Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хората по целият свят ли се промениха, или само в България?

  • 23 580
  • 294
Здравейте. Не знам как да започна темата, чудих се и за заглавието...

През последните 4-5 години съм отвратен от хората в България. Нашето общество е разкъсвано от злоба, завист и тотална простотия. Много приятели се промениха до неузнаваемост. Живеем в море от простотия, агресия и най-вече огромен стрес. Моралната криза - някои я виждат, други не, но за мен е брутална.

В същото време обаче познатите ми са на различно мнение, едните споделят моето мнение, а другите смятат че "хората по цял свят са еднакви". Както ми каза близък роднина "и в Америка да работеха за 600 лв. щяха да са същите като нас" Rolling Eyes.

Понеже никога не съм живял в чужбина, а образованието ми е такова че мога да го практикувам само в България и незабавно трябва да взема решение, какво да правя... ако трябва да опитам да се преквалифицирам... реших да Ви попитам.

В държавата в която живеете, как ви се виждат хората като манталитет. Това опростачване световна тенденция ли е, или само на Балканите? По цял свят ли хората станаха отвратителни, или не?

Благодаря предварително! С голям интерес ще прочета коментарите Ви. Може да Ви се струва тъпо, но на мен ми стана малко като фикс идея... Cry

ПП. Ако не е за тук темата администраторите да я преместят където сметнат за правилно.
Виж целия пост
# 1
Аз явно живея на друга планета, но у наше село - Младост, аз виждам само приятни и нтелигентни хора. Непрекъснато се запознавам с нови хора напоследък и все приятни. Даже нови приятели имам.
Виж целия пост
# 2
Аз  нямам много социални контакти, но не ми се струва хората да са чак толкова прости, около мен хората доста добре знаят какво искат, какво си мисли стоящия срещу тях човек и колко струва. Въобще прости хора не съм срещала отдавна. Разбира се всеки си гледа интереса и ти трябва да си наясно с това.
Виж целия пост
# 3
Светът е отражение на това, което е вътре в теб.
Виж целия пост
# 4
Светът е отражение на това, което е вътре в теб.
Не само. Понякога попадаме в неподходяща среда и неусетно се сливаме.

Последните месеци работя по отделни проекти. Консултирам един обект. Снощи се обадих и казах, че прекратявам работата си с тях. Това място е отвратително. Собственика на бизнеса се обръща към подчинените си жени с думи от сорта на (обидната на женски полов орган...няма как да я напиша). По цял ден се крещи.... Главата ме заболяваше от сумарно 5 часа седмично там. Енергията е брутално ужасна... Онези жени пък стоят и търпят, защото.... навсякъде било така...

В същото време работя и с една дама. Консултирам я в една нова част от бизнеса ѝ. Тя е изключително успешна, в това, което прави и непрекъснато дава добронамерени насоки на къде мога да се развивам и какво още мога да направя в моя бизнес. Заложила е на качествено отношение с персонала й. Точно обратното на горния пример. Енергията е бяла, зареждаща.

Това са два примера от моята изминала седмица. Решението е просто да скъсаме с черното и да заложим на бялото.

Авторът на темата първо да пробва да смени средата си - нова работа, нови запознанства. Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Айс, права си.
Но не признавам извинението - "неусетно".
Няма такова нещо. Това е инерция на немислещ индивид.
Ми  там му е мястото.
Виж целия пост
# 6
Да, права си. С "неусетно" може би си давам отговор на въпроса, защо някой търпи нещо и не променя нищо...
Виж целия пост
# 7
Не са се променили. Смея да твърдя, че завистта е национална българска черта. С доста изключения, разбира се. Имаше една тема тук преди в която форумките с гордост си признаваха че завиждат и даже не вярваха че някой може да не завижда. Живея в държава, в която има многи съревнование, състезание, конкуренция. Но не и завист. В България завистта не води до конкурентноспособност според мен, води най-вече до най-обикновена злоба. С изключения.
Виж целия пост
# 8
Авторът говори за простотия и завист. Е, сега, да си кажа честно усещам я от един човек, ама то е лека форма. И то не е простотия, а по-скоро неувереност в знанията.
Виж целия пост
# 9
Не са се променили. Смея да твърдя, че завистта е национална българска черта. С доста изключения, разбира се.
Аз пък по-завистливи от немците не съм виждала, българите по завист не могат да им се опрат и на малкият пръст.  Peace
Виж целия пост
# 10
и незабавно трябва да взема решение, какво да правя... ако трябва да опитам да се преквалифицирам... реших да Ви попитам.
Какво точно питаш?
Дали да се преквалифицираш, за да отидеш в чужбина, където хората са по-приятни ли?

Във вяка страна има определен неприятен слой.
Ако си сигурна, че в чужбина ще попаднеш в по-добро обкръжение, пробвай разбира се.
Всеки има право да търси щастието си. Но имай предвид, че неприятният слой навън може да ти се види в пъти по-отблъскващ от средата ти в България. Тук си има израз за такива хора, наричат ги Prolet, Proll, Prolo, Pöbel (необразовани и невъзпитани агресивни хора).
Виж целия пост
# 11
Не са се променили. Смея да твърдя, че завистта е национална българска черта. С доста изключения, разбира се.
Аз пък по-завистливи от немците не съм виждала, българите по завист не могат да им се опрат и на малкият пръст.  Peace

Deutsche Neid Kultur
Виж целия пост
# 12
Работя на място където има много сезонно работещи от България и Румъния.
Моите наблюдения са такива :
-Българите все за нещо се оплакваме - защо почивката била в 10, а не  в 11 ? защо като е в 11 , не е в 12 ?
-Българите все гледаме в  чуждата паница - Пенка тази седмица брала поле 1 и има с £50 повече от мен . - обяснява се , че ние нямаме тези способности да отглеждаме насаждения даващи идентични количества. Така се е случило просто. Не , искали те да берат на поле 1 другата седмица . Е, другата седмица поле 1 имаше по малко от поле 2 , сега къде искаш да те преместя???
- Българите обичаме да се хвалим - обяснявам , че платежните фишове са лична информация и не  е желателно да се показват  на чужди хора. Значи Пенка отива и пъха в носа на Донка  фиша и казва ," На виж , на мен ми плащат с 50 сет/час повече"  После Донка идва и се започват едни дебати защо и как ? Да , но Пенка е отговорник на групата затова и се заплаща малко повече.
- Ако има проблем вместо да се обединяваме  ние започваме да търсим виновни другаде , като в повечето случаи плюем в пазвите на някой сънародник. Все  в очите на другите виждаме някой работещ по малко от нас.

Румънците също се плюят един с друг , но като стане въпрос за подкрепа са 100 % единни и винаги си помагат.

 Peace
Виж целия пост
# 13
Не знам в каква среда работиш и живееш, но на твое място бих избягала от там с 300. Дори не е задължително да е в чужбина, защото и там ги има същите неща.
Виж целия пост
# 14
Не са се променили. Смея да твърдя, че завистта е национална българска черта. С доста изключения, разбира се.
Аз пък по-завистливи от немците не съм виждала, българите по завист не могат да им се опрат и на малкият пръст.  Peace

Не може да бъде  Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия