Омръзна ми да хвърлям развалено мляко

  • 18 670
  • 15
Всеки път прясното ми мляко се разваля, на втория третия ден от закупуването му. Все внимавам да е в срок и т.н. но уви. Не го изпиваме на същия ден, пък обичам да имам прясно мляко в хладилника. Избягвам някои марки, като Верея, Мегле и ВВВ за прясно мляко, тъй като то пък трае доста време, съответно явно има повечко консерванти.
Дайте идеи моля ви *ако изобщо има такива* какво да правя с поредното развалено прясно мляко? Може ли въобще да се употреби за нещо или ще отиде отново в мивката?
Виж целия пост
# 1
А вариш ли го преди да го прибереш в хладилник?
Виж целия пост
# 2
Не, оставям го както съм го купила Thinking
Виж целия пост
# 3
Аз го хвърлям на котлола да кипне, добавям му 2 лъжици кисело мляко и става чудесна извара с много мек и приятен вкус. Другото ми предложение е баница с пресечено мляко:

Пакет кори (аз ползвам Фамилия)
500 гр сирене
3 яйца
масло или олио за поръсване.

Слагат се по две кори една върху друга, ръсят се с мазнина, слага се плънка от разбитите яйца и натрошеното сирене и се навиват. Редят се в тавичка и отгоре се заливат с "тръгналото" прясно мляко (важното е да не е почнало да горчи).  Пече се 30-40 мин на 180 градуса.
Корите може да не се навиват, а да се направи редена баница, но преди да се залее с млякото трябва да се нареже на парчета. Става много сочна и вкусна. Всъщност това ми е една от любимите баници и като ни се прияде купувам прясно мляко и го оставям извън хладилника, за да попрокиснеSimple Smile
Виж целия пост
# 4
"Пребитото" прясно мляко, ако разбира се не е стояло с дни в хладилника прецеждам. След това от линзер тесто правя подложка като за плодова пита. Вътре изсипвам млякото, смесено с разбито яйце/или само жълтък/ и захар на вкус, ванилия, лим. кора настъргана и стафиди колкото ми харесва. Печеш докато стане зачервено отгоре. Това е модификация на едни традиционни френски сладкишчета - "придворни дами", любими на Ан Болейн. Става и с извара, но с млякото е съвсем различен на вкус.
Виж целия пост
# 5
А защо не пробваш да си направиш извара - от пресеченото мляко - слага се да се вари, мисля, че се прибавяше и сода за хляб и така до готовност.
Виж целия пост
# 6
Чудесни сте!!!
Знаех си, че трябва да питам тук PeaceВече няма да хвърлям млякото, поне извара ще си правя или баничка...а щом може и сладкишче - перфектно!
Виж целия пост
# 7
А защо не пробваш да си направиш извара - от пресеченото мляко - слага се да се вари, мисля, че се прибавяше и сода за хляб и така до готовност.

Аз доколокото знам, содата се слага на по-старо мляко точно за да не се пресече. А за да си направиш извара, ти трябва да сложиш нещо кисело - кисело мляко, лимонов сок или лимонена киселина.

Ето как да си направиш домашна извара, стъпка по стъпка.
Виж целия пост
# 8
Само да добавя, че с лимонтузо или лимонов сок, става малко по суха и сипкава. Аз повече я харесвам с кисело мляко, но домочадието я ядат всякак. Тази с лимон я ползвам за салати и солени работи, а с киселото мяко за сладкиши Wink
Виж целия пост
# 9
Аааа...глупав въпрос, но с не пресякло се прясно мляко ще се получи ли такава извара?  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 10
Аааа...глупав въпрос, но с не пресякло се прясно мляко ще се получи ли такава извара?  Rolling Eyes
Въпросът ти хич не е глупав - всички сме се научили с питане! Да такава извара ще се получи и с непресечено мляко! Hug Heart Eyes
Виж целия пост
# 11
провери си хладилника. на мен от години не ми се е случвало да намеря развалено мляко и то при положение, че пазаруваме 2-3 пъти в месеца. направи сметка по колко време издържа. купувам данон, но когато имаме домашно мляко също издържа дълго.
Виж целия пост
# 12
Аз купувам домашно, варя го  издържа седмица. Пробвах и във фризера, около месец не се разваля. Слагам в бутилки от 500 л мин вода.
Виж целия пост
# 13
И аз винаги варя млякото, после го съхранявам в хладилник...
Виж целия пост
# 14
Да ви кажа, че от разваленото мляко стана ама страхотна извара  bouquetИзядох си я с кеф!
Страшни сте, направо Hug
Другият път ще направя баница Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия