Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да отуча бебето от хранене с шише с изцедена кърма ?

  • 1 196
  • 1
Здравейте при нас случаят е следният:
На 2,5 месеца сме и се кърмим на ден 6-7 пъти (режима си го направи тя и не искам да го развалям) без да давам каквото и да е било друго (вода, чай, и др.) използваме залъгалка от време на време и всичко при нас беше ОК. Кърмата ми се регулира бебето вече сучеше много добре, но ми се наложи 2 дена да пътувам в друг град за по 6-8 часа и през това време и двата дни давахме изцедена кърма от шише по 2 пъти на ден т.е общо 4 хранения с шише е имала. Веднага е свикнала с биберона и сега не иска да суче, суче с голям рев още като я постава на ръката си. Суче няколко минути и рев, суче няколко минути и рев и това продължава докато накрая аз не се откажа и тя е полугладна.
Дайте ми съвет как мога да я отуча от биберона и колко време взима това отучване  ooooh!?
Виж целия пост
# 1
Здравейте, nebibe!

Действително при голяма част от бебетата, може да се получи объркване при храненето от гърда и от шише. Тъй като от шишето тече на силна и постоянна струя (дори и с малките биберони), а на гърдата детето трябва да положи усилия за издърпване на млякото, често бебетата започват да предпочитат лесно течащото мляко и да се сърдят, че и от гърдата не е по същия начин. Когато бебето се храни от шише, то стиска зърното в т.нар. твърдо небце (небцето непосредствено зад венците), млякото се излива в устичката и после езикът го придвижва назад към гърлото. Сукането от гърда е доста по-различно - зърното, заедно с ареолата навлизат като фуния дълбоко в устичката на бебето, достигайки до мекото небце, където зърното се масажира на по-меко място, а кърмата отива към гърлото на детето. Движенията на езика и на мускулите на лицето са напълно различни. Ако бихте желали да се върне на гърда, може да е подходящо да минете на друг вариант на дохранване, докато забрави шишето и постепенно отново прояви интерес към гърдата. Тъй като залъгалката функционира на принципа на шишето, може да е подходящо, докато нещата се нормализират също да я избягвате.

Повечето кърмени бебета, сучат много добре, когато спят или когато са още леко сънени. Тогава инстинктите им са по-близки до тези при раждането. Можете да се опитвате да давате на детето да суче преди да се е събудило или веднага след събуждането му.

Контактът кожа до кожа
, също би могъл да активира инстинктите на бебето за сукане. Ако след хранене оставите бебето гушнато върху вас, голичко по пеленка върху вашата кожа и се завиете с нещо заедно отгоре, при следващото пробуждане, то може инстинктивно да потърси и засуче гърдата.

Докато се налага дохранване е добре първо да се опитате да накърмите бебето. Ако засуче, след кърмене гърдите е добре да бъдат доизцедени, за да има изцедена кърма за следващия път. Това ще помогне за поддържането и на лактацията. Ако бебето не засуква, може да му се даде изцедената от предното хранене кърма и след като храненето приключи, гърдите пак е необходимо да се изцедят, за да имаме за следващия път и да стимулираме лактацията. При дохранването бебето е добре да бъде в изправена позиция и да се опитва само да издърпва млякото си. Дохранването може да бъде с лъжичка, капкомер, спринцовка, дозатор (всички те, се подават настрани между бузата и венеца, за да не се задави бебето). Възможно е хранене от чашка/капачката на шишето (ако няма дупки, когато се приплесне става с форма на елипса). Млякото се накланя до ръба на чашката/капачката и бебето лочи от там като котенце.

Може във вашия случай да се окаже много полезна сондичка за дохранване на бебе. Клипчета как се прави и как се случва дохранването с нея можете да видите в линковете, които ви сложих.  При системите за дохранване, единият край на силиконова тръбичка се закрепя за върха на зърното. Другият край преминава през леко срязан връх на биберон и влиза в шишето. Тръбичката в единия си край е като сламка, а в другия е заоблена с две дупчици. Отрязва се над дупчиците да прилича и там на сламка. Tъй като прерязаните ръбчетата на силикона биха били по-острички, този край се потапя в шишето.Когато бебето е сърдито, че гърдата не пуска силно(и веднага), засуквайки ще дойде кърма от шишето. Докато издърпва кърмата от шишето, то стимулира гърдата и млякото от нея започва също да тече. Когато суче от гърда, тръбичката леко се прегъва, за да не идва мляко от шишето. Когато порцията кърма от гърдата свърши и в паузата до следващата порция, отпускаме тръбичката и детето отново се храни с изцеденото от предното хранене мляко. Дано съм успяла да го обясня. В клипчетата можете да го видите нагледно и ако знаете английски, ще можете да разберете и инструкциите.

Пускам ви и още един линк за дохранване на бебе с пръст, използвайки пак сонда за дохранване. В него се вижда, както храненето с пръст, така и прехвърлянето на бебе отказващо да суче, обратно на гърдата.
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия