нямам представа, защо така се казва, копнах я от руснаците
За блатовете:
200 г брашно
150 г захар
5 яйца
1пак. бакпулвер
1 щ. сол
1-2 ванилии
За крема:
700 г вишни
500 г извара
400 г закв. сметана
120 г захар
100 г шоколад
1пак. желатин
1 портокал – сока и кората му
Загрейте фурната на 180 °С.
Намазнете/застелете торт. форма.
Разбийте жълтъците със захарта, ванилията и 5 с.л. вода. Добавете брашното смесено с бакпулвера. Белтъците със солта разбийте на сняг и прибавете и тях, като разбърквате с дървена лъжица внимателно и в една посока (ама това си го знаете де). Изсипете във формата и печете о-о 25 мин. Охладете и разрежете на 3 блата.
Претрийте изварата през цедка и разбъркайте със 100г от захарта, кората и сока на портокала, сметаната и ½ от шоколада. Намажете блатовете и охладете.
В това време накиснете желатина в малко студена вода. Вишните загрейте със захарта (останалите 20 г) до разтварянето и’ . Изчакайте малко да не е съвсем вряло и прибавете накиснатия желатин, разбъркайте добре. Охладете и когато започне да стяга изсипете върху тортата. Поръсете с останалия шоколад и охладете.
Моите впечатления:
Използвах 26см форма.
При жълтъците сложих пр. мляко вместо вода.
Ползвах череши (това ми се намираше в хладилника и бяха доста малко – към 300г.(но е доста добре и така),ама аз по принцип не бих сложила 700г, най- много 500. Изварата ми беше 400г (пак толкова ми се намираше ) и ползвах т. Сметана(300мл), която трябваше да употребя , не че нямах и заквасена ...и мисля, че на нас така по- ни допада.
Блатовете са се напоили идеално от крема, не е много сладка, много е лекичка ... абе страхотна ! Пробвайте!
Да ви е сладко !
клик
клик