Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 4

  • 97 594
  • 771
# 705
По-добре Фильо-то за 150.
Виж целия пост
# 706
Имам раховец, който рядко ползвам вече, понеже неработи добре.
Имам и стар парти-грил за сандвичи и претопляне на ориз примерно. MW фурни не ползвам/е.

Та, ще ми се поне парти-грила да подменя по-скоро, но дали има смисъл?
Това е 30лв с 3г гаранция в К.....-нд, но към марката изпитвам силни притеснения.
https://zora.bg/product/gr09

Идеята е главно за претопляне да се ползва (а парти-грила нагрява само отгоре и понякога дразни, че трябва да бъркаш).
С тази може ли поне една минипица да изпека (от полуготовите, че и от сурово тесто?)?
Термостата и таймера ме привличат, както и двата нагревателя, но ми се ще да става за нещо повече от това само да претоплям. Не говоря да пека баница или мусака Simple Smile
Сори за офтопика.
Виж целия пост
# 707
Имам раховец, който рядко ползвам вече, понеже неработи добре.
Имам и стар парти-грил за сандвичи и претопляне на ориз примерно. MW фурни не ползвам/е.

Та, ще ми се поне парти-грила да подменя по-скоро, но дали има смисъл?
Това е 30лв с 3г гаранция в К.....-нд, но към марката изпитвам силни притеснения.
https://zora.bg/product/gr09

Идеята е главно за претопляне да се ползва (а парти-грила нагрява само отгоре и понякога дразни, че трябва да бъркаш).
С тази може ли поне една минипица да изпека (от полуготовите, че и от сурово тесто?)?
Термостата и таймера ме привличат, както и двата нагревателя, но ми се ще да става за нещо повече от това само да претоплям. Не говоря да пека баница или мусака Simple Smile
Сори за офтопика.
Не, няма да ти върши работа...кукърите са по скоро за манджи...и то яхнии!
Виж целия пост
# 708
Става, да. Ползвам такава от една година. Но е за по малки количества
Виж целия пост
# 709
Оф, ти за тая минифурничка ли питаш? Тук е тема за кукъри! Simple Smile
Виж целия пост
# 710
Старидрийм, майка ми готви основно в такава минифурна и е доволна. Не зная конкретната дали е добра, но мама ползува само такава, като е сама и основно нея като сме там. Тази тема е за кукъри. Потърси тема за мини фурни! Аз нямам такава и не мога да се изкажа

На конкретната 800 вата ми се виждат малко. Кукърът, който е херметизирана и държи над 100° С по Половин час ми е 1300 вата. За 9 литра фурна 800 ми се виждат много малко. Не знам. Гледай да вдига поне до 220°
Виж целия пост
# 711
Имам раховец, който рядко ползвам вече, понеже неработи добре.
Имам и стар парти-грил за сандвичи и претопляне на ориз примерно. MW фурни не ползвам/е.

Та, ще ми се поне парти-грила да подменя по-скоро, но дали има смисъл?
Това е 30лв с 3г гаранция в К.....-нд, но към марката изпитвам силни притеснения.
https://zora.bg/product/gr09

Идеята е главно за претопляне да се ползва (а парти-грила нагрява само отгоре и понякога дразни, че трябва да бъркаш).
С тази може ли поне една минипица да изпека (от полуготовите, че и от сурово тесто?)?
Термостата и таймера ме привличат, както и двата нагревателя, но ми се ще да става за нещо повече от това само да претоплям. Не говоря да пека баница или мусака Simple Smile
Сори за офтопика.

Тази мини фурна е много малка. Гледай поне да е 17-20л. Аз ползвам мини фурна (друга марка) и съм доволна.
Виж целия пост
# 712
Angela61, тя пише, че има работещ Раховец и не го ползува. Няма да пече баници, а само ще претопля и ще прави мини пици. За тези цели 9 литра е предостатъчно, още повече тя има друга, по-голяма. Майка ми има голяма фурна, където пече баници и големи гювечи, кексове в големи тави. Има и по-малка фурна, в която прави някои сладкиши или печено месо. Но най-много ползува тази, дори когато сме 5 човека. Идеална е - икономична, бързо загрява, не заема много място. Ако има отделно горно и долно загряване, вдига над 220° аз бих си я купила на тази цена. Нищо вечно няма. Култът ми е евтинджоси, но 6.5 години не е мръднала. Сама съм сега и само в него си готвя.
Виж целия пост
# 713
Тази, която имам аз е 17л и влизат тави с диаметър 26см. Не е като на големите, по-малка е. Тези от 9л са като за сандвичи. Иначе да, загряват бързо и съм доволна.
Виж целия пост
# 714
Писах в съответната тема, за последно.
Ако ми хареса на живо Силверкреста, ще го взема него (има вероятност да е с вентилатор), мисля да разкарам и Раховец и партигрил, ако опича и кекс Simple Smile
Виж целия пост
# 715
Писах в съответната тема, за последно.
Ако ми хареса на живо Силверкреста, ще го взема него (има вероятност да е с вентилатор), мисля да разкарам и Раховец и партигрил, ако опича и кекс Simple Smile

