Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво е да си умен и какво е да си тъп?

  • 24 431
  • 571
# 555
Никой не осъзнава степента на тъпотата си, колкото и да е умен. Но иначе е по-самощадящо човек да си мисли, че тъпите са щастливи, защото не осъзнават колко са тъпи, а аз - умният - осъзнавам колко съм умен и това ме депресира.

Моите наблюдения са други, не твърдя, че съм права и изобщо не обичам да обобщавам...
Голяма част от по-ограничените хора се възприемат като достатъчно умни за да се борят за по-огряно място под слънцето, разчитайки на това, което знаят и могат до даден момент от развитието си и ако обстоятелствата или принудата не изискват от тях да научат нещо ново, те може и да си останат на едно ниво, оповавайки се на други фактори като шанс или познанства примерно...
Умните хора, които познавам, се депресират не от това, че те са умни, а поради това, че масата е прекалено тъпа за тяхното ниво и те остават неразбрани... Снобизмът не им е чужд.
Интелигентните хора, на които се възхищавам се депресират по-скоро поради липса на време или средства, за да довършат всички идеи или планове, които имат в главите си... Много от тях искат да споделят и запечатат опита, знанията и наблюденията си с другите под формата на влогове, блогове или книги, но все се оправдават с липсата на време, защото не искат да изпускат и ценните мигове от живота, който тече край тях... Аз понякога си мисля, че нямат и достатъчно смелост, точно защото не се възприемат за нищо изключително, макар и да имат много реална представа за себе си без да се над- или подценяват. Опитвам се да поощрявам тези мои познати и приятели и се надявам един ден да навлязат по-смело в публичното пространство, защото наистина има много, на което могат да научат другите... 
Виж целия пост
# 556
ох, умните май ще излязат много депресивни - да се депресираш от това, че другите били тъпи. А всъщност може това да е предимство, като във вица за търговеца на обувки, който се озовал на тропически остров и там всички ходели боси - решил, че това е добра новина, защото може да продаде много обувки. Та, всеки си интерпретира някакви неща които смята, че вижда, както му дойде.
сега ще съчиняваме похвални оди за умните, които все неоценени ходят ли? което дава препратка лекичко към собството ни аз, ако се чувстваме неоценени, пък много умни.Wink След първоначалното отчаяние, всъщност може да е доста стимулиращо 0 щом по0тъпият е успял, значи може и по-умният, нали затова е по-умен. нЕма лабаво.
Виж целия пост
# 557
Може да се депресираш, ако няма с кого да общуваш. Нищо не е по-разрушително за ума от среда от елементарни субекти.
Виж целия пост
# 558
този човек да не е затворен в карцера, че да няма с кого да общува? Не виждам нищо лошо в елементарните субекти. Може на моменти да са много дразнещи, защото не разбират, но от друга страна е предизвикателство да намериш толкова елементарен начин за обяснение, че да стане ясно и на елементарните субекти. Всеки субект, колкото и елементарен да е, има някаква житейска философия, вижда, чува, впечатлява са от някакви неща, а това винаги може да заинтригува един умен човек. Интересно е как и защо мисли другият. Всичко зависи от това нашият умник колко е екстроверт или интроверт. Интровертите май са по-депресивни, но те сами се затварят в себе си. Ето, за екстроверти като нас тук, дори ритането по кокалчетата в темите е интересно, макар едно 90 процента да си мислят, че другите са елементарни. Екшън да има, пък е все тая кой елементарен и кой умен.
Виж целия пост
# 559
Умният/мъдрият  човек се научил да общува със себе си и да е самодостатъчен.
Виж целия пост
# 560
На такива последно  им се казваше темерутести. Аз не я понасям тази дума самодотатъчност, нещо ми намирисва на фасон - вижте ме, коло съм си добре със себе си, в мир и хармония, а вие не сте ми притрябвали, толкова сте елементарни. Нещо като кралицата в Алиса за единствения интелигентен събеседник.
Виж целия пост
# 561
Ми не. Просто си подбираш компанията, а като няма такава - не страдаш..)
Виж целия пост
# 562
значи нормален човек. Ама, пусто, трябва да имаме купешки думички катосамодостатъчен. Тая щуротия позитивистите я прокараха, някак международно им звъни.
Виж целия пост
# 563
Андариел, говориш за умен човек, на когото му е интересно да научи как мислят другите хора. Но да кажем, че има и друг тип умници, които задълбават дълбоко в науката. Ако нямаш познания в тяхната област, ти си част от пейзажа. Изолирай такъв човек от средата му и да видиш колко бързо ще увехне.
Типичен пример е майчинството при жените. Изведнъж се озоваваш на детската площадка. Там ходи търси някой дето да има твоите интереси. Ако живееш на село и нямаш възможност да работиш по малко, загубена си.
Виж целия пост
# 564
или ще се приспособи. Аз също не намирам често хора, които да са с моите интереси и това ме потиска, на моменти направо се чувствам като глупачка. Но започнах, когато се сетя, разбира се, да си повтарям, че всеки е различен, и не мога да очаквам или изисквам от хората да са на моята вълна, за момента или няма да общувам с тях, или ще се настроя на тяхната вълна, или ако нещото е толкова важно за мен, ще им привлека вниманието. И в реалния, и във виртуалния живот се случва. Човек или трябва да се приспособи, или да се затвори, или да се върти само сред хора, които са в неговото поле на интереси. Това вече е донякъде рационално решение. Може и да седи и да си се депресира, да не мисли, че на някого му дреме! Всъщност, егоистично или не, на едно 99 процента от хората никак, ама никак не им дреме дали някой се чувства добре или не, те просто са заети със себе си. Става малко като в детската поговорка - сърдитко Петко, празна му торбичка.
Виж целия пост
# 565
А забелязали ли сте колко хора искат просто да говорят, да имат слушатели, а изобщо не чуват отсрещната страна - и това в един съвсем обикновен разговор. Да, верно, такива хора са обикновени познати, даже и непознати, но ... явно емоционалната им интелигентност клони към 0. Поне аз такъв извод си правя. Wink
Виж целия пост
# 566
Андариел, не става дума дали ще се впишеш или не, а дали се чувстваш удовлетворен от това общуване.
Да, имаш интернет, знам, но се абстрахирай от него. И не става дума за това правиш ли нещо или не.
Говорим (поне аз) за хипотетична ситуация, в която до вчера си изобретявал технологии, а днес кръгът ти се свежда до аудитория, чиито най-голям проблем са чорапите на съпруга.
Как се чувстваш? Удовлетворен(а)?
Виж целия пост
# 567
Ако раждането и временното излизане от строя са доброволен и съзнателен избор - защо да е неудовлетворяващо?
Виж целия пост
# 568
Windekind, тази ситуация също може да е предизвикателство за ума и интелекта. Точно толкова, колкото и решаването на логически задачи и дизайн на платки.

Удовлетвореността е резултат и е част от характера.
Виж целия пост
# 569
Ако раждането и бременността не бяха удовлетворяващи за мен, нямаше да имам три породени деца:). Даже бих казала, че научих много - търпение, последователност, че не съм перфектна, че все пак е хубаво да спиш от време на време, ако искаш да си адекватен Simple Smile и много други неща.
Обаче, ако нямах възможност да работя и да водя разговор за нещо друго, освен какви памперси да си купим и откъде, сигурно щях да забравя как да си напиша името. И това без да съм умница, ако бях, бих се съсипала тотално в подобна ситуация. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1