За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 93 426
  • 754
# 540
Имам много хубава рецепта за салата от зелен боб.
Виж целия пост
# 541
Здравейте майстори, имам питане за зелен фасул за буркани,но без предварително бланширане?Как точно да процедирам...

Здравей! Аз лично не съм правил, вкъщи недолюбват зеления боб.
Но имам записана рецепта от баба ми, лека й пръст. Тя го консервираше в буркани и съхраняваше в мазето /изба/.
За 1 кг зелен фасул с меки шушулки трябват около 120 г сол.
Фасулът се измива и подсушава. Буркан тип омния се слага сол на дъното. Реди се плътно пласт нарязан на дребно фасул, след което се соли. Така докато свършат продуктите. Най отгоре трябва да има пласт сол. Загъва се плътно с пергамент и се съхранява на хладно и тъмно място. Преди употреба се изплаква обилно, а ястието не се соли. Не съм я изпробвал, но ястията на баба, където правеше с този боб - да.
Оставям на теб да решиш, дали да изпробваш написаното. Успех!
Виж целия пост
# 542
Имам голяма молба към майсторите на консервирани тиквички как да ги приготвя че да мога да ги ползвам като заготовка за готвене на зима

За 1 буркан тип "Омния" - 1.2 л трябват 500 г тиквички нарязани на кубчета или кръгчета, 1 с.л. /20г/ сол, 1 с.л. захар, 70 мл оцет, 3 стръкчета пресен копър, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. семена на кориандър.
Подреждаш тиквичките в буркана, като между тях слагаш подправките, после оцета, захарта и солта. Напълваш със студена вода догоре, запечатваш и стерилизираш 40 минути. Над водата в буркана не трябва да има тиквички!
Виж целия пост
# 543
Здравейте майстори, имам питане за зелен фасул за буркани,но без предварително бланширане?Как точно да процедирам...

Нарязвам зеления фасул и го претривам със сол.  Оставям го така за една нощ. На следващия ден пълня бурканите, като притискам добре и варя 2ч. от завиране на водата. Когато съм прекалила със солта го изплаква леко. В буркана не добавям сол.
Виж целия пост
# 544
Мама Раче, заливаш ли с вода натъпкания зелен фасул или той успява да пусне сок?
Виж целия пост
# 545
Заленият боб леко сварен във фризера става супер. Ако ще е натурален. Ако ще се прави на нещо, тогава в буркани.
 
Виж целия пост
# 546
Здравейте!
За втора година имам собствена зеленчукова градина и този път се народиха много чушки. Обаче тези, които останаха, са зелени и според мен няма за кога да станат червени. Как мога да ги консервирам според вас?
Сложих доста нарязани във фризера за супи, манджи. Сложих и за пълнене. Раздавах.Но нищо друго не ми идва като идея за в буркани.
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 547
Здравейте!
За втора година имам собствена зеленчукова градина и този път се народиха много чушки. Обаче тези, които останаха, са зелени и според мен няма за кога да станат червени. Как мога да ги консервирам според вас?
Сложих доста нарязани във фризера за супи, манджи. Сложих и за пълнене. Раздавах.Но нищо друго не ми идва като идея за в буркани.
Благодаря предварително!

По тази рецепта можете да си направите и обикновени чушки.
Виж целия пост
# 548
Мама Раче, заливаш ли с вода натъпкания зелен фасул или той успява да пусне сок?
Заливам го, да. Добре,че попита, защото съм забравила да напиша.
Понеже не мога да редактирам вече ще поста рецептата отново допълнена.
Зелен фасул в буркан за зимата.

Нарязвам зеления фасул и го претривам със сол.  Оставям го така за една нощ. На следващия ден пълня бурканите, като притискам добре, заливам с вода и варя 2ч. от завиране на водата в казана. Когато съм прекалила със солта го изплаква леко. В буркана не добавям сол. Понякога на дъното на буркана слагам домат, нарязана на ситно чушка, тиквичка и морков. Домата слагам дребен цял.
Виж целия пост
# 549
Вале, опържи с извара. Става готово ядене за когато нямаш време. Или с патладжан и морков, направи сърми със зелев лист.
Виж целия пост
# 550


По тази рецепта можете да си направите и обикновени чушки.

Благодаря! Много ми допадна рецептата,
обаче имам нещо неясно и ще помоля за помощ отново.
В рецептата пише : "След като сте напълнили бурканът с чушки налейте вода догоре. После я излейте, отнемете 125 мл , сложете оцетът захарта и солта."
Това означава, че трябва да махна 125мл и към останалата вода да добавя оцет, захар и сол? или към 125мл да ги добавя тези продукти?
Мисля да направя не в трилитров, а в обикновени буркани. Ще прочета, но май по 3 аспирина на буркан от обикновените се слагат за консервиране?

Раче, няма да имам време да варя после бурканите, иначе идеите ти са супер. Благодаря ти!
Виж целия пост
# 551
]Вале, сърмите са туршия и не вариш буркани.
https://m.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/5116-turshiya-sarmi/
Виж целия пост
# 552
Вале, това наливане и изливане на водата се прави, за да се премери точното количество вода. Тъй като трябва да добавиш 125 мл оцет за маринатата, изливаш 125 мл вода. Така останалото количество вода с оцета ще са точното количество на маринатата.
Виж целия пост
# 553
Моля за идея как да консервирам нежни, неузрели люти чушлета-върхари? Сортът е дребен, тънкостенен и мнооого лют.
С пърлене няма да остане нищо.
Виж целия пост
# 554
Вале, това наливане и изливане на водата се прави, за да се премери точното количество вода. Тъй като трябва да добавиш 125 мл оцет за маринатата, изливаш 125 мл вода. Така останалото количество вода с оцета ще са точното количество на маринатата.
Благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия