Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Харесвате ли да ви наричат "майче"?

  • 4 331
  • 51
Преди 3 г. наша съфорумка, лекар и активист за подобряване на медицинските практики в България, направи тази малка анкета - "Има ли значение обръщението към пациентките/родителите в акушерството и педиатрията?"
https://docs.google.com/forms/d/1o-lbcBNwqLCWP076uRAqOsVD25eMty2 … zdVSJY/edit?uiv=1

Анкетата няма комерсиален или тенденциозен характер, а изцяло информационен.
Решихме да я "съживим", защото почти нищо не се е променило не само от времето, когато са писани въпросите, а и от времето, когато ние раждахме (големите ни деца са вече на 9 години).
Състои се от само пет лесни въпроса, на които се отговаря в посочената по-горе гугъл форма, без регистрация. Ще се радваме на повече отговори! Пожелавам лека бременност и прекрасни бебета на всички ви!

Виж целия пост
# 1
Пропуснах да напиша, че, разбира се, може да споделите мнението си по тези въпроси и в темата Simple Smile

А иначе след попълването на анкетата ще видите статистическата разбивка от отговори на жените, които са я попълнили преди вас.
Виж целия пост
# 2
А какво се цели като "промяна" и как ще се интитуционализира? В сми, къде ще пише, че сестрата от Педиатрията трябва да ми казва " Х", а не "У" и кой ще следи и "глобява"?
П.с. Драйфа ми се като чуя "майче".
Виж целия пост
# 3
Е, как ще се институционализира. Засега са мечти нещата, за които се говори в анкетата точно. Мисли се за обучения по комуникация и етика на медицински персонал. Много на брой малки стъпки са...

Иначе промени се извършват постоянно - в момента например се създават стаи за кенгуру-грижа на недоносените бебета в болниците, както е навсякъде по света (само не и у нас). Но с граждански натиск и без обществено финансиране е трудно, особено когато се касае за промяна на десетилетни нагласи.

Анкетата е по-скоро любопитна, отколкото полезна, особено да се видят резултатите Simple Smile Иначе предполагам, че повечето жени реагират като теб, и аз така. Но има цели 12%, на които им харесва. Не е лошо да се знаят тези неща.
Виж целия пост
# 4
Благодаря, Параход! Въпросите ми не бяха с лошо, напротив!
Виж целия пост
# 5
Не го харесвам. Меко казано Grinning
Снизходително с "лек" привкус на нахалство/наглост. С една думичка, лигав и провлачен тон се опитват да те смачкат и ужедят, че ти нещо не си в ред и това, за което питаш или изискваш е някаква нелогична приумица.
Само като чуя Майче и в главата ми изниква образа на Диди Димова Grinning
Виж целия пост
# 6
Майче все някак мога да преглътна, но като чуя първескиня и ми се обръща всичко Rolling Eyes
Виж целия пост
# 7
На мен ми е напълно безразлично, няма начин да помнят на всички жени  имената. За мен най - важното е да се погрижат добре за детето. Peace
Виж целия пост
# 8
Много се дразнех като го чуех.
Виж целия пост
# 9
Попълних анкетата и приветствам стъпките в тази насока.
Всичко тръгва от обучението на персонала.  Peace
Виж целия пост
# 10
Точно преди 9 години и няколко дни родих първото си дете, предстои ми до 2 месеца тново да мина през същото. Потрисам се, че практиките не са мръднали не само от тогава, но и откакто майка ми е раждала мен. "Майчето" е върхът на айсберга на непрофесионалното отношение.
Виж целия пост
# 11
майче, лелче, како, стринке...това са обръщения, запазени за роднини Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Била съм и в Шейново и в Майчин дом. На второто място всички ми казваха така. Възприемам го като опит за скъсяване на дистанцията. За мен беше важно бебето да е добре, а обръщението нямаше толкова значение.
Виж целия пост
# 13
Много неприятно е това обръщеие. Пренебрежително и принизяващо до "нещо", родилката или майката са никой и нищо. Все едно чувам "затворник номер...". Или като крава, те поне си имат номера, колкото и да е обезличаващо.
Виж целия пост
# 14
Не ме дразни по никакъв начин. Предполагам, че има значение и тонът, с който се казва, но просто не мога да повярвам, че някой се дразни от подобни неща.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия