Турско реване с маково семе и крем

  • 7 515
  • 33
Предлагам ви една много популярна рецепта за реване в Турция. Това е сладкиш с изящен вкус, с който можете да впечатлите гостите си. Можете да го приготвите по всяко време, защото рецептата му е много проста:

3 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. маково семе
1 и 1/2 - 2 ч.ч. брашно
1 ванилия
10 г бакпулвер

За крема:
3 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно (с връх)
5 с.л. захар
2 с.л. меко крем сирене

За сиропа:
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
сокът от 1/4 бр. лимон

Първо се приготвя сиропът, като водата и захарта се варят 15 минути. Добавя се лимоновият сок и се оставя да изстине.
През това време се приготвя сместа за реването. Яйцата се разбиват със захарта в продължение на 7-8 минути. След това се добавя олиото, а след него и млякото. Грисът се смесва с маковото семе. Към тях се добавят смесените брашно, ванилия и бакпулвер. Сухите съставки се смесват с течните. Разбърква се добре. Тябва да се получи консистенция, подобна на сусамов тахан. Изсипва се в намазнена тава с размер 25х35 см. Разпределя се равномерно. Пече се в предварително загрята на 180С фурна, до златисто. Изважда се от фурната и се оставя леко да изстине, след което се залива със студения сироп.
Кремът се приготвя, като 2 ч.ч. от млякото се загряват на котлона заедно със захарта. Третата чаша мляко се разбърква с брашното до получаване на гладка смес. Добавя се към загрятото мляко и се вари до сгъстяване, като се бърка непрекъснато. Накрая се добавя крем сиренето и се пасира.
След като реването е поело напълно сиропа, се залива с леко изстиналия крем. Слага се за няколко часа в хладилника да стегне. Поръсва се с маково семе.

Виж целия пост
# 1
много обичам мак и редовно го слагам в мъфини и сладкиши.
даже правя един сладкиш тънък блат и отгоре пълнеж от мак  Mr. Green
сама си го ям.... Whistling

ако макът се смели и свари с млякото и не е необходимо да се сиропира сладкиша.
даже колкото повече стои, толкова по-мек и сочен става, защото макът има доста мазнини.
Виж целия пост
# 2
asyalein, щом обичаш мак, ти препоръчвам да опиташ да приготвиш реването и то по начина, по който е описано в рецептата. Приготвяла съм го многократно и резултатът е страхотен.  Peace
Виж целия пост
# 3
Ще редуцират захарта и ще го пробвам. Благодаря за рецептата-скоро единият син има рожден ден и ще почерпя.
Виж целия пост
# 4
christina1980, ще се радвам, ако реването ти допадне, особено щом си решила да го използваш за почерпка по такъв чудесен повод!  bouquet
Виж целия пост
# 5
asyalein, щом обичаш мак, ти препоръчвам да опиташ да приготвиш реването и то по начина, по който е описано в рецептата. Приготвяла съм го многократно и резултатът е страхотен.  Peace

за жалост не мога - не консумирам вече глутен. Peace
отделно сиропирани неща не ям от години, захарта у нас е намалена до минимум.
Виж целия пост
# 6
asyalein, щом обичаш мак, ти препоръчвам да опиташ да приготвиш реването и то по начина, по който е описано в рецептата. Приготвяла съм го многократно и резултатът е страхотен.  Peace

за жалост не мога - не консумирам вече глутен. Peace
отделно сиропирани неща не ям от години, захарта у нас е намалена до минимум.

Съжалявам!  Confused
Виж целия пост
# 7
Благодаря за рецептата! Изглежда мнооого вкусно. Със сигурност ще го направя! ☺
Виж целия пост
# 8
Ще го пробвам и аз.
Виж целия пост
# 9
И аз ще го пробвам.
Виж целия пост
# 10
Макът пече ли се предварително?
Виж целия пост
# 11
Макът пече ли се предварително?

Не, не се пече. Просто го сипваш към гриса. За това казвам, че е лесна рецептата.  Peace

Успех на всички!  Grinning
Виж целия пост
# 12
Чакам някоя от процвалите да сподели Simple Smile За да спретна и аз ръкави
Виж целия пост
# 13
Направих го, стана страхотен сладкиш
Виж целия пост
# 14
Звучи и изглежда страхотно, точно такъв тип сладкиши намирам за неустоими и със сигурност ще го приготвя някой ден по повод. Да ви питам обаче, откъде се снабдявате с такива количества маково семе? В супермаркетите намирам само в пакетчета по 10 грама.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия