Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Различно количество мляко в гърдите и дохранване

  • 2 316
  • 2
Здравейте.
Моето бебче е на един месец вече. От 10-я ден се налагаше няколко пъти да го дохранвам, защото не ми стигаше кърмата. Не дохранвах на всяко хранене, а когато видя че остава гладен. Количеството всеки път беше различно от 20 до 90 мл. С течение на времето дохранването се разреди и сега за едно или две хранения  не ми стига кърма. Кърмя го на поискване и той често суче, поне на всеки час. Рядко изкарваме до 2 часа, което води до липса на мляко за едно от храненията.
При сучене от лявата гърда, усещам бодежи в дясната, което предполагам означава че млякото слиза надолу, но се чудя защо не усещам бодежи в лявата, когато суче от дясната. В лявата гърда имам по-малко кърма и не знам как да я увелича. Пия чай на Хип, ям супи..но това не е достатъчно.
Поради коликите, докато яде се дърпа, сумти, мъчи, което му пречи на храненето и то е продължително време (поне час). Заради това връща/повръща много количеството кърма, което е изял и аз се притеснявам, че няма какво повече да му дам, защото си е изсукал млякото.
Изцеждах се в началото, за да стимулирам кърмата, но вече не го правя. Чудя се кога трябва да се изцеждам след като той суче на всеки ча- преди хранене или след хранене? Пробвала съм след хранене и събирам два три милилитра, максимум 20 мл. При това положение ако се изцедя, той няма да има какво да яде. Не знам как да постъпя с използването на помпата.
Има достатъчно количество напишкани памперси (поне 6 на денонощия) и поне два добре наакани. Притесняваме факта, че трябва да се дохранва и не мога да му насмогна на яденето. Изписаха ни 3300гр, в момента тежи 4900гр. Грамажът наистина е впечатляващ, но може би не мога да насмогна на темповете с които расте. Не знам какво да направя, за да му осигуря достатъчно количество кърма и да спра АМ?
Виж целия пост
# 1
Здравейте, Jerry_89!

По описанието на пелените и наддаването, изглежда че детето ви получава това, от което има в момента. Решението да кърмите на поискване е подходящо в случай, тъй като имате притеснения за количествата, които произвеждате и се налага да дохранване. В такава ситуация обикновено първото нещо, което се прави, е да се кърми възможно най-често, за да има добра стимулация. При вас тази мярка явно е дала резултат, тъй като казвате, че към момента при 1 или 2 хранения е нужно дохранване.

За увеличаване на кърмата, най-ефективна се смята добрята стимулация. Вие имате притеснения за произвежданото количество в лявата гърда. Може да опитате с предлагане на лявата гърда при всяко кърмене. В случай, че сега кърмите на всяко хранене и от двете гърди, може да опитате с предлагане повече на лявата гърдата. Например да започвате всяко кърмене с нея или пък да предложите на детето да посуче отново на нея, след като първо е било на лявата, а после на дясната.

В първите седмици някои деца връщат често. Обикновено това се смята за нормално и не е притеснително, когато количествата не са големи (т.е. не са повече от 1 супена лъжица). В повечето случаи това не пречи и не е от значение за количествата кърма, които детето поема.

Когато се изцежда с цел стимулиране на гърдите (т.н. доизцеждане), е препоръчително да се прави след кърменето, за да може първо детето да поеме това, от което има нужда. Освен това се смята, че бебетата стимулират гърдите значително по-добре от помпите.

Надявам се информацията да ви е полезна и да ви даде нови идеи за вашата ситуация.

Поздрави и лека нощ!
Мария
ЛЛЛ Лидер-консултант по кърмене
Виж целия пост
# 2
Благодаря много за съветите.
Реших така да направя и смятам, че имам добър резултат. Не съм дохранвала от 10 дни и той качва сравнително добре. Много съм доволна от моя напредък. 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия