Фикс на д-р Йоткер за сладко-ползвали ли сте?

  • 27 804
  • 19
Купих си такъв фикс и мисля да пробвам със сини сливи, но реших да се допитам и във форума. Ползвали ли сте ги, какви са впечатленията ви, сполучливи ли са? Мерси предварително!   bouquet
Виж целия пост
# 1
Купих си такъв фикс и мисля да пробвам със сини сливи, но реших да се допитам и във форума. Ползвали ли сте ги, какви са впечатленията ви, сполучливи ли са? Мерси предварително!   bouquet

Виж в темата за киселите краставички без заваряване.
Фиксовете (сладко-кисел и пикантно-лют) ползвам от 3-4 години. Много са сполучливи и всякакъв вид туршия (може би само зеле и разяни домати  не става  newsm78) може да се приготви от тях.
Спазвай инструкцията. Може кам този фикс да се прибави
когато е вече сварен) и стабилизатор - "Консервант за туршии" - пак на д-р Йоткер (малки пакетчета - продава се в почти всички големи магазини, редом до фиксовете).
Но често това последното е излишно, защото в самия фикс има стабилизатори.
Туршията е превъзходна - хрупкава, вкусна и издържа дълго.
Няма да съжаляваш . Успех !
Виж целия пост
# 2
Момичета, и аз моля да кажете стъпка по стъпка какво правите с тези фиксове, защото аз не мога да разбера съдържанието. Особено неясно ми е за консерванта - може да се сложи, но колко?
Прочетох темите за консервиране и там няма достатъчно информация. Затова ще помоля тези които са правили да опишат стъпка по стъпка какво се прави.
Виж целия пост
# 3
Доколкото разбирам Su Arzu си е купила Гелфикс Класик. Той е за сладко. Правя от няколко години. Получава се сладко, но не като нашето класическо, а нещо като желиран компот. Цвета и аромата на плодовете се запазва, а течната част е като желе. Вари се само няколко минути (това да не те шокира, както мене в началото). Спазвай рецептата на гърба на опаковката и няма начин да сбъркаш.
Препоръчвам ти да опиташ с 1 доза, ако ти хареса, можеш да правиш повече. Досега само със смокини не ми хареса - нещо безвкусно беше.
Правила съм от ягоди, череши, вишни, кайсии, праскови, джанки (ама от големите сладки), от сливи беловици.
Можеш да правиш с него и желе, много добре става.
Успех!
Виж целия пост
# 4
Да, наистина става въпрос за Гелфикс, само че си купих Екстра, а не Класик. Снощи направих сладкото от сини сливи, спазвах инструкциите и се получи наистина страхотно  Hug  Нарязах на по-ситно сливите+Гелфикса с две лъжици захар и бърках докато плодовете си пуснаха сока и се получи течна консистенция и добавих и захарта, като посоченото количество е 500гр на опаковката на Гелфикса, но аз сложих някъде 350-400гр / на око/ и пак се получи и то много добре. Друго наблюдение е, че когато плодовете самите не са много сочни /напр. малини, ягоди/, а по твърди като сливи, спокойно може да се ползва повече от 1кг плодове. Може би само ще е по-малко желеобразно, но едва ли е важно да е много желирано, поне според мен. Просто си заслужава да се пробва, сладкото и на вид и цвят и вкус е чудесно   chef
Виж целия пост
# 5
Последно правих праскови с Гелфикс Екстра 2:1.Много съм доволна.Действително не толкова сочните плодове могат да са в по-голямо от указаното количество.
Виж целия пост
# 6
Този фикс може ли да се използва за сладко от боровинки, къпини, малини?
Интересуват ме най-вече боровинките    chef
Виж целия пост
# 7
Този фикс може ли да се използва за сладко от боровинки, къпини, малини?
Интересуват ме най-вече боровинките    chef
Мисля,че няма причина да не стане(специално за боровинките говоря).Дори ми се струва,че ще стане превъзходно сладко.
Правила съм от малини,така,че ще ти препоръчам да претриеш плода,за да паднат семчиците(и без това се разваряват) и да сложиш по -малко от килограм плод ,иначе не се стяга както трябва.
Виж целия пост
# 8
Боровинките не са ли с костилки вътре? Предполагам, че ще трябва да ги махнеш, но не виждам причина да не станат с Гелфикс Екстра. Даже мисля, че ще запазят естествения си цвят и аромат, което е много важно за такъв горски плод.  Peace
Виж целия пост
# 9
Използвам го вече няколко години поред. Само веднъж не ми се получи - точно за сладко от боровинки. Иначе съм правила от малини, вишни, череши, кайсии, джанки или смес. Предпочитам гелфикс - екстра пред класик. Смятам, че по-твърдите плодове трябва да се нарежат на дребно и малко да се посварят, преди да се сложи фиксът. Задължително е да се желира сместа - пробва се с капка върху суха студена чинийка. Ако не се желира, трябва да се добави пакетче лимонтозу и да  заври. Пропорциите със захарта трябва да се спазват, за да не се развали сладкото /всъщност то по-скоро е конфитюр/. Горещо препоръчвам гел-фикса, защото фактически представлява пектин и се запазват цветът и ароматът /за витамините не съм много сигурна/. Колкото до консерванта на д-р Йоткер, то това е натриев бензоат. Излишно е да се добавя към гелфикс, а и не знам при варенето дали няма да даде нежелан резултат - горчив вкус и др.
Виж целия пост
# 10
Не съм правила нищо с гел фикс, аз съм само консуматор  Crazy Но майка ми прави сладка от няколко години само с Гел Фикс. Действително сладкото от боровинки нещо не се желира като останалите, не мога да си обясня защо, но на вкус си е супер.  eat
Виж целия пост
# 11
Боровинките не са ли с костилки вътре?

Ами не са, самите боровинки са с големина на костилка от череша.
Виж целия пост
# 12
Баща ми го пробва със смокини. Нарязани, не цели. Както е по рецепта - плодовете със захарта се варят...и загарят. Та -- за някои плодове явно трябва малко вода на първа фаза да се добави. Иначе (с добавена вода) му е станало сладкото.

Аз смятам да го пробвам за сладко от портокалови кори.
Виж целия пост
# 13
Цитат: плодовете със захарта се варят...и загарят.
  Не, плодовете се варят с гелфикса + 2 лъжици захар, никаква вода, даже плодовете трябва да са сухи. Захарта се прибавя 3-4мин преди да се свали от котлона.
Виж целия пост
# 14
Аз съм правила със смокини - не ми загоря и си стана супер. Може би защото го варих в тефлонов съд, знам ли newsm78
От боровинките и ягодите не ми се получава това сладко с Гелфикс-а и това си е - все седи рядко (май наистина ще трябва да варя повече и да добавям лимонтозу). Но от кайсии примерно беше страхотно (макар и киселичко), и от смокините също - тези двете също така си запазиха цвета дълго време, за разлика от ягодовото, което се обезцветява и разкашква доста бързо (може би защото не ми става принципно).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия