Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Kредитна карта на 14 години

  • 10 094
  • 313
# 195
Проблеми с дебитна карта може да има при наем на кола.
       Вече го дадох като пример и аз, т.к. лично го преживях. 🎃 Още в сайта, чрез който резирвирахме, си го пишеше. Само с КК. Толкоз.
Виж целия пост
# 196
Принципно и възстановяване на сумата когато връщаш стока става по-бързо ако си закупил стоката с кредитна карта в сравнение с дебитна.
Виж целия пост
# 197
О, сега прочетох на предходната страница една госпожа, която не варва, че могат да ти откажат плащане с ДК, понеже не й се е случвало. 😃 Това, че нещо не ти се е случило лично не значи, че го няма под слънцето, обаче.  Летище Бове, до Париж, напр. Можете да видите условията за наем на автомобил. Ми нищо друго не върши работа, освен КК. Пари в кеш и запориране на сума в ДК не се ползва. Макар че ми бе по-удобно друг вариант-
не може. Големи неудобства имахме с това изискване, да не се разпростирам сега, нямо смисъл. Случвало ми се е и в електронен магазин за парцали. Нищо не купих, но приемаха само КК. Някакви китайски стоки бяха. На малкия едни игри на компютър- покупка на герой ли беше, на оръжие ли, не помня. Глупост някаква. Не купих, за такова стотинка не давам, но може само с КК. Хлапе ми е предлагало пари за такава покупка, понеже то нямало КК. Отказах, разбира се. Не ми се връзва здрав пръст.
Виж целия пост
# 198
а с бг дебитна се чака около 2 дни.

Няма такава причинно-следствена връзка.
Виж целия пост
# 199
Именно, повечето търговци работят с Paypal, който си работи перфектно с дебитни карти...
Но се оскъпява, защото има такса.

Няма такса при покупки с PayPal.

Judy, я не ми говори на "една госпожа"! За рентакар е напълно възможно, но далеч не всички компании отказват. Причините на тези, които отказват е свързана с нещо със застраховката. Китайският магазин е глупав пример, но вземи поясни коя авиокомпания ти е отказала билет с дебитна карта, защото ти написа, че и това е една от причините да притежаваш кредитна.
Виж целия пост
# 200
Нз защо е по-бързо с кредитната, но на мен потвърждението с КК ми идва до минути, а с бг дебитна се чака около 2 дни.

За коя самолетна компания става въпрос?
В случая беше с Уиз. Уиз отказа една Бг дебитна, майка ми опита с втората дебитна и след около 2 дни и нз колко часа, т.е. на третия работен ден, получи потвърждение. Успоредно с това, аз резервирах с КК полет на Уиз и имах потвърждение за плащане след минути.

Който иска да вярва, няма да се карам с никого, ако не вярва.
Виж целия пост
# 201
Може би е имало някакъв проблем тогава. Летели сме няколко пъти с Уиз, винаги плащаме с дебитна карта и сме получавали потвърждение веднага.
Виж целия пост
# 202
Именно, повечето търговци работят с Paypal, който си работи перфектно с дебитни карти...
Но се оскъпява, защото има такса.

Няма такса при покупки с PayPal.

Judy, я не ми говори на "една госпожа"! За рентакар е напълно възможно, но далеч не всички компании отказват. Причините на тези, които отказват е свързана с нещо със застраховката. Китайският магазин е глупав пример, но вземи поясни коя авиокомпания ти е отказала билет с дебитна карта, защото ти написа, че и това е една от причините да притежаваш кредитна.

"Госпожо" е нормално обръщение, "госпожа" - нормална и необидна дума. Подходяща за теб в случая. "Госпожице" ми се струва по-неуместно.  Simple Smile
Скрит текст:
Твоето поведение тук е на границата на нормата. Обиждаш без повод, нападаш от нерви и лично отношение. Нивото става ниско, затова лично към теб се обръщам само сега и то в скрит текст, за да не спамя по темата. Останалото ми участие обвръзвам изцяло с темата, поддържайки нормален тон от уважение към останалите участници.
Ето, давам и линк към конкретния си пример от вчера:
http://koli.esky.bg/DriverExtras.do?showdeexp=1
Цитат
Кредитни Карти
Основният водач трябва да представи Кредитна карта на свое име, при вземане на автомобила. Картата трябва да има достатъчна наличност, за да покрие франшизата/ депозита (които ще бъдат блокирани на картата за продължителноста на наема). Картата също ще бъде нужна ако се налага да се заплатят местни такси, допълнително оборудване и други допълнителни покупки направени на гишето при доставчика.
Тази компания няма да приеме предплатени, с презареждане или виртуални дебитни карти – или карта, на която не са повдигнати съответните символи ("релефна").
American Express MasterCard Visa
Дебитни карти

Пари в брой и дебитни карти не се приемат.
Изрично казах, че най-прясната ми случка е от рентакар. Т.к. ми е от миналото лято.
Тази година, както виждам сега при проверката, е същото, като миналата.
Въобще не се каня да ровя какви магазини за парцали съм търсила преди повече време и какви игри е ползвал малкия, за които ме е молил да му купувам герои ли беше, оръжия ли, не помня какво.
Факт е, че не  навсякъде ДК върши работа.  Peace Като препатила /т.к. на летището се случи проблем в тази връзка, който, слава Богу се реши навреме/ просто предупреждавам. Въобще не се каня да споря. Давам и линк - който иска - чете.
...
Тук ще споделя и нещо в обратната насока. Миналата седмица имах проблем пък с плащане в магазин с кредитна карта. Исках да закупя нещо на промоция с такава, но управителката на магазина ми каза лично, че при такова голямо намаление /при което на практика обектът е без печалба за съответната стока/ политиката на магазина била да не приема плащане с КК, т.к. продавачът заплащал някаква голяма такса и ставали на загуба при всяка подобна продажба. Там пък ми приеха плащане в брой /можеше и с дебитна карта по думите на жената, но аз имах в брой и предпочетох така/.
Не съм се интересувала до сега защо е така, за първи път ми се случи.

Виж целия пост
# 203
ни предлагаха оферти за кредитни карти, едва ли не ни молеха, ..
Благодаря, кукумицинка!

В Австрия като че ли въобще не ти дават зор за кредитна, а и ти е вързана с банковата сметка.
Изкарах си заради пътуванията в чужбина и никога досега не съм съжалила, но "погасяването" става автоматично от сметката и не зная дали изобщо или при какви обстоятелства можеш да минеш на минус.

За децата бих извадила кредитна при същите обстоятелства - пътуване/престой в чужбина.

При нас в заведения искат определен минимум, ако плащаш с кредитна.
По пазарчета и малки търговии сигурно също.
Виж целия пост
# 204
да се опитам да обобщя от личния си опит на картодържател:

1. за поддръжка на кредитна карта в България има годишна такса - около 40-50 лв. не е безплатно удоволствието да имаш КК. да допълня, че от скоро при плащане с КК в чужбина, някои банки въведоха такси - тоест, в чужбина в момента ти е по-изгодно да плащаш в брой.

2. ако човек погасява задълженията по КК в рамките на безлихвения гратисен период - единствената разлика между КК и ДК е в т.н. Cashback бонус, който някои банки дават. той обикновено е в такъв размер, че при силно активно пазаруване и плащане само с КК е достатъчен да ти покрие годишната такса. тоест - не е кой знае какъв стимул. а и постоянно го намаляват банките...

3. има огромна психологическа разлика между това да плащаш в брой, с налични банкноти или с карта! казвам го от личния си опит. когато ти се прииска да купиш нещо, ако плащаш в брой, може да нямаш в момента налични пари и тогава просто покупката се отлага, а най-често и изобщо пропада - защото не ти е била наистина нужна тая покупка. ако можеш винаги да купиш с кредитната карта, нямаш никакви задръжки, освен силата на волята, която често изневерява. възпиращо въздействие за излишни покупки оказва и самият вид на количеството банкноти, с които се разделяш при покупката, както и намаляващият брой банкноти в портфейла ти. ако не държиш пари в брой, не следиш така директно и визуално как ти намаляват парите от харчене. всичко това го виждам при себе си, а съм зрял и разумен човек, расъл и възпитаван в едно по-стиснато време и с пари в брой.

4. в България няма никаква потребност да имаш КК, ако ще погасяваш задълженията веднага - тоест, ако имаш пари и не ти трябва кредит. ДК върши същата работа. Единствената причина, поради която в крайна сметка се налага понякога човек да има КК, е покупка на самолетни билети, хотелски резервации, онлайн покупки - макар че и там все повече се приемат равнопоставено и дебитните карти, които също масово вече имат защити, лимити и застраховки.

5. на тийнейджър КК абсолютно за нищо не му е нужна.
Виж целия пост
# 205
Разликите между кредитните и дебитните карти беше много по-голяма, когато банките раздаваха дебитни карти без никакви такси, в момента има разлика, но не е голяма, примерно  за Мастъркард плащам 39 лв на година, а за Маестро - 12 лв.
При КК няма такси за плащане, а при Маестро има 15 стотинки в БГ...мисля, че има вече дебитни карти , които вършат работа почти като кредитните, но не знам детайли.

Голям плюс при КК е, че има бонус схеми при някои банки и ако харчиш достатъчно си покриваш всички такси, дори може и да изкараш някой лев...Въпреки че и тези бяха значително намалени последните години...

Но всеки платежен инструмент върши работа, когато се ползва от интелигенти хора...ако не - печели банката.
Виж целия пост
# 206
В този смисъл една от най-показателните реклами май беше точно на КК, не помня на коя банка, в която героинята влиза в магазин, продавачката се приближава и героинята с увесен нос казва нещо от сорта "само гледам", и естествено тов бива последвано от осъдителния поглед на продавачката. Идеална реклама с идеална илюстрация на посланието и целта на КК, включително на емоционално ниво, и много добре описано от Джам. Много от покупките отпадат, ако КК не ти е удобно под ръка, а те най-често отпадат, защото е било импулс за притежание на момента, който допълнително се подсилва от наличието на КК и съответно бонус-точките.  И ако се замисли човек колко покупки е направил импулсивно и дали би ги направил, ако не се разплащаше с КК, а в кеш, сметката вероятно щеше да е неприятна. Който не вярва, нека да си направи експеримент  и известно време да се разплаща само в кеш един месец примерно, и да сравни разходите с плащането с КК за месец. И дали "бонусът", който щеше да получи към КК като точки, стойност на кешбек и т.н. си отговарря на похарченото, т-е- дали бонусък си е заслужавал.
И отнесено към темата за 14-годишните, да обясни после как точно притежаването на КК учи децата на финансова дисциплина.
Виж целия пост
# 207
...
3. има огромна психологическа разлика между това да плащаш в брой, с налични банкноти или с карта! казвам го от личния си опит. когато ти се прииска да купиш нещо, ако плащаш в брой, може да нямаш в момента налични пари и тогава просто покупката се отлага, а най-често и изобщо пропада - защото не ти е била наистина нужна тая покупка. ако можеш винаги да купиш с кредитната карта, нямаш никакви задръжки, освен силата на волята, която често изневерява. възпиращо въздействие за излишни покупки оказва и самият вид на количеството банкноти, с които се разделяш при покупката, както и намаляващият брой банкноти в портфейла ти. ако не държиш пари в брой, не следиш така директно и визуално как ти намаляват парите от харчене. всичко това го виждам при себе си, а съм зрял и разумен човек, расъл и възпитаван в едно по-стиснато време и с пари в брой.
...
5. на тийнейджър КК абсолютно за нищо не му е нужна.
Съгласна съм, особено с тези два пункта.
Върху третия съм мислила и съм обсъждала с редица познати, които са на същото мнение, вкл. работещи в банки.
При пари в брой харчим в пъти по-малко и купуваме по-"трудно".  Simple Smile
Виж целия пост
# 208
Щом ще обобщаваме:

1.Безкешови разплащания, по-голяма сигурност, по-малък риск от кражба или загуба
2. Бързо възстановяване на КК при измама, кражба или загуба, без да се налага да плащаш транзакции, които не си направил
3. Няма такса за поддръжка, напротив - има кешбек и постоянно ти увеличават лимита
4.Плащам абсолютно навсякъде с нея, дори да си купувам едно кафе
5.Самата карта има застраховки - примерно при наем на кола, покупка на ваканции, самолетни билети и т.
6. Има много карти с гратисен период - примерно 6 месеца до година и половина , не плащаш абсолютно нищо в този период. Еди вид безлихвен заем.
7. За дете - научава го как се ползват карти и че трябва да харчиш само колкото можеш да си позволиш. Да може да си прави сметката.
8. Финансова дисциплина - да можеш да осъществяваш самоконтрол - примерно ако имаш 10 000 в картата да не ги издухаш за месец, защото не изкарваш 10 000 за да си ги платиш на следвашия месец. И тези неща е добре да започнат да се прилагат от ранна възраст.
9.Покупки он-лайн с утвърдени карти - мастър, виза и т.н.
Виж целия пост
# 209
А защо пусна темата, щом вече имаш мнение и решение? очевидно още преди пускането на темата си решила, че за 14-годишно е ок и ще направиш такава карта за детето си. Търсеше поотвържвение, някой да ти изръкопляска ли? Или да потуши и последните следи от съмнение?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия