Стоб, а не на Крюзе, защото вътрее емайлът е черен. Аз и отвън я избрах черна, за да е лесна за поддръжка.

Който иска да види как се поддържа чугун може да потърси видео в тубата.
Cast iron pot.
Виж целия пост
# 262
Какво не ти харесва в тигана на Биол?
Емайлираните тенджери на Лава качествени ли са?
Виж целия пост
# 263
Какво не ти харесва в тигана на Биол?
Емайлираните тенджери на Лава качествени ли са?


Качила съм снимки, където се вижда абсолютно некадърната изработка. Такъв кант с ъгълчета е не само грозен, но и потенциално опасен, защото може да надраска други съдове в шкафа, имали нещастието да се доближат до него.
Освен това дръжката не стоеше стабилно на тигана. Също така дъното не беше съвсем равно. Самата конструкция не е замислена като статика добре и тиганът се надигаше от едната страна поради това, че дръжката тежи и тегли страната, към която е закрепена надолу. Срещуположната се надига(1-2мм) и няма контакт с тигана.
Нямам мнение за Лава, нека кажат тези, които имат такива съдове.
Виж целия пост
# 264
http://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/269-o-24cm-chugunen-lava-tigan … 0-broj_porcii-4_6
Мнение за този тиган?
Ползвам печка с газов котлон. Ако е от значение. Ще се ползва за месо, зеленчуци, пържене.
Харесах един друг, но за съжаление е изчерпан.
Виж целия пост
# 265
За чугунения грил тиган да те питам, на колко градуса го загряваш? След това само омазняваш преди всяко печене и после за миенето- пускаш ли го в съдомиялна или само с топла вода?
Не знам честно казано на колко градуса се равняват степените на индукцията, но аз загрявам на 8 от 9, мажа го после с четчицата и мятам веднага предварително овкусеното месо.
В миалната никога не съм го слагала. Накисвам го с малко с вряла вода и малко веро и така го мия много лесно.
Виж целия пост
# 266
drago-2008 и Mirella много благодаря за споделеното!
Научих много от тази тема, благодаря!!!
Виж целия пост
# 267
Скоро ще отида да го видя на живо в някой магазин, преди си бях харесала пак от порцелан на villeroy-boch, но по-шаренка, сега видях този модел и почнах да се колебая.
https://www.villeroy-boch.de/shop/cooking-elements-round-baking-dish-24cm.html



Днес бях в един аутлет център и бяха на 50%,  аз си взех кръгла и правоъгълна, а ако се вземат 3артикула ти правят и допълнителна отстъпка от 20% и си взех една кръгла с диаметър 10см и тя ми излезе без пари Simple Smile
Виж целия пост
# 268
colibri,
мерси за инфото.
Със здраве да си ги ползуваш!

Днес сготвих първата манджа в новата тенджера Staub и мога да кажа, че съм възхитена.
Гювеч готвих. Телешко с много лук, бамя, картофи, домати, патладжан, тиквички и зелен боб.
Месото изобщо не залепна при запържването. Образува се много апетитна коричка.
После сложих зеленчуците и на 110 градуса директно във фурната за три часа.
Неповторим аромат. Капакът прилепва плътно и почти не излиза пара.
Имах гости и ястието много се хареса.
Виж целия пост
# 269
Препоръчайте кана за вода която да не е от пластмаса и да не и се разпада покритието върху нагревателя. Въобще колко отровни са тези малки бели парченца?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

0 резултати за

Страница 1 от 1