Защо сладкишите ми не се получават?

  • 4 816
  • 26
Спазвам точно рецептите,прочетох всичко,което сте писали за печенето и пак не стават SadИмам голямо желание,но...каквото и да направя,за десерти става въпрос,все нещо не се получава SadВ началото бухват,а после спадат наполовина,понякога са изпечени отвътре,друг път глетави? EmbarassedМоля,някой да ми помогне и да ми подскаже къде греша,печката ми е Gorenje и пека на вентилатор,защото така пише в упътването,че се пекат сладкиши и кексове!Благодаря предварително за помощта! Grinning
Виж целия пост
# 1
1.Фурната трябва да е предварително загрята.
2.Първите 20-30 минути не се отваря,след това се намалят градусите и продължаваш да печеш
3.Проверяваш с клечка и когато по нея няма нищо тогава е готов.
Ако отгоре се е запекъл ,а вътре не е слагаш фолио или хартия за печене отгоре и продължаваш да печеш до пълна готовност.
Виж целия пост
# 2
Отваряш ли фурната, докато печеш?
Виж целия пост
# 3
Не отварям фурната,докато пека!Спазвам и четирите правила Cry,които си написала Снежи,благодаря!И аз затова се чудя,защо не става?
Виж целия пост
# 4
Всичко ли разбиваш с миксера?
Има рецепти в които белтъците се бият отделно и после при смесването с друга смес не е нужен вече миксерът...
Или пък, захарта не е добре разбита, това най-често става причина за "стиклянето" на сладкишите или по-голямото й количество при неспазване на мерките в дадена рецепта.
Аз никога не включвам предварително фурната да загрее, а поставям в студена фурна да пека/особено сладкишите/.
И в указанията за ползване на вентилатора на моята печка пише да се ползва при печене на сладкиши и кейкове, но не го включвам, и според указанията се пекат на 200-210*С, но аз ги пека на 170* и стават хубави и пухкави.
Виж целия пост
# 5
Аз от майка знам принципа на печене на сладкиши. По нейно време нямаше вентилатори в печките  Flutter. Та първо винаги пускам само долния реотан на около 200 градуса. Когато сладкишът се вдигне, обикновено след около 30 минутки, като разбира се зависи от сладкиша, тогава включвам горния реотан на 200, а долния го намалявам на около 150, просто да поддържа температурата отдолу, но не и да пече силно. След около 10-на минутки, сладкишът е изпечен, познава се и по зачервената коричка, а ако се съмняваш проверяваш с клечката за зъби (баба проверяваше с клечка от метлата  Laughing).
Когато се сложи сладкишът в силно загрята фурна, то температурата го грабва и го запечатва отгоре, без да му дава шанс да се повдигне и често пъти вътре остава, както казваш, глетав.
Има фурни без отделен контрол на горен и долен реотан (мойта сега е такава), тогава задължително покривам тавата с фолио и го махам, чак когато се повдигне. Иначе за отварянето на фурната вече са ти го писали.
Успех ти желая!
Виж целия пост
# 6
Ето това е моята тайна на успеха Peace


[/size]Аз от майка знам принципа на печене на сладкиши. По нейно време нямаше вентилатори в печките  Flutter. Та първо винаги пускам само долния реотан на около 200 градуса. Когато сладкишът се вдигне, обикновено след около 30 минутки, като разбира се зависи от сладкиша, тогава включвам горния реотан на 200, а долния го намалявам на около 150, просто да поддържа температурата отдолу, но не и да пече силно. След около 10-на минутки, сладкишът е изпечен, познава се и по зачервената коричка, а ако се съмняваш проверяваш с клечката за зъби (баба проверяваше с клечка от метлата  Laughing).
Когато се сложи сладкишът в силно загрята фурна, то температурата го грабва и го запечатва отгоре, без да му дава шанс да се повдигне и често пъти вътре остава, както казваш, глетав. Има фурни без отделен контрол на горен и долен реотан (мойта сега е такава), тогава задължително покривам тавата с фолио и го махам, чак когато се повдигне. Иначе за отварянето на фурната вече са ти го писали.
Успех ти желая!
Виж целия пост
# 7
Спазвам точно рецептите,прочетох всичко,което сте писали за печенето и пак не стават SadИмам голямо желание,но...каквото и да направя,за десерти става въпрос,все нещо не се получава SadВ началото бухват,а после спадат наполовина,понякога са изпечени отвътре,друг път глетави? EmbarassedМоля,някой да ми помогне и да ми подскаже къде греша,печката ми е Gorenje и пека на вентилатор,защото така пише в упътването,че се пекат сладкиши и кексове!Благодаря предварително за помощта! Grinning
Привет! Има едно правило за печене на какъвто и да е сладкиш или блат . Първо фурната трябва да е предварително загрята. Второ, при с лагането на сладкиша да се пече, фурната се оставя само на долен реотан, като се намалява до 200`л Трето- като се "отлепи" отстрани сладкиша,вече е дошло времето да се вкючи и горния реотан,като може да се намали фурната с още 50`.
Изпечен по този метод, сладкишът не остава теклав в средата, не спада ( пандишпаниното тесто е цар на тоя номер- като печеш бухва, а като извадиш от фурната- спада) и резултатът е винаги задоволяващ!
Успехи!
Виж целия пост
# 8
Моята печка също е Горенье. Печи сладкишите на второ ниво (отдолу нагоре) на 170-180 градуса. Фурната нагрява толкова бързо, че няма значение дали слагаш тавата в сгорещена или в студена фурна.

Вадиш, когато сладкиша се отлепи от стените на съда.
Виж целия пост
# 9
Благодаря за съветите на всички!Печката няма отделно да се включва само горния или долния реотан,какво да правя?
Моята печка също е Горенье. Печи сладкишите на второ ниво (отдолу нагоре) на 170-180 градуса. Фурната нагрява толкова бързо, че няма значение дали слагаш тавата в сгорещена или в студена фурна.

Вадиш, когато сладкиша се отлепи от стените на съда.
Така правя и като го извадя спада SadА в колко голяма тава печеш?С кексовете нямам този проблем? Thinking
Всичко ли разбиваш с миксера?
Има рецепти в които белтъците се бият отделно и после при смесването с друга смес не е нужен вече миксерът...
Или пък, захарта не е добре разбита, това най-често става причина за "стиклянето" на сладкишите или по-голямото й количество при неспазване на мерките в дадена рецепта.
Аз никога не включвам предварително фурната да загрее, а поставям в студена фурна да пека/особено сладкишите/.
И в указанията за ползване на вентилатора на моята печка пише да се ползва при печене на сладкиши и кейкове, но не го включвам, и според указанията се пекат на 200-210*С, но аз ги пека на 170* и стават хубави и пухкави.
Не разбивам всичко с миксера,а както е указано в рецептата!За захарта,не мога да кажа Thinkingимаш впредвид да не хруска,нали?Аз също пека на 170 градуса,а като не е на вентилатора,на кое печеш?
Виж целия пост
# 10
1.Фурната трябва да е предварително загрята.
2.Първите 20-30 минути не се отваря,след това се намалят градусите и продължаваш да печеш
3.Проверяваш с клечка и когато по нея няма нищо тогава е готов.
Ако отгоре се е запекъл ,а вътре не е слагаш фолио или хартия за печене отгоре и продължаваш да печеш до пълна готовност.


Като спазваш тази инструкция, но с уговорката без вентилатор всичко ще е наред.
Т.е печи си на двата реотана а вентилатора можеш да го пуснеш към края на печенето, но трябва да следиш да не изгори.
Аз така правя с моята печка Gorenje
Успех bouquet
Виж целия пост
# 11
имаш впредвид да не хруска,нали?Аз също пека на 170 градуса,а като не е на вентилатора,на кое печеш?
Да, захарта трябва да е изцяло разтворена, да няма кристалчета от нея в сместа.
Пека без вентилатор, правя си и двата реотана на 170*С и пека на второто ниво от долу нагоре.
Виж целия пост
# 12
А пък аз не пека сладкиши с вентилатор - от опит мога да кажа, че не ми се получават. А пък толкова бях ентусиазирана, когато купихме печката.
Пека и на двата реотана - на моята се включват едновременно и двата, не мога да включа само единия. Но пека с 20-30 градуса по-ниска температура, отколкото е написано в рецептата. Иначе наистина се запечатват отгоре и не могат да бухнат.
Но и на мене кексовете не винаги ми се получават. И то по рецепти, по които съм правила поне 20 години. Е, нямам обяснение. Накрая реших, че вината е в брашното.
Виж целия пост
# 13
A какъв набухвател ползваш основно?
Ако е някой несполучлив или с изтекъл срок на годност - нищо чудно да не си доволна от резултата.....

Апропо аз винаги пека сладкиш в предварително сгорещена фурна с едновременно включени и горен и долен реотан и не съм имала случаи на "запечатване" и "глетавост"!
Виж целия пост
# 14
А пък толкова бях ентусиазирана, когато купихме печката.
Пека и на двата реотана - на моята се включват едновременно и двата, не мога да включа само единия. Но пека с 20-30 градуса по-ниска температура, отколкото е написано в рецептата. Иначе наистина се запечатват отгоре и не могат да бухнат.
Но и на мене кексовете не винаги ми се получават. И то по рецепти, по които съм правила поне 20 години. Е, нямам обяснение. Накрая реших, че вината е в брашното.
Говоря точно за същото нещо!А бршното го пресявам,затова реших ,че е от печката.С Раховеца,нямах такива проблеми! ooooh! newsm78
A какъв набухвател ползваш основно?
Ако е някой несполучлив или с изтекъл срок на годност - нищо чудно да не си доволна от резултата.....

Апропо аз винаги пека сладкиш в предварително сгорещена фурна с едновременно включени и горен и долен реотан и не съм имала случаи на "запечатване" и "глетавост"!
Набухвателите,които използвам са на Д-р Йоткер и винаги проверявам срока на годност!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия