яйца по панагюрски, тънкости???

  • 39 658
  • 29
Много ги обичам, но все ми се разпадат яйцата във водата Confused Има ли някаква особеност при приготвянето им? А соса как го приготвяте. Аз го правя с кисело мляко, чесън и олио с червен пипер. Последния път прибавих и сирене и стана хубаво.
Виж целия пост
# 1
Така го правя: Във вряла вода, котлона намален след завирането на водата, пускам от макс ниско яйцата.
Номера е тихо да ври. Вадя ти с решетъчна лъжица, когато жълтъка стане оранжев и леко побелял отгоре.
Соса отделно: кисело мл.+чесън+копър+пикантина.
Яйцата ги заливам, но СТУДЕНИ вече. Иначе соса се втечнява.
Виж целия пост
# 2
Във водата където врат яйцата се слага 1с.л. оцет. Иначе другото и аз така го правя.
Виж целия пост
# 3
Във водата където врат яйцата се слага 1с.л. оцет. Иначе другото и аз така го правя.
Peace и аз слагам оцет във водата...другото е същото
Виж целия пост
# 4
И още един трик водата не трябва да кипва, а да е на мехурчета, ако се сещате, това е момента точно преди да заври. И аз слагам една лъжица оцет и самите яйца се слагат в черпак, който е потопен във водата. Това е за да не се разкашкат. Ако можете да ме разберете добре, по-добре не мога да се обясня в момента.
Виж целия пост
# 5
Аз ги правя по следния начин:
 Яйцата ги изпържвам в мазнина с малко сол и червен пипер.
 Соса:
1 кофичка кисело мляко разбърквам със счукан чесън и сол-изсипвам го в чиния и отгоре слагам изпържените яйца
Виж целия пост
# 6
Във водата където врат яйцата се слага 1с.л. оцет. Иначе другото и аз така го правя.
Peace и аз слагам оцет във водата...другото е същото
И аз слагам оцет във водата.а соса е от кисело мляко с чесън и сирене(с дунавия ми харесва най много защото соса става като сметанов),и накрая заливам с червен пипер запържен в малко краве масло
Виж целия пост
# 7
Аз пък така във вода не ги харесвам. Аз намазвам с мазнина тефлоновия тиган и чукам яйцата когато се загрее. Намалявам котлона и бавно се изпържват яйцата. Когато хванат кафява коричка по краищата ги обръщам с решетъчна плоска лъжиша или друг вид шпатулка.
Стават супер. Не са мазни, а имат този превъзходен прегорял вкус.
Виж целия пост
# 8
Мъж ми ги прави така - сипва по-голямо количество олио в дълбок тиган, загрява го много и чуква вътре яйцата. След това гребе с лъжица от олиото и ги залива отгоре - така се капсулират вътре и се изпържват бързо, не стават мазни. След това в отделно тиганче запържва масло с червен пипер. Слага в чиния киселото мляко с чесън и сол, отгоре плъзга яйцата и накрая залива с маслото и червения пипер. Стават много вкусни  Peace
Виж целия пост
# 9
Блонди твоят вариант ( на мъжа ти) много ми хареса и мисля да ги приготвя..
Така, че благодаря за рецептата Peace
Виж целия пост
# 10
И на мен повече ми харесва, когато са изпържени яйцата.  Аз го правя така - изпържвам яйцата. В чинийка слагам плочка сирене, въру нея яйцата и отгоре заливам със соса, приготвен от кисело мляко с чесън. Най-отгоре заливам с олиото, в което съм пържила яйцата, запържено с червен пипер.
Виж целия пост
# 11
 Последния път и аз ги правих по начина на Блондиния мъж(ама че го казах Joy), защото както споменах яйцата ми се разпиляват във водата. Явно е защото водата ми ври като луда hahaha Сега ще пробвам както казвате с оцет и леко да ври Peace Благодаря ви че споделихте  bouquet
Виж целия пост
# 12
Последния път и аз ги правих по начина на Блондиния мъж(ама че го казах Joy), защото както споменах яйцата ми се разпиляват във водата. Явно е защото водата ми ври като луда hahaha Сега ще пробвам както казвате с оцет и леко да ври Peace Благодаря ви че споделихте  bouquet

Не е от това. В чужбина ( на някои места не се получава) знам от опит.
Виж целия пост
# 13
Сега нещо любопитно: Съвсем наскоро мои приятели се върнаха от Панагюрище и споделиха, че като седнали да хапнат решили да обядват яйца по Панагюрски. Изненадата им била голяма, защото им сервирали яйцата сварени по гореописания начин, с настъргано сиренце и заляти с масълце препържено с червен пиперец. Било много вкусно, но не било както те си го знаели, а именно: яйца върху кисело мляко с чесън със заливка и поляти с препържено масълце с червен пиперец.  newsm78 Та се чудех на кое как е името кое е яйца по Панагюрски и кое яйца по очи или двете имат едно и  newsm78също име, а се приготвя по различен начин в отделните градове. Simple Smile

За пояснение хапвала съм и подвата начина - наистина е МНОГО ВКУСНО!
Виж целия пост
# 14
Последния път и аз ги правих по начина на Блондиния мъж(ама че го казах Joy), защото както споменах яйцата ми се разпиляват във водата. Явно е защото водата ми ври като луда hahaha Сега ще пробвам както казвате с оцет и леко да ври Peace Благодаря ви че споделихте  bouquet

Не е от това. В чужбина ( на някои места не се получава) знам от опит.

Заради водата ли? Варовита?  newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия