За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 93 495
  • 754
# 600
ние 37 до 30
Виж целия пост
# 601

Всяка година слагам както е написано по-горе на снимката.Киселото зеле става перфектно!Книгата е от 1978 година.
Виж целия пост
# 602
Благодаря!
Виж целия пост
# 603
И аз вчера сложих 35 г сол на 1 л вода.
Виж целия пост
# 604
Ние пък слагаме 30г обикновена сол на литър вода. Никога изънки сме нямали. Остават си супер до пролетта зелките.
Виж целия пост
# 605
Марго67, много интересна книга! Как се казва?
Всяка година се опитвам да съхраня зелки в мазето, без успех.
Виж целия пост
# 606
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_18.html
Виж целия пост
# 607
Марго67, много интересна книга! Как се казва?
Всяка година се опитвам да съхраня зелки в мазето, без успех.

     
Виж целия пост
# 608
Марго67, много интересна книга! Как се казва?
Всяка година се опитвам да съхраня зелки в мазето, без успех.




Както написах по-горе,зелето става перфектно!По същия начин правя и кисели краставички в бидонче.
Виж целия пост
# 609
Здравейте!
При цялото ми уважение, Ванко, както посочват повечето от дамите по-горе, съм на мнение, че солта се слага на количеството вода. А не както е посочено на 100кг.зеле -3кг.сол защото един бидон или каца може да събере и 70кг.зеле,(ако са средни и малки)може да събере и 50кг.зеле(ако са средни и едри). Тогава и в двата случая съдът побира различно количество вода и зелето ще е различно на сол.
СОЛТА СЕ СЛАГА НА ВОДАТА! На 10л.вода -300гр.едра морска сол. И 350 или 400гр.ако сложите ще стане, но става доста по-солено. Аз държа солта задължително да е от нашите си Бургаски солници, а не от румънските солни мини или  египетска. От тях има доста оплаквания.
Виж целия пост
# 610
Солта, от която никой около мен не е имал оплаквания, е внос от Тунис - на пакета пише с какъв произход е. Конкретно тунизийската, при нас през последния месец е поскъпнала тройно - по данни на ММ.
Българска не съм виждала много отдавна.
Виж целия пост
# 611
Разбира се, че солта се мери спрямо количеството вода. Нали е саламура и продуктът си поема от солта.

Сега гледах пликовете и моята сол е от Тунис. Аз нея я ползвам за всичко, друга сол не купувам.
Виж целия пост
# 612
Скрит текст:
Здравейте!
При цялото ми уважение, Ванко, както посочват повечето от дамите по-горе, съм на мнение, че солта се слага на количеството вода. А не както е посочено на 100кг.зеле -3кг.сол защото един бидон или каца може да събере и 70кг.зеле,(ако са средни и малки)може да събере и 50кг.зеле(ако са средни и едри). Тогава и в двата случая съдът побира различно количество вода и зелето ще е различно на сол.
СОЛТА СЕ СЛАГА НА ВОДАТА! На 10л.вода -300гр.едра морска сол. И 350 или 400гр.ако сложите ще стане, но става доста по-солено. Аз държа солта задължително да е от нашите си Бургаски солници, а не от румънските солни мини или  египетска. От тях има доста оплаквания.

Солта за зелето дадена в книгата на Д. Мантов се изчислява първо според количеството зеле. Тя се ръси върху зелките. Някои слагат солта на мястото на издълбаните кочани, но аз не го правя тъй като бях чел, че в тях се съдържа значително количество захари и витамин С. Просто го цепвам на 4-ри. Ако не се сложи сол върху зелето, се прави 5 процентов разтвор - на 10 л вода 500 г морска сол.
Навремето правех при моите родители зеле в една голяма каца. Тя събираше над 120 кг, но ние слагахме 100 кг за три семейства. При добре наредено в нея зеле, наливахме около 60 л вода, като тя стигаше над зелето. Сега го правя в бидон, на балкона. Първо измивам морската сол /понякога го правя и с обикновена, но с 4% разтвор/, заварявам водата и разтварям в нея солта. Изчаквам да изстине напълно и тогава заливам зелето.
Става като на снимката по горе. Дори се нуждае от по малко претакане и втасва по бързо.
Виж целия пост
# 613
Да , при този начин на ичисление - на килограм зеле ако се сложи 5% - ов.разтвор идва горе долу същото ако се изчислява на количеството вода - 3%
Съгласен   i_peych!✌
Виж целия пост
# 614
от толкоз приказки за зеле взех, че заложих бидончето. Simple Smile
хвана една огромна зелка и една просто грамадна, много голяма глава карфиол, кило корнишони, кило моркови и кило зелени домати.
пратиха ми една извънземна рецепта за кисело зеле, сока от което лекува рак, мерак и све насвету, та според тая рецепта сложих и една ябълка и една дюля.
целината е от градинката - с нея бях по щедра. Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия