Елда? Казват, че е царицата на отслабването! Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню. Произхожда от Азия, но вече се отглежда и в Европа, Северна Америка и в страните от бившия СССР.
Елдата е кафяво звънце с формата на ръбест лешник и големината на леща. Тя е традиционна руска храна, Можеш да я намериш в магазините за диетични храни. Килото е малко над 3 лева. На англейски е “buckwheat”, а на руски - “гречиха” (или “гречка”).
Латинското й име е Fagopyrum представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се няколко вида елда: Fagopyrum cymosum - многогодишна елда, Fagopyrum esculentum - обикновена елда и Fagopyrum tartaricum - татарска елда.
Малко история:
За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След като започва масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.
Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особен почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.
Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното - тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот.
Източник: http://www.bb-team.org/articles/3823_chuvali-li-ste-za-elda#ixzz1bnRx9I4z
Състав:
В 100 гр. продукт:
калоричност- 329 кКал
белтъчини-12,6 г
въглехидрати-68 г
мазнини-2,6 г
баластни в-ва-16,8 г
калций-114 мг
желязо- 3,9 мг
Елдата съдържа много белтъчини, които се усвояват добре. Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Затова е много полезна за активно спортуващите. Богатото съдържание на желязо, калций, калий, йод, фосфор, цинк и други минерали я прави незаменим “продукт на красотата”. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. В нея има също органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамини А, С, РР, P и от групата В в балансирано съотношение. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене. Помага за остеопороза, слабост и анемия и действа укрепващо за нокти и коса!
Несъмнено елдата е много ефективна при отслабване. Особено в съчетание с мляко, тъй като заедно подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Поредният куриоз! Родината на елдата е Индия, най-популярна е в Русия (там е наричана гречка), но най-добрата диета с елда е разработена от шведски диетолози. Колко време ще я спазвате, зависи от килограмите, които искате да свалите. Самата диета е добре балансирана, нормализира обмяната на веществата и е особено подходяща за студения сезон.
Шведска диета с елда
Понеделник
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 100 г кашкавал, салата от домати, червени чушки и лук, 1 чаша топло прясно мляко
Вечеря: 3 варени картофа, 200 г варено настъргано цвекло, подправено с нискомаслена сметана, 1 филийка пълнозърнест хляб
Вторник
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 250 г варена риба, 2 варени картофа
Вечеря: 1 зелева салата, 1 варено яйце, 1 чаша топло прясно мляко
Сряда
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 60 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб
Обяд: 250 г печено пиле, 1 салата от зеленчуци по избор, 1 чаша сок от ябълки
Вечеря: 150 г картофено пюре, 80 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша топло прясно мляко
Четвъртък
Закуска: 1 чаша сок от ябълка, 2 препечени филийки пълнозърнест хляб
Обяд: 1 купичка каша от елда, 1 малко парче варено телешко месо, 2 портокала
Вечеря: 100 г варен ориз, 150 г салата от домати, лук и олио, 1 чаша топло прясно мляко
Петък
Закуска: 1 чаша плодово кисело мляко, 1 портокал
Обяд: 1 пилешка пържола на скара, 100 г варени картофи, 1 чаша чай
Вечеря: 1 ябълка, 1 грейпфрут, 1 чаша портокалов сок
Събота
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 150 г варени картофи, 150 г варено телешко месо, 1 ябълка, 1 портокал
Вечеря: 100 г варен ориз, 1 зелева салата, 1 грейпфрут
Неделя
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 150 г варен ориз
Обяд: 200 г варена или печена риба, 100 г варени картофи, 1 ябълка, 1 чаша портокалов сок
Вечеря: 1 пилешка пържола на скара, 1 салата от сезонни зеленчуци, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша сок от ябълка
И няколко интересни рецепти:
Започвеме с ПАЛАЧИНКИ!
ЕЛДОВИТЕ ПАЛАЧИНКИ на tania6
230 г брашно от елда
500 мл растително мляко (соя,ориз,бадеми)/става и вода
40 мл олио
сол по желание (аз не слагам сол,а канела)
правят се като стандартните,но трябва да са много тънки!
МАСЛЕНКИ С ЕЛДА на tania6
200 г брашно от елда
120 г пшеничено брашно
100 г нерафинирана захар (тук и казват рападура)
4 жълтъка
150 г масло, но аз ще сложа или бадемово пюре или сусамов тахан
месите,печете,ядете (не всичко наведнъж Mr. Green)
КЮФТЕТА С ЕЛДА:
За 8 кюфтета стандартен размер
1 ч.ч. елда
2 ч.ч. вода
подправка за кайма 1 малка глава лук или 1 стрък зелен лук
Елдата се сварява във водата докато зърната се разпукнат хубаво - 15-20 мин.
Изплаква се много добре под студена вода. Пасира се с малко вода без да се цели съвършено гладка смес. Сушените заленчуци се слагат в много малко вода няколко мин. на огъня, колкото да си пуснат ароматите. Прибявят се към пасираната елда, слага се нарязания наситно лук и другите подправки.
Разбърква се добре и се оформят кюфтета като за скара, които се пекат 20-25 мин при 200С (аз ги пека върху хартия за печене)
Готовите кюфтенца могат да се полеят с някакъв сос с чесън - много добре се получава или само с малко зехтин и счукан чесън.
ЗАДУШЕНА ЕЛДА
Половин чаена чаша елда се сварява с 1 чаена чаша вода. За да е сварена, зрънцата трябва да се разпукат. Аз я обичам неразварена, но ако я оставите малко на котлона и добавяте по мъъъничко вода, ще се развари, на някои хора така им е по-вкусна.
Вадите, изцеждате от водата в гевгир и я измивате със студена вода Ако не я измиете, после може да нагарча леко. На дъното на съд разтопявате малко масло, може и със зехтин, изсипвате сварената елда, бъркате и оставяте на тих огън да се позадуши с мазнината. Бъркате непрекъснато, щото залепва и загаря.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги. Отиват си следните подправки - мащерка, майорана, риган. Може също да се пробва и с чубрица
ЕЛДА С ПРАЗ ИЛИ ЛУК И МАЩЕРКА
Сварявате си елдата, както е описано по-горе. На дъното на сух, горещ съд изсипвате ситно нарязания лук или праз (аз обичам повечко да има)и бъркате бързо, за да се отдели водата на зеленчука и да не залепне. Като се позадуши в собствения си сок,добавяте малко масло или зехтин и пак бъркате за да се задуши лука в мазнината, понеже има сок не се пържи. Добавяте сварената елда и накрая си слагате мащерката.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги.
ЕЛДА СЪС СИРЕНЕ
Към задушена в масло елда се добавя сиренето и се бърка на топло, за да омекне.
ЕЛДА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Задушавате нарязаните на ситно зеленчуците в зехтин. Те могат да бъдат - моркови, тиквички, броколи, царевица, целина, чушки, праз, лук, или микс от всичко това.
Добавя се сварената в зеленчуков бульон елда
ЗАПЕКАНКА С ЕЛДА
Елдата се вари в съотношение 1:3 в подсолена вода .
Слагаме 3 големи чаши вода и малко сол да заврят и добавяме измитата елда- 1 голяма чаша. Варим около 20 минути, като разбъркваме периодично, след това махаме от огъня и оставяме да се задуши още около 10 минути. В малко масло или олио запържваме 1 малка глава лук и около 150 грама гъби, измити и нарязани на филийки. Добавяме същото количество сварено пилешко месо, нарязано на кубчета и пържим още няколко минути. В оригиналната рецепта нямаше пилешко, но аз имах останало от друго ястие и добавих, стана доста добре. Посоляваме, подправяме с черен и червен пипер и махаме от огъня. В тавичка (аз използвах йенската тенджера без да захлупвам) слагаме сварената елда на дъното, разстиламе отгоре гъбената плънка. Режем голям домат на кръгчета и редим върху плънката. Разбиваме малка кофичка заквасена сметана (използвах "На баба" и сложих половината кофичка) със съвсем малко вода и заливаме върху доматите. Покриваме с настърган кашкавал и пъхваме в загрятата фурна за около 20 минути, колкото да се запече кашкавала.
САЛАТА С ЕЛДА
1 чаша елда се накисва за 3–4 часа с 2 чаши гореща вода. След това се прибавят ситно нарязан зелен лук и всякакъв вид зеленчуци според сезона и Вашия вкус, които могат да бъдат сурови или задушени на пара. Овкусете със зехтин, сол, магданоз, по желание и прясно изцеден лимон.
КЮФТЕНЦА ОТ ЕЛДА И ИЗВАРА
1 чаша елда се вари в 2 чаши вода. След това се прибавят 150гр извара, 2 яйца, 1/2 ч. л. сол, чубрица, черен пипер, магданоз. Оформят се кюфтенца, овалват се в галета и се пържат в силно сгорещена мазнина, или се пекат в силна фурна до зачервяване.
МЮСЛИ ОТ ЕЛДА
1 чаша елда се накисва за 3-4 часа с 2 чаши гореща вода. След това се прибавят 50 гр предварително накиснати стафиди, 50 гр орехи. Доовкусява се с мед, канела и кокосови стърготини.
ХЛЯБ ОТ ЕЛДА
http://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/15/flat-rye-bread/
направен е с ръжено брашно, но може и с брашно от елда
ПАСТЕТ ОТ ПРОСО ИЛИ ЕЛДА
Една кафена чаша елда или просо се сварява добре, изсипва се в купа, удобна за бъркане, и се смесва с 2 супени лъжици прясно краве, сусамово, фъстъчено или друг вид масло според поносимостта и ситно нарязани 1 малка глава лук, див чесън, копър и соли и се пасира с миксер до получаване на гладка маса. По желание и според поносимостта може да се добавят 1-2 варени яйца и 1 чаена лъжичка горчица.
ПЪРЖЕНКИ ОТ ЕЛДА
300 г сварена елда
100 г брашно от елда
150 мл пресно мляко
1 яйце
подправки
правят се като кюфтета и се пържат
ПАСТЕТ ОТ ПРОСО ИЛИ ЕЛДА
Една кафена чаша елда или просо се сварява добре, изсипва се в купа, удобна за бъркане, и се смесва с 2 супени лъжици прясно краве, сусамово, фъстъчено или друг вид масло според поносимостта и ситно нарязани 1 малка глава лук, див чесън, копър и соли и се пасира с миксер до получаване на гладка маса. По желание и според поносимостта може да се добавят 1-2 варени яйца и 1 чаена лъжичка горчица.
СУПА ОТ ЕЛДА
Една кафена чаша елда сесварява в около ½ л посолена вода заедно с 1 глава лук, 2 моркова, малко целина, 3-4 пресни гъби печурки и 2-3 скилидки чесън. Зеленчуците могат да се варят нарязани на ситно или след сваряване да се пасират с миксер. Когато всичко омекне, супата се подправя със ситно нарязан магданоз, джинджифил, босилек, майорана и/или други подправки на вкус.
САЛАТА ОТ ЕЛДА
Само се накисва за няколко часа и като се прибавят лук, магданоз, сол и кисело мляко. Много подходящо е за гости.
ХЛЯБ ОТ ЕЛДА
400 г брашно от елда
1 к л суха мая (може бакпулвер ,ако бързате)
1 к л сол (ако желаете)
400 мл вода
Няма глутен и за това няма нищо общо с познатото ви тесто за хляб!
По- скоро е като кексово тесто.Не трябва да се пече в кексова форма или тава,а в малки форми(за мъфини) или направо слагате с лъжица от сместа върху хартия за печене.
Когато е с мая,естествено трябва да втаса(не съм опитвала с мая)
Много от рецептите са събирани от нета. Извинявам се, ако някой си познае нещо, но не е отбелязан източника.
Вече на пазара се предлагат много продукти на различни фирми. Ето някои от артикулите, които се срещат по магазините:
****
Други линкове :
http://celiakbg.blogspot.com/search/label/%D0%B5%D0%BB%D0%B4%D0%B0 - чудесни рецепти с елда!
http://www.zemianazaem.com/archives/category/recipe/%D1%85%D0%BB … D0%B8%D1%87%D0%B8 - страхотни неща като идеи, които могат да се осъществят и с елда!
http://nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view … itno&Itemid=5
http://www.az-jenata.bg/article/11473/Vsichki-retsepti-s-elda-na-edno-myasto/
http://nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view … pti&Itemid=41
http://www.bb-team.org/articles/3823_chuvali-li-ste-za-elda#axzz1av2gFCxO
http://www.ua.all.biz/bg/g966918/ - МЕД ОТ ЕЛДА!!!
Дори нещо съвсем нетрадиционно, но изглежда изискано: http://www.---bez---spam---.com/2011/06/nemiroff-vodka.html
http://desilifestyle.net/2010/12/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2% … 0%BB%D0%B4%D0%B0/ - крекери от покълнала елда
http://dobrohran.org/index.php?route=product/product&product_id=49 - и още крекери
http://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%82%D0 … %BB%D0%B8%29.2279 - спагети от елда
http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/10/blog-post.html - симпатични кексчета
http://www.veganskirecepti.com/archives/207 - чудесни рецепти има и тук
http://vkuhniata.wordpress.com/2010/05/27/gluten-free-sugar-free-cookies/ - бисквити с елда и без захар
Предишната тема:
Диета с гречка (елда) - 1 част
Диета с гречка (елда) - 2 част