За марката поне мога да ти кажа, аз я харесвам, здрави са нещата!
Виж целия пост
# 716
Starry, не хвърляй Раховеца ако фурната работи! Котлоните не стават за нищо. Майка ми реши въпроса с един индукционен котлон и малката фурничка. Сирвъркреста е много, много добър и прави хубава баница. Единственият недостатък е таймера, който е до 60 или 100 минути май беше. Кекс става във всяка фурна, защото кексовете се пекат на по-ниски температури.

Разгледай портативните индукционен котлони. В Лидъл пускат много хубави такива. Идеални са за почти всичко без тенджера под налягане, може би. Майка готви на такъв от 15-20 години и още работи а пести много ток. Само гледай да е с по-голям диаметър 26-28см, примерно.

Ако нямате микровълнова (ние нямаме), поради липса на място, има много хубави комбинирани микровълнови, които вдигат до 250 градуса, имат долен реотан и вентилатор и са си като истинска фурна а някои даже готвят на 2 етажа. Имат програми за квасене и куп други екстри. Само са обемисти и скъпи, но дават доста възможности за готвене. Тук кухните са малки и много хора избират такива фурни.

Претопляне и кекс правят и някои кукъри. С капак за печене стават почти идеални хлябове, кексове и прекрасни гювечи, сърми, печено месо и мусака за 1-2 човека. Но пиците не стават хубави в тях.

Ако много държиш да правиш пица и я искаш като италианските - истинска, с тънка кора и готова за 5-6 минути има много хубави електрически фурни за пица, с горен и долен реотан. Някои са тефлонирани а други вътре имат истински камък и пицата е като от пицария, но трябва да я точиш тъничка. Някои такива фурни имат и допълнителни приставки за печене на кексове, пържене на яйца итн.

https://www.amazon.fr/Bestron-Dld9070-Four-Pierre-Pizza/dp/B001E … 5W9QG2K46Y0RPFSNZ
 Тази е с истински камък. За около 5 минути става пицата, но се загрява поне 30 Мин ако искаш добър резултат.

Всичко на Силвъркрест ми е перфектно. Мисля, че има вентилатор фурната.
Виж целия пост
# 717
Идеята е да намалявам уредите, а не да увеличавам, затова търся нещо по-функционално. Мисля да тествам Силверкреста, макар и без вентилатор... пък ако не става добре, ще мисля друга опция. Да баниците в Раховеца (няма таймер моя) стават добри... но по-натам като си седна на едно място, ще си взема настолна печка.
Може ли снимка на тази с вентилатора отвътре, за да видя дали може да се измисли някакъв ъпгрейд? Той на всички степени  ли работи?

ПП: Чудя се още дали да взема отново хлебопекарна...този път над 1.5кг и с керамика. Преди имах на Силверкрест...
Но и за нея ще трябва място, но домашния хляб си струва определено. Ще е такава с програмируема програма, за да пека хляб с квас ( и меси). Кукър не знам дали ще се справи.
Виж целия пост
# 718
Стари, много мога да пиша по въпроса. Почвам наред

1) снимка на фурната с вентилатор не мога да кача. Нямам такава фурна. Не мога да качвам снимки. Пиши на магазина и питай, най-добре!

2) многофункционалните уреди - проблемът с тях е, че правят много неща, но често нищо както трябва. Или са много добри в едно, но не стават за друго. Пример - мислех, че кукърът ще замени оризоварката, но не се получи, защото когато правя ориз готвя манджата в кукъра. Кукърът побира повече ориз от оризоварката, но не побира толкова зеленчуци, колкото оризоварката и ако правя зеленчуци на пара с ориз ги правя в оризоварката. Нея кукърът не можа да я замести пълноценно. В нея, обаче, не мога да правя ребра на пара, боб, нахут, защото е дълго и излиза много пара. В кукъра те стават перфектно и бързо. В нея не мога да изпратя пълноценно кекс, тортиля, хляб а в кукъра да.

хляб - за хляб ти трябва хубава фурна, която вдига до поне 250° и има силен долен реотан. Нищо друго. Имам хлебопекарна Силвъркрест, която почти не ползувам в момента. Като нова е. Месила съм в нея чист ръжен хляб със закваска, и го омеси и изпече перфектно. Цаката е във високата хидрация. Ако нямах хлебопекарна нямаше да купя.

Месенето на хляб, със закваска или мая е елементарно и с това се справят и куките на миксера ми, който също е Силвъркрест. Кухненските роботи също месят много добре.

Свободно стоящите уреди доста прах и място заемат. Ако сега правех кухня щях да вградя всичко, дори и да струва по-скъпо.

Мисля, че не си още готова да купуваш каквото и да било. Поразучи уредите и чак тогава купувай.

Щом печеш и ползуваш фурна често те съветвам да купиш голяма фурна, защото големите фурни имат екстри, които малките нямат. Функцията пиролиза е незаменима за почистване. Катализа има моята, ама не е същото. Фурната ми е газова и пека само на долен реотан. Всичко ми излиза като от селската фурна, която също няма реотан отгоре.

В малка фурна, от тези, които показваш, хубав хляб не става. Нито баница. На твое място бих си ползувала Раховеца докато мога. Какво не му харесваш, ако не е тайна?

Пиша ти многофункционалните уреди, от които съм много доволна. Всички описани уреди съм ги имала, ползувала или тествала. Понеже някои съм ги имала преди десетилетия ще показвам новите, налични модели, които съм видяла, тествала, у съседка, примерно, но нямам в момента. Дано се ориентираш.

1) Комбинирана микровълнова с вентилатор, грил и затопляне отдолу, която вдига до поне 250°. Някои имат програми за ферментация и бухване на хляба. Скъпите модели имат чекмедже за вода отдолу, така че да правят пара вътре за хляб или друго. Ето тази, примерно:

https://m.darty.com/m/achat/gros_electromenager/four_expresso_en … koc-1c0kbstm.html

Самсунг имат модел, от който хлябът излиза перфектен. Малките, евтини модели не струват. Правила съм хляб в такава. Слагах тухли на дъното и топлех поне половин час. Понеже не искаш микровълнова можеш направо да погледнеш пиролизните фурни.На подобни цени са и наистина пекат добре.

2) ръчен блендер с приставки за мелене, месене, пюре (само ако правите, без тази приставка е по-евтин), кълцане на подправки, чесън и лук. По-скъпите имат приставки за рязане на картофи за пържене, моркови и краставици на колелца, стъргане на моркови и лук, зеле. С балона се разбиват белтъците, с блендера направо бъркам в тенджерата и правя мармалад, крем-супа. Бош реже и зеленчуци на кубчета. Имам и Силвъркрест, но е слаб. Браунът мели кафе, захар, но не е бърз. Недостатък е, че се натиска копчето непрекъснато, но това е уред, който ползувам ежедневно. Струва си всяка стотинка. Този, например:

https://www.amazon.fr/Braun-MQ9087-Gourmet-plongeant-Variateur/d … 4486217&psc=1

3) Робот-готвач. Може да е като блендер а може и като робот. Заема много място на плота, но Thermomix с една приставка мели брашно, стърже, прави парено тесто сам, кекс. Не прави хубаво тесто. Cooking chef е страхотен за тесто, мармалад, яхнии. Готви ги сам и даже не бъркаш. Мели месо, изстисква сок, прави спагети и талиятеле но приставките са 3 кашона. Супер са и двата уреда и ако имах място щях да ги имам и двата на плота. Но аз място нямам.

4) кукър с налягане. Пробвах 2 без и не ми харесаха. От 6.5 години го ползувам. Незаменим.

В момента имам блендер с приставки и лукът и тези уреди ги ползувам ежедневно. Като сме само двамата с ММ готвя основно в кукъра, често манджа от месо и бобови и отгоре ориз на пара или картофи. За 2 души стига обема.

Остани с нас, Стари, и заедно ще мислим. Дай си време и ще се сдобиеш с хубави уреди!
Виж целия пост
# 719
Kукъра за това си мисля че ще прахлясва. В тази фурна мога да си наместя едно гюведже и ще стане в пъти по-добро (все пак е глина и покритието не е свързано с тефлоновите). Ще мога да си пека сандвичи, пици и кекс.  Иначе хляб ако ще правя, ще е на голяма хлебопекарна, сама да си меси и пече (с ръчно настроена програма за квасен хляб - а той не става за 2-3ч).
Голяма фурна по-натам, засега е само разхищение на енергия и място. (за 1-2 души няма смисъл, особено зимата, както е на терасата)

Иначе за отделните уреди съм ЗА, даже сега се замислих да не сменя стария Сафир (18см), с керамичен на 21-22см (колкото е стандарта на големите печки) и ще си взема хубав тиган (чугунен вероятно).
Не знам дали може да нагряват на две зони      ( (     ) )

ПП: Andrew James читава марка ли са?
Гледам имат почти всичко за кухнята.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия