ПРОДУКТИ:
За блата:
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. какао, тъмно, с висока масленост
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
2 ч.ч. брашно
6 с.л. захаросани портокалови кори, нарязани на ситно
1 ванилия
За сиропа:
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 ванилия
За крема:
65 гр. маргарин
3 с.л. захар
100 гр. пудра захар
шепа счукани орехи
ПРИГОТВЯНЕ:
За блата: Слагате содата в киселото мляко да кипне и след това го изсипвате в купа. Прибавяте останалата част от продуктите за блата и разбърквате. Изсипвате сместа в намаслена и поръсена с поръсена с брашно, правоъгълна тавичка. Изпечете до порозовяване в умерена фурна. За крема: Карамелизирате захарта и прибавяте орехите. Изсипвате върху дъска намазана с вода. Изчаквате да изстине и натрошавате. Разбивате маргарина с пудрата захар докато се получи пухкав крем. Добавете натрошените карамелизирани орехи и разбъркайте. За сиропа: Сложете водата и захарта на котлона и след като заври оставете да поври десетина минути, докато се посгъсти. Сиропирате студения блат с горещия сироп. След като поеме сиропа и поизстине намажете с крема. Нарязваме с къдраво ножче за кашкавал на малки ромбчета.
ИЗТОЧНИК: Данка Петкова Петрова
Само че не мога да намеря сладко от портокалови корички - това първо. И второ за крема - не обичам маслен крем, дайте предложения с какъв да го заместя по-лек да бъде.