Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дали количеството на кърмата ми не е достатъчна

  • 1 653
  • 2
Здравейте,
бебето ми е на 20 дни. До 16ти ден се хранехме добре - т.е. по 8 пъти на ден по около 15мин общо от двете гърди ( бебето отказва почеве или заспива и не мога да го събудя). На 05.08 ни изписаха 3150 а на 15.08 тежахме 3500гр.
Проблемът идва в последните 4 дни. Бебето яде и при леко преместване повръща млякото, раздразнително е рано сутрин и вечер, но през деня спи непробудно. През тези 4 дни нямаме нито един наакан памперс...
Давам капки против колики и пробиотик, но промяна няма.
Заключението на доктора е че кърмата не стига на бебето и то е гладно, затова не се изхожда и плаче, но аз давам 20мл с капките с шише и след това имаме 15мин яко преглъщане на храна... Възможно ли е това наистина да е проблема? И мога ли да направя нещо за да подобря положението с кърмата. Много ми се иска да си продължа с кърменето, никак не искам да давам АМ...
Друг фактор, който докторът каза че е важен е че гърдите ми не стават твърди- изобщо... и кърми и се цедя на меки гърди, а според него това значи че млякото е малко.

Благодаря
Виж целия пост
# 1
Здравейте, valiaaa!

До 16-тия ден бебето ви се е хранило по 8 пъти на ден, а след промяната по колко пъти на ден се събират? Казвате, че давате по около 20 мл с капките против колики и след това детето се храни отново около 15 мин. Т.е. през тези 15 мин на гърда то преглъща кърма?

Казвате, че последните 4 дни няма изхождане, а колко напишкани пелени сменяте за 24 часа?

Също така посочвате, че детето е неспокойно сутрин и вечер, но през деня спи непробудно. По-продължително ли спи от преди? Има ли периоди на будуване, при които е спокойно?

Мекотата на гърдите рядко може да бъде критерий за количеството кърма, тъй като те не са контейнер за съхранение на кърма. Нормално е след известен период от вереме да се успокоят и реално усещането за дискомфортно препълване и напрежение да намалее и дори изчезне. Това няма общо с произвежданото количество кърма. Евентуално може да се усети напрежение, когато е прескочено обичайното време на хранене, например с 30 мин.

Липсата на изхождане може да е сигнал, който да обърне внимание на храненето и е чудесно, че отбелязвате това. Все пак има ситуации, при които бебетата се хранят добре, получават достатъчно количество кърма и все пак се изхождат рядко. Това обичайно се случва след първите няколко седмици, но е възможно и малко по-рано да се случи. Смята се, че тъй като кърмата напълно отговаря на биологичните нужди на бебешкия организъм, тя се усвоява почти напълно от него и не остава особено много, какво да се изхвърли. Поради това някои бебета се изхождат на 3-7 дни, като когато го направят, изхождането е обилно и с обичайната консистенция и цвят. При това обаче е важно детето да не изпитва дискомфорт (спокойно коремче) и да продължи да пишка добре. За това и зададох въпроса за напишканите пелени.

Също така може да имате предвид, че някои капки против колики може да действат запичащо и да затруднят изхождането.

Ще се радвам да ми отговорите на въпросите, за да получа максимално точна представа за ситуацията Ви.

Поздрави и усмихнат ден!
Мария
ЛЛЛ Лидер-консултант по кърмене
Виж целия пост
# 2
Здравейте, първо да благодаря за отговора, защото ми е много трудно незнаейки какво да прави и гледайки детето ми е да неспокойно.
Напишкани памперси сменям по 8-10 на 24часа, и то силно напишкани + задължителното пишкане щом махна памперса.
Продължавам да държа детето само на кърма, на всеки 2,5-3 часа. Нямам против и по начесто, но графика е такъв - Мъчем се с ядене 30-40мин, 10мин спокойствие, после рев 1 час и след това спи 1 час и едвам се разсънва за следващото хранене. Споменах 15мин кърмене, но това е общо. Не 15мин на всяка гърда, а 15мин общо на двете. Друго което ми прави впечатление спрямо картинки на пози за кърмене е, че аз не я държа така. Тя просто не стой, то е дорба, бутане, ритане и в един момент просто захапва и суче. Истинско сучене усещам първите минути, след това или кърмата намаля или е възможно и просто да си ме дъвче и да не суче.
Бебето спи по-малко от преди. Още първите дни заспиваше в 12ч вечерта и се будеше чак в 5-5:30, а сега се буди в 3, в 4, в 5...храня я съвсем малко защото тя заспива, но в момента в който я преместя започва да мрънка и пищи. Това ме кара да мисля, че остава гладна и оставя гърдата защото не и пуска мляко, а не защото се е нахранила.
Изхождане имаше вчера - 1 път препълнен памперс, но страшно течно, по детето нямаше и грам изцапано, и 2ри памперс след 6 часа, вече с по-нормална консистенция.
Снощи изпробвах в часа на хранене да се изцедя, а не да я кърмя. Цедих 15мин всяка гърда, накрая нищо не пускаше, чак болка усетих, и събрах около 65мл общо. Знам че цеденето и кърменето е различно, но ако не мога да изцедя поне 90мл се притеснявам, че докторката е права и детето е гладно..
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия