Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Трапеза за Нова година

  • 10 385
  • 35
Здравейте, дайте идеи какво ще сготвите за Нова година??
Виж целия пост
# 1
Руска салата  Laughing

Сега по сериозно, ние сме традиционалисти пържоли, сърми, суджуци  и мезета, туршия, руска салата, пресни салати,а тази година май ще имам и пуйка, която нямам идея как да приготвя
Виж целия пост
# 2
Не готвя за Нова година, тъй като никой не издържа да седи на масата по 4-5 часа. Освен това, ако се наядем стабилно заспиваме.  Joy Преди няколко години за пръв път пробвахме и много ни хареса да караме на салати и мезета. Та за това правя 2-3 салати (една прясна примерно зелена с краставици и авокадо, снежанка и кьополу), мезета (плато със сирена и колбаси), ядки, баница със сирене с късмети и някакъв десерт. Сервирам ги на малката холна масичка и си стоят цяла вечер. Който когато иска похапва.
Пуйката най-добре става с кисело зеле. Размесваш меко масло (поне 1 малко пакетче) с подправки по желание (аз слагам сол, черен и червен пипер, магданоз, чубрица) и с това хубаво намазваш пуйката отвън и от вътре. Слагаш я в голяма тава, отстрани насипваш нарязано кисело зеле, поръсено с червен пипер и олио, дафинов лист и бахар. Заливаш с малко вода (не повече от 1-2 чаши), завиваш плътно с фолио. Печеш на максимални градуси 30 мин, после на 150-180 гр 4-5 часа. От време на време проверяваш дали има вода и поливаш пуйката със соса. Накрая може да махнеш фолиото и да запечеш за 20-30 мин на по-силно, за да хване коричка. И после ядеш 2 седмици само пуйка.  ooooh!  Joy
Виж целия пост
# 3
и мен това ме притеснява и понеже сме повече хора/10-12 човека/ си мислех да я приготвя някак и да се изяде накъсана на хапки, но за целта пак трябва да я изпека първо то това чудо как се вари. Благодаря за рецептата, а да питам така месото овкусява ли се ?
Виж целия пост
# 4
По случайност имам снимки от предната и по-предната година
Миналата година-двамата с мъжо и дъщеря ми,болни от грип-това грозното в големия поднос е капама (свинско,пилешко,телешко и зелеви сърми с кайма и ориз),питка,млечна салата с украса слънчоглед, хапки от рикота в бекон на фурна,колбаси и топчета от сирене,баницата на Морена с късмети

По-миналата година(пак ние само)

Картофена салата ,туршия,свински пържоли на фурна с масло,вино и гъби,пак същата баница,пълнени варени яйца,хапки рулца от шунка с млечна салата,мини парти кюфтенца и хапки рулца от палачинки с плънка майонеза,топено сирене,пушено месо и кашкавал (по спомен)
Тази година най-вероятно ще сме на ресторант (ако пак не сме болни).
Виж целия пост
# 5
Знаех си, че нещо бедна ми се вижда моята новогодишна трапеза, капамата забравих
Виж целия пост
# 6
Привет! Най-после дългоочакваната тема за новогодишната трапеза.
Ето нещо от мен, което вчера приготвих по друг повод, но мисля, че успешно може да се поднесе и на Коледа или Нова Година.
Салата/предястие букет лалета от печени чушки, пълнени с крема сирене+обикновено сирене+1 скилидка пасиран чесън. За дръжки съм ползвала перца от пресен лук и резен кашкавал за връзка на дръжките. Поради бързане не я приготвих много майсторски и има леки забележки относно декорацията, но иначе е много вкусна. Разбира се всеки от вас може да я украси по свое желание. Същото може да се приготви и с пресни домати, които обаче следва хубаво да са изчистени от вътре и да са подсушени.



Извинявам се за качеството на снимката, но набързо щракнах и сервирах, че гостите вече влизаха в къщи.
Виж целия пост
# 7
[За Нова година мисля да спретна една Новогодишна капама.Същата е доста аядлива но се внимава с количеството ,
защото се преяжда.
Продукти:
-парченца шарена домашна сланинка , листа от кисело зеле, кървавица, домашен суджук, печено пиле пълнено с пилешки пържоли, вътрешности, топено сирене и гъби, сухи чушки и нарязан на ситно праз лук, чаена чаша зелев сок.
Пилето предварително запичаме на фурна докато придобие тен, също така суджука.Правим плънката и задушаваме с малко ориз, вътрешностите, топеното сирене и гъбите.Напълваме плънката в пилето.
На дъното на голям 10л гювеч редим парченца сланинка, върху тях листа кисело зеле/може и малко нарязано на ситно.Върху зелето поляга пилето а в околовръст слагаме парчета   от кървавицата и суджука.Покриваме с малко зеле и слагаме чушки и праз лук най отгоре отново парчета сланинка .Сипваме една ч.ч.зелев сок или червено вино и капака замазваме с тесто.
Поставяме гювеча студена фурна , печем 30минути на 200градуса след което намаляваме силата на фурната на 130-140градуса за не по малко от 3-4 часа.През това време стомаха , ще ни се свива в очакване но поне ще знаем за какво

Така приготвената капама е невероятна вкусна, яде се бавно с много апетит .За по лесното преглъщане пием малко гъсто червено 🍷
Виж целия пост
# 8
Свински котлети с гъби и сос
Св.котлети, един килограм гъби печурки, олио, брашно или нишесте за сгъстяване,сол на вкус, черен пипер, кимион на прах
Сух тиган нагряваме на котлона след което котлети запечатваме по минута и половина от страна, след което намаляваме силата на котлона и обръщаме по често котлетите.Изваждаме от тигана и в мазнината задушаваме гъбите като сипваме и малко бяло вино.Задушените гъби изваждаме от тигана и мазнината сгъстяване с малко брашно или нишесте.Връщаме обратно гъбите и котлетите в тигана и задушаваме на тих огън 4-5мин.
Виж целия пост
# 9
 Дайте рецепта за хубава,изпитана капама.
Виж целия пост
# 10
Дайте рецепта за хубава,изпитана капама.
http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2016/01/kapama-slow-coo … -cabbage.html?m=1
https://uhaena.blogspot.bg/2014/09/blog-post_86.html?m=1
http://pep-4o.blogspot.bg/2010/12/blog-post_17.html?m=1
У дома се харесва нещо като компилация и от трите рецепти.Задължително със зелеви сърмички с кайма.Месото ми е 3 вида-свинско,телешко и пилешко от бут.Отделно и наденички сурови и суров суджук.Най -отдолу слагам зелеви листа и шарена сланина,редя сърмичките,ред месо и така докато го напълня.Моя гювеч си е бая голям.Поливам с малко зелев сок и вода или вино.Най-отгре пак няколко резенчета сланина и завивам с няколко зелева листа.Слагам в студена фурна.Включвам на 200,като заври намалям на 100 и пека около 3-4 часа.
Подправки не пиша нарочно ,защото ние я обичаме с по-малко-кимион,чубрица,черен и червен пипер,сухи люти чушки.
Виж целия пост
# 11
Благодаря.Ще се пробва.
Виж целия пост
# 12
За всеки случай се записвам да не изпусна, че обикновено плановете за НГ стават ясни 2 дни преди НГ и е добре да имам идеи.

Силно вероятно е да сме на гости и да занеса нещо дребно - мезе, баница...
Виж целия пост
# 13
Руска салата  Laughing

Сега по сериозно, ние сме традиционалисти пържоли, сърми, суджуци  и мезета, туршия, руска салата, пресни салати,а тази година май ще имам и пуйка, която нямам идея как да приготвя

Пуйка приготвям по този начин. Простичко и много вкусно.

Тази година мисля да има:
Зелева салата с червена чушка, краставица, домат, шунка, ориз, залята с майонеза
Салата с паста, броколи и чери доматчета
Солена торта с палачинки от черен дроб
За основно ми се иска да е нещо по-леко и по-лесно,  така че може би ще е сьомга на фурна с цитрусова марината и копър + пюре от картофи и тиквички.
Ще направя и един бърз картофен хляб.
А за десерт, ако ми се получи една лимонова торта с белтъчени блатове.
Виж целия пост
# 14
За тази година ще има:питка с паричка
                                   салати-шопска и руска
                                   мезета-домашни
                                    за основно -скара(свински пържоли,домашна наденица,пилешки пържоли и кисело зеле с пуйка
                                    за десерт-торта,няколко вида сладки и плодове
А ,забравих и баницата с късмети.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия