Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Недоносено бебе - кърмене и нужда от дохранване с АМ

  • 3 332
  • 1
Здравейте,
имам нужда от съвет.

Родихме се на 28.09. недоносени и тежащи 2010 гр. В болницата спаднаха килограмите до 1980 гр. и ни изписаха на 06.10. - 2120 гр. Измервана на 10.10. тежеше 2220 гр.
Откакто сме в вкъщи и давам и двете гърди да суче. Както и се изцеждам с помпа след това. При измерване на детето след сукане установих, че то изяжда 20-25 мл.

В болницата я хранеха с АМ на 8 пъти по 50 мл., така и пише в епикризата да се храни.  Притеснява ме, че само като я кърмя не й стига кърмата и на някой хранения, когато плаче след сукане и давам АМ около 30 мл.

Тъй като е малка я усещам, че не може дълго да суче,, яде по 30-45 мин и се уморява. Гърдите ми след това са още пълни и предполагам имам достатъчно кърма, но тя не може да си я издърпа.

Има хранения в който след сукане заспива веднага и спи поне 2 - 3 часа. Имали сме и пауза от 5 часа през нощта, като преди това е яла само кърма от едната гърда.  При други плаче и е необходимо да я дохранвам.
Опитвам се да и давам гърда на поискване, но и гледам часовете да има някакъв график. Имаме поне 5-6 пишкани памперси на ден и поне 2 наакани.

Въпроса ми е дали е необходимо след всяко хранене да и давам добавка за да наддаде и да има сила да суче по ефективно. Също така дали в дългите паузи за сън да я будя да яде или тя трябва да се събуди сама?

Виж целия пост
# 1
Здравей Elinor_F
Честито бебенце, да ви е живо и здраво и много да ви радва  bouquet Да родиш недоносено бебе може да е доста стресиращо. За щастие вашето бебе е с добро тегло и бързо да го изписали от болницата. Това е наистина чудесен шанс за вас да започнете кърменето с добър старт. Разбирам, че се тревожиш за количеството мляко, което бебето от гърдите ти и дали има нужда да се дохранва и с колко. Дали би споделила, в коя гестационна седмица се е родило?
Чудесно е, че на този етап изцеждаш гърдите. Това е важно за поддържане на лактацията, тъй като може да е все още твърде рано, за да се довериш изцяло на бебето да стимулира гърдите При това положение, ако има нужда от дохранване, можеш спокойно да даваш изцедената вече кърма, тъй като тя е най-подходяща за твоето бебе. Разбира се, ако са предписани хранителни добавки отделно, те трябва да се дават според предписанията на лекарите. Дохранването с АМ е само ако няма майчина кърма или донорска кърма.
Добре е всеки път, когато прецениш, че бебето не се е хранило много ефективно от гърда, да изцеждаш гърдите до край, за да поддържаш лактацията.
Храненето на поискване е чудесно, но за здрави бебета след 6-та седмица. При новородени бебета и особено такива родени по-рано, е важно майката да поема инициативата за хранене, като ако бебето спи повече 2-3 часа е добре да се събужда, за да не пропуска хранене.  Друг вариант за организация е да се следи броя на кърменията/храненията за 24 часа - добре да са поне 8, а най-добре около 10-12 пъти.
За да помогнеш на бебето да приема повече кърма за по-кратко време, може да опиташ да прилагаш Компресия на гърда Докато правиш компресията, е важно да следиш как се чувства бебето и дали то е ОК с това - дали започва да суче ефективно и дали се справя с притока на кърмата. Ако компресията се получава добре, това може да помогне за намаляване на продължителността на кърменето, което пък ще дава повече време на теб и на бебето за почивка.  Може да е добра идея да предлагаш и двете гърди,включително и да ги редуваш.
Много е добре е, че имате кантарче в къщи и можете да мерите бебето. Макар че в обичайната ситуация то не е нужно, за бебе родено преждевременно, може да е  много полезно. С него можете да засичате дневното наддаване, което би трябвало да бъде между 30 и 40грама и седмичното, което е средно около 170 грама(до 4-ти месец)
За повече информация може да прочетеш Кърмене на недоносено бебе и Основи на кърменето: често срещани проблеми
Дохранването е важно да остане до тогава, докато не се увериш, че бебето може да си набавя само нужното количество мляко от гърдите. Постепенното намаляване на добавката е една от стратегиите за това.  Може да обмислиш варианта да се свържеш със сертифициран консултант по кърмене IBCLC, която да види как суче бебето и да обсъдите подробно възможностите за преминаване на изцяло кърмене от гърда - може да потърсиш в Гугъл или тук http://www.ilca.org/home
 bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия