Търся рецепта за "супа" в питка......

  • 3 152
  • 14
Преди две години ходихме до Прага и там в едно кръчме си поръчахме нещо подобно на супа/яхния, което беше сервирано в издълбана питка. Горната част на питката бе капаче на тази "купичка" . Много ми хареса и на вкус и като идея. Тези дни се сетих за тази вкусотия и потърсих рецепти в нета, но не намерих. Предполагам, че тестото на питката е по-особено, но може и да греша. Дали някой може да ми помогне. Тук пишат и мами, които живеят в Чехия, ще се радвам ако се включат. 
Виж целия пост
# 1
 newsm78 Яла съм мусака в такава питка, приготвена в гювеч. За съжаление не знам съставките на тестото, но предполагам, че е само вода сол и брашно, за да стои стегнато, като същевременно капачето беше и хрупкаво. Видях как домакинята положи тестото в гювеч, след това изсипа сместта на мусаката и отгоре метна "капачето" (мисля, че разточи кръга на плота преди това), че и топче му сложи в средата. Беше изключително ефектно. Мисля, че идеята си заслужава да се поекспериментира  chef
Виж целия пост
# 2
Много интересна идея,някоя мама( не си спомням коя) беще пускала снимка на такива купички от тесто,пълни със салата.Дано се включи да даде разяснения как се прави.
Виж целия пост
# 3
Аз съм яла такава супа в Дивака, но ми се струва, че ще стане и с готова питка, на която е издълбана средата и после е леко запечена заедно със супата newsm78
Супата по избор  Laughing
Виж целия пост
# 4
newsm78 Яла съм мусака в такава питка, приготвена в гювеч. За съжаление не знам съставките на тестото, но предполагам, че е само вода сол и брашно, за да стои стегнато, като същевременно капачето беше и хрупкаво. Видях как домакинята положи тестото в гювеч, след това изсипа сместта на мусаката и отгоре метна "капачето" (мисля, че разточи кръга на плота преди това), че и топче му сложи в средата. Беше изключително ефектно. Мисля, че идеята си заслужава да се поекспериментира  chef

Това си беше точно питка - имам предвид, че според мен е предварително изпечена, след това издълбана и напълнена с ястието и отново сложена във фурната, за да може да се затопли ... Поне така ми се стори най-логично като я гледах на външен вид ...
Виж целия пост
# 5
Ама и аз как обяснявам ....

Чудя се дали Natalyna няма да знае? Май трябваше да я питам на лични!
Виж целия пост
# 6
Тук (в Австралия) също сервират така супа в питка отгоре с капаче, но никога не съм проявявала интерес към нея. Ще взема да си я поръчам някой път на заведение, та да видя има ли нещо различно във вкуса на хляба. На вид ми изглежда съвсем обикновена питка, издълбана и запечена преди да сипят супата в нея.
Виж целия пост
# 7
6 големи питки или 8 средни


1 кг пълнозърнесто или мнгозърнесто брашно
25 г прясна мая
1 с л сол
2 1/4 чаша вода
тесто се омесва за поне 7 мин
почива поне 10 мин
дели се на 6 части и всяка в топка
след което втасвая докато не увеличи обема си два пъти
пече се в предватирелно загрята фурна 200 С около 50 мин
най добре отдолу да има купа с вода да за пуска пара
изважда се от фруната кората трябва да бъде твърда и да се охлади
след което се маха капака и се маха меката част

за съжалени нямам време да пиша подробно рецпетата....

иначе http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,19.msg223.html#msg223 обяснявах как се прави от тортила купичка
Виж целия пост
# 8
Здравейте аз съм нова но мога да помогна за тази рецепта.Правите си обикновенно тесто /като за хляб/ след това изрязвате кръг голям колкото да покриете дъното на обърната супена купичка/тя трябва да е задължително намазнена и набрашнена за да не залепне тестото/и печете в фурна.Самите капачета се правят от същото тесто в формата на кръг като посредата се прави леко прищипване за да се получи дръжчица.А за тези на които не им се занимава да месят тесто могат да си купят арабски питки и да ги сложат в същите супени купички/но от вътре Wink разбирасе/и да ги запечат в фурна докато станат леко хрупкави/не се притеснявайте стават страхотни кошнички/.За пълнежа го оставам по желание  chef
Виж целия пост
# 9
marabu усещам че сме от една порода  chef
Виж целия пост
# 10
Благодаря на  marabu и cheefer за рецептите. Hug
Виж целия пост
# 11
Ще пробвам следващата седмица и ще докладвам, какво се е получило;
Виж целия пост
# 12
Здрасти Eli_And, чак сега видях темата!

По принцип, може да налееш каквато и да по-гъста супа или дори яхния в издълбан хляб. Може да използваш какъвто и да е хляб(аз лично харесвам черен) с по-твърда коричка(препечен), отрязваш капаче, издълбаваш вътрешността, така че да остане около един сантиметър от нея заедно с коричката.

Правила съм няколко пъти такива вечеря, но най-вкусно на мен ми беше, когато сервирах така обикновен български боб!

Кажи какво имашe в супата и ще изнамеря рецептата. Чудя се дали не е обичаната тук бирена супа с хляб!

Виж целия пост
# 13
Правила съм няколко пъти такива вечеря, но най-вкусно на мен ми беше, когато сервирах така обикновен български боб!

Кажи какво имашe в супата и ще изнамеря рецептата. Чудя се дали не е обичаната тук бирена супа с хляб!


Ами преобладаваше лукът, но си имаше и морковчета, и месце и ... не помня още какво, но беше много вкусно. Така или иначе едва ли по моето описание ще изнамериш точната рецепта, но ще се радвам да напишеш рецептата за бирената супа, която споменаваш. Ще пробвам с нея и хлебчета от Била.

А следващият път /очертава се да е скоро/ като посетим Прага ще гледам да запомня поне името на манджата Simple Smile.
Виж целия пост
# 14
А, това ще да е още една обичана супа - лучена! Ето рецептата:

Лучена супа (Cibulačka) с колбас или кренвирши


Продукти:

6 по-големи глави лук,
3 с.л масло,
4 моркова,
1 л месен бульон,
3 цели кренвирша или някакъв пушен колбас или дори пушено месо(може и без тях),
майорана(може да я заместите с девесил),
смлян черен пипер,
смлян ким(може и без него),
1-2 ч.л лимонов сок,
магданоз,
сол.

Приготовление:
Обеленият лук нарязваме на тънки полумесеци и изпържваме с вече загряното масло, до омекване. Прибавяме почистените и нарязани на тънки ивички моркови и задушаваме до омекване.Заливаме с месният бульон и прибавяме целите кренвирши(пушени колбаси или пушено месо)и варим на слаб котлон около 20 минути.След това изваждаме кренвиршите и нарязваме на около 1.5 см. дебели колелца. Може да оставите в началото един цял морков, който после също да нарежете на колелца, заедно с кренвиршите. Супата (без месото) пасираме. Прибавяме подправките и осоляваме леко. До вече пасираната супа, прибавяме колелцата кренвирши и морков и отново загряваме, но без да варим. След свалянето и от огъня, прибавяме лимоновият сок и оставяме още малко да отпочине. Преди сервиране, поръсваме обилно с накълцан магданоз.

Ако все още държиш на бирената супа, също ще ти я напиша, но нея в къщи не съм я правила, а само съм яла в заведение - тя е по-скоро със сладникав вкус.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия