Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Не захапва дълбоко

  • 1 718
  • 3
Бебето е на 23 дни, нормално раждане със система окситоцин. Роди се 4280гр, изписаха ни нормално, 4кг. Вчера беше първата консултация и е наддал 700гр.
Още в първите 20 Мин след раждането беше сложен на гърда, сучеше, но в последствие ми станаха огромни рагади, явно от грешно поставяне.
Само да уточня, че това ми е второ дете, първото го кърмих до година и два месеца, сега е на 7 години. Не съм имала проблеми тогава.
Сега от рагадите два пъти правя запушване с температура, вече ходя на физиотерапия - радар и магнит. Запушванията спряха, пия и лецитин.
Проблема е, че не мога да го накарам всеки път да захапе правилно гърдата и това ми причинява болки, както и страх, да не би да разрани наново, те зърната ми вече са с дупки от горната страна, доста дълбоки бяха рагадите.
Моля за съвет. Домашно посещение ми беше отказано, от Варна съм, мога и извън дома да се срещна с някого,стига да има смисъл.
Виж целия пост
# 1
Здравейте, Супичка!

Недоброто засукване може наистина да е доста болезнено и да създава неприятности. Много е важно, че обръщате внимание именно на това нещо.

Тъй като имате доста голям опит, предполагам ви е известно как изглежда правилното засукване. Все пак накратко ще опиша - при засукването е добре зърното да сочи нослето на бебето и евентуално да се погали с него ямката между нослето и горната устна. Целта е бебето да наклони назад главата си, за да поеме зърното - по този начин то влиза по-дълбоко в устата, като в същото време се поема повече от долната страна на ареолата (т.н. асиметрично засукване). Допълнително може да помогне, като веднага след засукването, бебето се притисне максимално плътно към тялото на майката, като това може да стане като се притисне областта между плешките му с ръка. Така главата се извива допълнително, което помага за по-доброто засукване. В тази статия на сайна на Ла Лече Лига България има описано асиметричното засукване с картинки, което може допълнително дапомогне - Основи на кърменето: често срещани проблеми

Другото, което може да помогне е смяната на позите - например полегналата назад поза (или Биологично хранене), при която контактът е много добър поради гравитацията, а и бебето естествено засуква добре и дълбоко; също кръстосана люлка, при която главата на бебето (или по-точно вратлето) лежи в дланта на срещуположната ръка и така контролът върху главата е по-голям и може да бъде насочено; също така футболна топка, при която тялото на бебето минава под мишницата - това може да помогне за заздравяването на разранените зърна, тъй като натискът върху зърното е на различно място.

Още една възможност, която може да си заслужава да се провери - когато засукването, въпреки опитите, продължава да е недостатъчно добро и зърната се разраняват, може да се провери за къса юздичка. Това е ципа, под езика. Обичайно тя позволява на езика да се движи достатъчно добре, така че бебето да може да го изплези над долната устна. При някои бебета тази ципа е по-голяма и пречи на езика да излезе достатъчно навън. При това обичайно върхът на езика приема сърцевидна форма при опит за изплезване. Ако имате съмнение, може да помолите педиатъра да провери тази възможност. Самата корекция е много бърза и безболезнена. Нарича се "клипване" и може да се направи в педиатричния кабинет от опитен педиатър. Важно е да отбележа, че при някои бебета късата юздичка не е проблем за доброто засукване, особено при добро позициониране.

Надявам се тази информация да ви е полезна и да ви помогне да се справите с тази болезненото сукане. Бихте могли също да посетите следващата ЛЛЛ среща във Варна на 3-ти юли, понеделник, от 10:30 ч. в Социална Чайна, ул. “Преслав” 53. Темата ще е “Как да започнем кърменето по най-добрия начин” и вероятно ще се обсъждат именно такива ситуации. Вие също ще може да споделите опита си и по този начин да сте полезна на другите майки. Срещата ще се води от ЛЛЛ Лидер-консултант по кърмене, с която също може допълнително отделно да разговаряте и обсъдите самото позициониране. Все пак се надявам дотогава ситуацията да се е подобрила значително.

Поздрави и хубав ден!
Мария
Ла Лече Лига Лидер-консултант по кърмене
Виж целия пост
# 2
Благодаря за отговорите!
Педиатърката отхвърли версията за къса юздичка, каза че просто трябва да се научи.
Благодарение на позата футболна топка раничките преминаха, но пък направи нови, явно и по него начин не е захапвал добре. Трудно е да се прецени кога е захапал правилно, тъй като всякак има болка, заради травмираните зърна.
Сега пробвах биологичната поза, малко му е трудно, все още не си държи главичката, но мисля че занапред все повече ще я ползвам.
Когато го погаля под нослето, отваря уста, захапва, но обръща долната устна навътре в стремежа си да я хване хубаво. Другата причина мисля, че е заради кърмата, тече доста и той буквално само осмуква зърното и си я получава без усилие.
Ще опитам да отида на срещата, мисля, че ще ми е от полза.
Още веднъж благодаря.
Виж целия пост
# 3
Здравейте отново!

Да, срещата винаги може да донесе интересна и полезна информация и нов поглед върху ситуацията.

Биологичната поза може да е много полезна също и при по-силна струя кърма. В началото може да е малко неудобно докато се намери подходящата позиция и на двамата, но често след първите няколко опита майките откриват колко удобна и удачна може да бъде. Понякога е много полезно да има наоколо няколко възглавници, които при нужда да се сложат под ръката, която поддържа бебето. Така тя е отпусната и отпочива, а не се напряга и изморява допълнително.

Хубав ден!
Мария
Ла Лече Лига Лидер-консултант по кърмене
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия