Картофен огретен по Тиролски
1 кг картофи
1 ч.ч. прясно мляко или сметана (аз го правя със сметана)
1/2 пакетче прясно масло
3-4 с.л настъргано сирене
4-5 яйца
настърган кашкавал, червен пипер, сол, магданоз (или чубрица), галета
Обелените картофи се варят в малко вода до разваряване, прецеждат се и се стриват.
Прибавят се половината от маслото, сиренето и сметаната. Сместа се разбърква добре и се изсипва в кръгла тавичка, обилно намазана с масло и наръсена с галета, и се заглажда.
На повърхността и със супена лъжица се правят вдлъбнатини (броя им зависи от яйцата), в които се слага малко разтопено масло и се чуква по едно яйце.
Яйцата се поръсват с щипка сол и щипка червен пипер. Ястието се слага в умерена фурна.
Като побелее белтъкът на яйцата, ястието се изважда от фурната и се наръсва с настърганият кашкавал и чубрицата или магданоза.
Поднася се топло с айрян или салатка според сезона.
Да ви е сладко!