Какъв зехтин?

  • 518
  • 4
Интересува ме кой зехти става за готвене. Вкъщи обикновено го ползвам само за салати и знам, че хубавия е екстра върджин, но става ли за готвене или има специален вид за тази цел? Искам да правя манджите на малката със зехтин, защото във закуската слагам масло и да не прекалявам с него.
Виж целия пост
# 1
В големите супермаркети има зехтин в големи разфасовки - 2,3 и повече литра - той е за готвене, пържене и т.н. Конкретен вид не мога да ти кажа, защото отдавна не съм купувала, но на опаковката пише, така че разгледай. Peace
Виж целия пост
# 2
Абсолютно всички зехтини стават за готвене, вкл. и екстра върджин зехтините. Преди известно време имаше подобна дискусия пак в този форум и аз бях писала, че с екстра върджин не се готви, но все пак реших да  го проверя, при което, изненадващо открих, че не било така. Не ставал нито токсимен, нито отровен, ами било заради цената. Понеже е най-скъп, той се използва за салати, а по-евтините - за пържене на тиквички.

За да не загубиш прекрасния аромат на екстра върджин зехтините, слагай ги накрай на готвенето. Предлолагам, че няма да правиш запръжки на ястията и няма да ти се налага термична обработка с мазнина в по-ранене етап. Аз поне практикувах така, докато малката не стана на годинка и почнах да й предлагам от общата храна. А ние си готвим с олио и слагаме зехтина на салатите Grinning
Виж целия пост
# 3
Аз си купувам Спитико....имат магазинче на Женския пазар.....много е добър........Жената каза, че го внасят от 10 години
Виж целия пост
# 4
Благодаря на всички за отговорите!
До сега и аз слагах зехтина накрая, тъй като не знаех може ли да се обработва термично. По-вкусно става обаче, когато лука и месцето, които ги слагам първи, се задушат и с малко мазнинка, а не само във вода. Вече ще действам смело.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия