Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изследване на ХОРМОНИ – 16 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

  • 38 791
  • 733
Добре дошли в новата тема Hug
Стари теми:
Тема 15

Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца.
При отклонения, се правят контролни или назначени от специалист, повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден след нея.  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -   на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия /ФМ/или с тестове за овулация, плюс измерване на базалната температура

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *   Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *   Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 10ч., на гладно
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:



Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема.

denis. имам питане, днес бях на преглед при АГ, не съм в овулация, а в десния яйчник имам фоликул 19мм. Възможно ли е да се случи забременяване без овулация, ако фоликула се спука. Във връзка с коментари  # 724 и  #726.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за новата тема.

denis. имам питане, днес бях на преглед при АГ, не съм в овулация, а в десния яйчник имам фоликул 19мм. Възможно ли е да се случи забременяване без овулация, ако фоликула се спука. Във връзка с коментари  # 724 и  #726.
Не разбирам въпроса?!
Виж целия пост
# 3
Денис, благодаря за новата тема.  Hug
Много ли са ми зле хормоните като за 38 годишна? Правени са вчера на 2-ри ден от МЦ. Надявам се на опит на естествен цикъл с лека стимулация този месец.
ЛХ – 7.37 miU/ml  - реф. фол. фаза 1.9-12.5
ФСХ – 13.31 miU/ml - реф. фол. фаза 2.5-10.2
Е2 – 45.72 pg/ml - реф. фол. фаза 19.5-144.2
Пролактин – 32.36 ng/ml - реф. фол. фаза 2.8-29.2
С един работещ яйчник съм. Виждам, че ми е висок Пролактина, понеже не са ми го искали, но е включен в пакета, не съм спазвала кой знае колко изискванията за изследването му. Всъщност при инвитро той има ли роля или е важен само при опити за естествено забременяване?

Виж целия пост
# 4
Денис, благодаря за новата тема.  Hug
Много ли са ми зле хормоните като за 38 годишна? Правени са вчера на 2-ри ден от МЦ. Надявам се на опит на естествен цикъл с лека стимулация този месец.
ЛХ – 7.37 miU/ml  - реф. фол. фаза 1.9-12.5
ФСХ – 13.31 miU/ml - реф. фол. фаза 2.5-10.2
Е2 – 45.72 pg/ml - реф. фол. фаза 19.5-144.2
Пролактин – 32.36 ng/ml - реф. фол. фаза 2.8-29.2
С един работещ яйчник съм. Виждам, че ми е висок Пролактина, понеже не ми е важен не съм спазвала кой знае колко изискванията за изследването му. Всъщност при инвитро той има ли роля или е важен само при опити за естествено забременяване?
ФСХ е висок, дори и за един яйчник, според мен - лекар трябва да прецени. Може причината да е и друг хормон - напр. Пролактинът - добре е да го провериш в първата част на ЛФ / до 7-ми ден след О./. Високите нива пречат на имплантацията и потискат синтеза на прогестерон.
Виж целия пост
# 5
Здравей Denis, благодаря за новата тема.
Аз съм с анемия бета таласемия. Хематолог ми е изписал на пролет и есен да пия по 1 месец 3х2 фолиева к-на, 3х2 В-комплекс, 1х2 геритамин.
Досега пиех В-комплекс на Sopharma.
https://remedium.bg/product/176/vitamin-v-kompleks-h20-tabletki.html
Мога ли според теб да го заменя с този тук. (Мисля, че 1 табл. на ден е достатъчна, тъй като дозата е доста по-висока от 6 т. на Софарма, но пък В3 в него е мн. по-малко)
https://www.iherb.com/pr/Solaray-Methyl-B-Complex-50-60-Veggie-Caps/73715
Ако не е добър, моля те препоръчай ми друг. Аз по принцип не съм с мутация MTHFR. Когато няма мутация метилираната форма по-добър вариант ли е от синтетичната или няма значение?
Виж целия пост
# 6
ФСХ е висок, дори и за един яйчник, според мен - лекар трябва да прецени. Може причината да е и друг хормон - напр. Пролактинът - добре е да го провериш в първата част на ЛФ / до 7-ми ден след О./. Високите нива пречат на имплантацията и потискат синтеза на прогестерон.

Благодаря ти. Ще попитам доктора като се видим. Аз планирам само пункция без трансфер, така че ако се наложи ще го коригираме преди това. По-скоро ме притесняваше да не скапва яйцеклетките.  Crazy
ФСХ-ти ми варира страшно много и не мога да разбера защо така. Миналото лято пусках 4 поредни цикъла и мина през различни стойности- 4.53, 9.67, 19.11 и 20.81.
Виж целия пост
# 7
Здравей Denis, благодаря за новата тема.
Скрит текст:
Аз съм с анемия бета таласемия. Хематолог ми е изписал на пролет и есен да пия по 1 месец 3х2 фолиева к-на, 3х2 В-комплекс, 1х2 геритамин.
Досега пиех В-комплекс на Sopharma.
https://remedium.bg/product/176/vitamin-v-kompleks-h20-tabletki.html
Мога ли според теб да го заменя с този тук. (Мисля, че 1 табл. на ден е достатъчна, тъй като дозата е доста по-висока от 6 т. на Софарма, но пък В3 в него е мн. по-малко)
https://www.iherb.com/pr/Solaray-Methyl-B-Complex-50-60-Veggie-Caps/73715
Ако не е добър, моля те препоръчай ми друг. Аз по принцип не съм с мутация MTHFR. Когато няма мутация метилираната форма по-добър вариант ли е от синтетичната или няма значение?
Здравей!
Без значение дали има проблем с усвояването, винаги трябва да се приемат метилирани форми. Peace
Това е по-добро:
Paradise Herbs, B-Complex with Co-Enzyme Activated B's, 60 Vegetarian Capsules  UPC Code: 601944778668
или това:
Country Life, Coenzyme B-Complex Caps, 60 Vegan Capsules  UPC Code: 015794064183



Благодаря ти. Ще попитам доктора като се видим. Аз планирам само пункция без трансфер, така че ако се наложи ще го коригираме преди това. По-скоро ме притесняваше да не скапва яйцеклетките.  Crazy
Ако не причинява хормонален дисбаланс, респ ПКЯ и т.н. - не, не ги скапва. Peace
Виж целия пост
# 8
Здравейте. Вчера бях на преглед при гинеколог, при което ми казаха, че нямам кисти на яйчниците и ми казаха да си изследвам АнтиМюлеровия хормон. Та резултата ми е 13.700 при рефертни стойности 1.200-9.050. На 26 години съм. Според вас на какво може да се дължи това завишаване. Понеже четох из форума, че може да се получи при поликистоцни яйчници
Виж целия пост
# 9
Здравей, denis! Според хармони на 3-ти ден имах ЗФ или киста.МЦ 13 дни и хормони на 3-ти ден:
ФСХ  5,45
ЛХ  4,91
Е2  155,2
ПРОГЕСТЕРОН  5,29 ,
които ти коментира.
Днес, 11 ден от МЦ бях на преглед. Доцентът не обърна внимание на продължителното кървене този Ц,нито на изследванията,нито на поставената от него ,преди години ,диагноза ЛУФ синдром.Прегледа се състоя единствено в измерване големина на матка,яйчници и ендометриум (8 мм).Всичко било наред.Изписа  Дуфастон за 10 дни от 16-тия ден,за регулиране на МЦ.Щяло да ми дойде на 28-29 -тия ден. Да ги пия 3 м и на 10-13 -и ден(след 3 м) да отида на преглед да види има ли О. На 6-я МЦ на първи ден пак преглед. Попитах за ОК(преди ми е изписвал)- било глупости.Да не се занимавам с тестове за О (при нередовен цикъл можели да бъдат + и 5 дни ) и БТ(била отхвърлена още преди 40 г.).
Ако,имам раничка на шийката на матката ще се види ли на УЗ.
Много съм притеснена от подхода и разочарована от прегледа. Едва ли не - нали си имаш вече едно дете,за какво ти е друго,за къде си се разбързала?!?
Ще се опитам да отида на преглед в четвъртък при друг АГ.
Приемам съвети и мнения от всички в групата.
Благодаря ви предварително.
Виж целия пост
# 10
Здравейте! Бременна съм в 17г.с. и съм много притеснена. Боря се с щитовидната жлеза от доста време, в началото на бременността 7-8 седмица беше в норма и приемах еутирокс 25мг, а в третия месец ТSH стана 6.140 (0.300-4.200), а ФТ 4 - 13.51(12.00-22.00) и съответно ми увеличиха дозата на 50мг. еутирокс. Днес в края на четвърти месец си правя поредното изследване и много се притесних, вместо да е намаляло, то се увеличава ТSH 7.350(0.300-4.200), FT 4 16.30(12.00-22.00). Днес съм на ендокринолог, но вече не знам какво да мисля....да се притеснявам ли за бебето....много ми е притеснено. Има ли последствия за плода след раждането, изчетох какво ли не. Дайте ми съвет!
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 11
Здравейте Denis,
бих искала да попитам за мнение относно моите изследвания.
Правени са на 3 ден от МЦ. Имам час за консулатация, но е доста далеч във времето и съм доста притеснена.
На 25г. и се боря също така и с Хашимото.
Благодаря ти предварително за отделеното време.

Inhibin - B       129.12       pg/ml   21.0-53.0   
AMH       2.39       ng/ml   N>0.7, Bord.0.3-0.7   
FSH       8.62       mIU/ml   фоликуларна фаза-3.85-8.78,
LH       4.87       mlU/ml   фоликуларна фаза-2.12-10.89
Estradiol (Е2)       177       pg/ml   фоликуларна фаза-24-114,
Prolactin       11.31       ng/ml   3,34 - 26,72   



Име на теста(изследване)       CD маркер     Резултат(%)    Референтни стойности (%)
Ly                                                             19.16     
Mo                                                              4.72     
Gr                                                            71.83     
Общи Т-лимфоцити                   СD3+        59.28                 67-76
Популация NK-клетки   CD3-CD16+56+     20.47                    9-15
Субпопулация NK-клетки   CD3-CD16-56+                                    0-2

Заключение :
1. Обща популация на Т-лимфоцити - значително понижена;
2. Популация на NK-клетки (CD3-CD16+56+) - значително повишена.

Виж целия пост
# 12
Здравейте момичета,
с два мисед аборта съм. Вчера бях на консултация с доц. Конова. Излязъл ми е резултата от първото изследване АМХ 6.73. Не мога да разбера добре ли е, зле ли е. Досега търсих информация, но навсякъде пише основно за много ниските стойности. Също така четох, че се пуска на 3 ден от МЦ а на мен ми беше 20ти ден.Моля ви за помощ ако някой е имал подобен резултат да сподели.
Виж целия пост
# 13
Денис ще каже за резултата, но АМХ няма значение на кой ден се пуска. Чела си, че се пуска на 3-ти ден, защото обикновено го искат в комбинация с Инхибин В, който задължително се изследва на 3-ти ден.
Виж целия пост
# 14
Денис , може ли коментар на реултатите ми от днес на 7 ден след предполагаемата ову
Пролактин 360.1 yIU/ ml  реф. Лутеин. Фаза 102-496
Естрадиол 106 pg/ml реф. 43.80- 211
Прогестерон 14.92 mg/ ml реф. 1.70 - 27
Благодаря 😘
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия